PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ogrzewaniem II

Czarny1800
20-01-10, 15:57
Witam.
Mam problem z ogrzewaniem w samochodzie. Wygląda to tak, że temperatura jest w normie, nie nagrzewa sie za szybko ani za wolno , nagrzewa sie normalnie... Jednak z nawiewów leci bardzo słabe ciepłe powietrze... czy jest to wina nagrzewnicy? Proszę, pomóżcie...

Uzi229
20-01-10, 16:16
hej:P Ja miałem ten sam problem i odkrecałem plastiki w okolicy nawiewu na nogi od strony pasarzera bo tam jest drut za ktorego pomoca regulujesz cieple lub zimne powietrze.musisz go dogiac na maxsa i bedzie lecie wrecz jak w piekle bardzo gorace.suwak od ciepła był ustawiony na maxsa a leciało mi nie za bardzo ciepłe dlatego jak tak zrobisz bedzie git:D:D:D:D
Jak sprobujesz to odpisz czy pomogło.Narka

czara
20-01-10, 17:15
schylasz sie pod kierownice po prawej stronie będziesz miał 2 druty/linki jeden od regulacji temperatury drugi od kierowania nawiewu (szyba, nogi itd) sprawdź czy linka nie wyskoczyła z zaczepów jeśli wszystko jest ok to jest gorsza sprawa bo linka wyskoczyła przy pokrętle ale żeby ja włożyć musisz rozebrać konsole środkowa i pokrętła. juz kiedyś było o tym na forum poszukaj dobrze a znajdziesz ;]

Czarny1800
21-01-10, 09:09
Sprawdzałem dzisiaj rano co i jak tam jest... linka nie wyskoczyła z zaczepu ale zdziwiła mnie jedna rzecz... cała ta metalowa czesc do ktorej jest ta linka umocowana i nad nią jest taki żółty plastik i on ma takie naciecie w sobie ze ta czesc metalowa dokladnie pasuje do tego plastiku. akle ten "drut" (może tak to nawijmy) nie jest włożony w ten plastik. jak to włozyłem całkowicie ciepło przestało leciec a pokretłęm ledwo co dało rade ruszyc... Moze cała nagrzewnica jest juz do wymiany?

czara
22-01-10, 08:26
jak możesz zrób zdjęcie jak to wygląda u Ciebie z tymi drutami i plastikami bo z opisu ciężko cos skminic ;] najwyżej ja zrobię u Siebie porównasz Sobie i będziesz miał jasność. Nagrzewnica to ostateczność najpierw sprawdź rzeczy które może uda sie samemu zrobić a później będziesz myślał nad nagrzewnicą i kosztami .... ja miałem kilka miesięcy temu ten sam problem w sumie stało mi sie to jzu w lato ale ze w wakacje raczej ciepłego ogrzewania nei włączam to to olałem i musiałem sie z tym bawić na jesień w ****ziawie ale okazało sie ze linka wyskoczyła z zaczepu zaraz za pokrętłem wiec nei obyło sie bez rozbierania konsoli środkowej co jest moim ulubionym zajęciem zważywszy na łatwość wkładania później radia ze wszystkimi kablami w tą małą pier.... kieszeń :o

Czarny1800
22-01-10, 12:52
Ale jak by ta linka wypadła z tamtąd to chyba wcale bym nie mial regulacji cipło-zimno... a Ja mam regulacje tylko ze wczoraj nawet po przejechaniu 40km bylo mi zimno. A problemem też jest to ze z dwuch środkowych naweiewów leci zawsze zimno... Obojętnie czy nawiew skierowany na szyby czy na Twarz tam leci okropne zimno... Zastanawiam sie czemu...

ygor
22-01-10, 13:00
sprawdzales ile masz plynu chlodniczego ? jak jest malo to czesto ogrzewanie prawie lub w ogole nie dziala ...

czara
22-01-10, 13:15
mi jak poszła linka to miałem regulacje zimno-lekko ciepło pokrętła chodziły tylko trochę lżej, co do srodkowego nawiewu masz ten przełącznik na białe czy niebieskie?

Czarny1800
22-01-10, 23:30
w moim poprzednim samochodzie (polonez 1.4 16v :D ) mialem duzo problemow z ogrzewaniem i wiem co grozi jak za mało płynu chlodniczego jest to proste ze Ciepło nie bedzie leciało, płyn mam uzupełniony na maxa.

A co do środkowych nawiewów to owszem, mam ten przełącznik i za nic nie mogę go rozkminic bo czy jest w takim połozeniu czy w takim to i tak ciagle to samo...

mam juz zdj

mam juz zdj tylko jak je tu dodac :(

czara
23-01-10, 16:32
np. http://fotosik.pl

Czarny1800
23-01-10, 17:17
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/45e088d85c1bd8dc.html

Wiec jak widac na zdj element 1 jest jak by wyjęty z elememtnu 2. Kształtem one pasują do siebie i logicznie rzecz biorąc 1 powinien byc w 2, ale... Jeśli zrobie tak ze 1 jest w 2 to pokrętło od regulacji chodzi nie możliwie cieżko a z ciepłem jest jeszcze gorzej....

Czarny1800
28-01-10, 23:28
http://images35.fotosik.pl/108/1dff2991f8d6ea0bm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=1dff2991f8d6ea0b)