Zobacz pełną wersję : szybkie pytanie-komp D15B7,a D16Y3
Mam d15b2 zrobiony na d15b7 z kolektorem wydechowym d16z6.Mogę mieć komputer od d16y3.Moje pytanie-co zyskam ,a co ewentualnie mogę stracić?
Jakie są + i - zamiany komputera d15b7 na d16y3?
nie ten dzial lobuzie!! :p
do kompa od d15b7 musisz miec sonde 4 żyłową bo inaczej wywali błąd grzałki , w y3 nie musisz, no i kwestia innej mapy, a jaka jest w d16y3 ,tego nie wiem
Ja bym się nie pchał w kompa z D16Y3, będzie Ci go przelewać. Najlepiej to zrób chipa w swoim kompie i wtedy możesz wgrywać co chcesz a najlepiej wystroić.
Ja bym się nie pchał w kompa z D16Y3, będzie Ci go przelewać..
czyli rozumiem przez to,ze jedną z różnic jest dawka paliwa...
zauwazyłem,bo chwilowo mam podłączony ten komp d16y3,ze wkręca sie do okolo 7.5 tys obr.a na b7 bylo kolo7
myslalem ,ze bedzie pokazywalo mi jakis blad,ale jest ok,nic nie swieci.sa jeszcze jakies roznice? jakos nic mi nie zalewa wiec chyba dawka tez jest ok
Takiej różnicy w paliwie to raczej nie odczujesz za mocno, tylko wątpliwa jest jakakolwek opłacalność tego moda. Możesz to samo mieć w swoim kompie.
no tak tylko ten komp mam za free:) i zastanawiam sie czy dobrze zrobie jak wstawie ten d16y3?musze oddac wtedy komp d15b7.nie chce zeby byla wymiana toporka na kijek;)
W takiej sytuacji bym nie zamieniał ;) Generalnie oba dadzą się przerabiać itp. ale osobiście bym wolał tego z D15B7.
yhy-a dlaczego? co moge stracic? jakies mozliwosci ktore ma b7?
Poszukaj sobie na forum.pgmfi.org po oznaczeniach kompów. Mi obojętne którego zostawisz, napisałem którego ja bym zostawił. Jest na pewno więcej opisów różnych modów do tego z D15B7.
ok.dzięki.czekam na kolejne opinie
y3 w mapie ma wyłączoną grzałke sondy, dlatego jak go podepniesz pod sonde 4 zyłowa nie wywala błędu bo korzysta z jednego przewodu ,nie wywala błędu ale jezdzisz bez podgrzewania sondy to jest róznica o której już pisałem. Ja też bym został przy kompie P06 nic nie zyskasz kompem y3 oprucz przesunietej odcinki
komp z y3 (P1K) tak samo mozna przerobic, potem wystroic i bedzie dzialal identycznie jak p06
komp z y3 (P1K) tak samo mozna przerobic, potem wystroic i bedzie dzialal identycznie jak p06
Tylko tu było pytanie czy jest sens się wymieniać z P06 na P1K, więc była odpowiedź, że nie ma absolutnie żadnego sensu. A to, że będzie działał i też da się przerobić to było napisane już wyżej ;)
Dlatego ja bym zostawił P1K bo jest młodszy, na nowszej plycie i mniejsza szansa na zjaranie sie ktorego z kondensatorów.
Zostawiłem sobie komp od d16y3. d15b7 -oddany. Czyli wg tego co mowicie nie mam w tej chwili grzania sondy-tak?
Więc mogę sobie wrzucic sondę od d15b2,bo mam i będzie dobrze,a tą 4-żyłową np.sprzedać:p-prawda?
potencjalnie mozesz ale po co? :) ECU P1K tez mozna wyposazyc w ogrzewanie sondy.
ECU P1K tez mozna wyposazyc w ogrzewanie sondy.
to ile ta przyjemność u Ciebie?:)
50PLN i masz ogrzewanie sondy w tym ECU
ECU P1K tez mozna wyposazyc w ogrzewanie sondy.
to ile ta przyjemność u Ciebie?
najpierw pozbyłeś się kompa w którym miałeś ogrzewanie sondy a teraz chcesz dokładac:confused:
najpierw pozbyłeś się kompa w którym miałeś ogrzewanie sondy a teraz chcesz dokładac:confused:
Niektórzy mają dziwne pomysły ;)
Dlatego ja bym zostawił P1K bo jest młodszy, na nowszej plycie i mniejsza szansa na zjaranie sie ktorego z kondensatorów.
Co do kondensatorów to jak komuś są za stare to za pare zł się kupuje w elektronicznym i wymienia, więc dla mnie to żaden argument.
Tak jeszcze dopytam P1K można doposażyć w obsługe knock sensora? Hondata S300 na tym też chodzi z obsługą szerokopasmowej sondy? Sterownie doładowaniem można dołożyć? IAB obsłuży?
Tak jeszcze dopytam P1K można doposażyć w obsługe knock sensora? Hondata S300 na tym też chodzi z obsługą szerokopasmowej sondy? Sterownie doładowaniem można dołożyć? IAB obsłuży?
A ktory P28 obsluzy KS? I po co to komu? Pozatym Crome w tym ECU normalnie obsluguje ogrzewanie sondy, VTECa, IAB, boost i inne, czy Hondata dziala nie wiem - nie uzywam.
A ktory P28 obsluzy KS? I po co to komu? Pozatym Crome w tym ECU normalnie obsluguje ogrzewanie sondy, VTECa, IAB, boost i inne, czy Hondata dziala nie wiem - nie uzywam.
No obsłuży np. taki P28 który leży obok mnie na biurku ;) A poza tym każdy P06/28/P30 obsłuży, wystarczy dodać płytke stukowca oraz dołożyć pare elementów. Nie każdy używa kompa do prostych rzeczy, więc jak dla mnie ta zamiana kolegi była bez sensu. No ale każdy robi jak chce.
To, że Crome obsługuje to ja wiem, pytanie jest czy jest gdzieś rozpiska jak dodać to wszystko do kompa P1K. I jak rozumiem sugerujesz, że nowe Crome ma gotowy wsad do P1K? Bo do tej pory wgrywało się wsad ze starszego kompa np. P28.
Więc na chwile obecną dla mnie P1K nie ma żadnej przewagi nad starszymi kompami a jest gorszy dostęp do opisów przeróbek.
jeśli chodzi o przeróbki, jest to to samo co P06 wiec opisów jest tyle samo co do P06. Żaden Crome nie ma gotowej mapy P1K
jeśli chodzi o przeróbki, jest to to samo co P06 wiec opisów jest tyle samo co do P06. Żaden Crome nie ma gotowej mapy P1K
Jeśli tak, to jeszcze ujdzie, ale czy jesteś pewny, że PCB ma identyczny układ jak któraś wersja P06? Bo tylko wtedy można bezpośrednio zastosować opisy.
najpierw pozbyłeś się kompa w którym miałeś ogrzewanie sondy a teraz chcesz dokładac
zapytałem z czystej ciekawości kolego:)