Zobacz pełną wersję : Klekot na zimnym silniku
Civick Aerodeck D15Z8 1.5VTEC to moje autko ktore od jakiegos czasu trapi jakis dziwny klekot jak by z zaworow ale te ustawialem juz 3 razy.Stukot jest slyszalny tylko na zimnym silniku im wieksze obroty tym mocniejszy stukot.Grzebalem i zastanawialem sie i nadal nie moge zlokalizowac tych odglosow.:mad:dodam ze rozrzad byl robiony jakies 20k temu olej 6k w odpowiednim stanie 10W40.prosze o pomoc bo juz niewiem co to:confused:
siemens_15
16-01-10, 22:45
Normalna sprawa, że zawory klepią jak silnik jest zimny, zwłaszcza jak na dworze jest tak zimno jak teraz. Jeżeli ustaje po nagrzaniu to nie ma się co przejmować.
Normalna sprawa, że zawory klepią jak silnik jest zimny
Ja u siebie nie mam z tym problemu. I nie powiedziałbym, że to normalne.
Miałem podobny problem w Prelude III gen. Na zimnym walilo jakby pod pokrywa lataly kamienie:D Dolegliwosci zniknely po wymianie rozrzadu.
O ile nie jest to napier*alanie Bóg wie jak głośno (jak dizel xD) to nie ma się czym przejmować IMO.
Ja u siebie nie mam z tym problemu. I nie powiedziałbym, że to normalne.
No tak, ale ty masz czujniki temp. w misce, sondę którą można zmrozić szurnięciem po śniegu itd. Nie jesteś wiarygodny :D
skolopendra
17-01-10, 14:03
zlokalizowac tych odglosow.
w najgorszym wypadku panewki
O ile nie jest to napier*alanie Bóg wie jak głośno (jak dizel xD) to nie ma się czym przejmować IMO.
No tak, ale ty masz czujniki temp. w misce, sondę którą można zmrozić szurnięciem po śniegu itd. Nie jesteś wiarygodny :D
:D Jak śledzę forum, to po większym przebiegu u wszystkich stuka ni zimnym.
a nasila sie przy odpuszczeniu gazu ?? bo wtedy bym stawiał na panewki a nie jak zimno
U mnie na zimny tez silnik chodzi głośniej, po rozgrzaniu problem znika.
rosiniak99
17-01-10, 17:08
też stawiam na panewki niestety ale jeszcze kwestia oleju jeżeli jest stary, kiepski itp to zanim się nagrzeje zawory będą stukać ;)
rafnexster
17-01-10, 21:44
też stawiam na panewki niestety ale jeszcze kwestia oleju jeżeli jest stary, kiepski itp to zanim się nagrzeje zawory będą stukać ;) u mnie napierd.... na Mobilu , Motulu a teraz na Valvoline .... to nie wina oleju:rolleyes: (regulacja zaworów też nie pomaga) .... chociaż od raczej mało kompetentnej osoby usłyszałem że: (jak napier.... na zimnym a póżniej ustaje to wina pompy oleju ????:confused:)
Nie macie innych problemów z samochodami???
mi też na zimnym(szczególnie teraz w zimę) wali jakby zawory, ale tak do okolicy hmm 2400obr/min . silnik złapie temperaturę, jak ręką odjął, aha jak odpuszczam gaz to nie stuka
pacjent d15z6
rosiniak99
18-01-10, 12:36
Nie macie innych problemów z samochodami???
To jest dział techniczno-serwisowy Budziniak więc tu ludzie piszą o problemach z samochodami :p
Jest jeszcze motyw ze sprzęgłem, mi tez słychac gdzies do 3k, ale wiem ze to sprzęgło bo jest lipne i az czuje w pedale jak bije :( Czas na zmiany :D:p
To jest dział techniczno-serwisowy Budziniak więc tu ludzie piszą o problemach z samochodami :p
Zrobi sie ciepło i problemów nie będzie. Potem znowu przyjdzie zima i niska temperatura i znowu będą problemy ze stukaniem
Nie martw sie, ja mam d14a4 po regulacji zaworów, olej motul6100 i powyzej 4rpm tez mam wrazenie ze klepią, a przy 6,5 to już idzie jakas narzynarka, a zawory regulowane przez osobe ktora jest polecana na tym forum ;-) kto ma wiedzieć ten wie:) widocznie tak juz jest.
U mnie też słychać ten klekot, jakby diesel. W sumie najbardziej na zimnym silniku. Po rozgrzaniu problem ustępuje choć nie do końca, ale tylko w zimie. Słychać pod obciążeniem do 3 rpm, po odpuszczeniu gazu cisza.
Żeby nie było, głowica nowa (na starej było tak samo), zaworki ustawione-wiec góra odpada.
Ogólnie mam tak od zakupu tego auta, jeżdżę już prawie 4 lata, często do odcięcia, na 1/4 itd.... na liczniku 215kkm i nic się nie dzieje. Olałem sprawę już dawno:) tak chyba musi być, aha blok d15b2, głowica d16y7, olej najpierw Valvoline>potem Motul>teraz Mobil....nie ma znaczenia i tak słychać:)
wtryskiwacze moga glosno pracowac, testowane na aucie z LPG, przelaczenie na gaz - problem znika, spowrotem na benzyne - znowu klekot wiec nie widze innej mozliwosci jak wtryski
skolopendra
19-01-10, 19:18
aa mnie tam nic nie klekota :D
rosiniak99
21-01-10, 21:11
aa mnie tam nic nie klekota
VTEC Ci zagłusza klekot :D