Zobacz pełną wersję : Swap d13b2 na d15b2
Mam pare pytań na które mam nadzieje ktoś mi odp.
Otóż ma D13B2 i zastanawiałem sie nad swapem na d15b2 tylko nie wiem czy to ma sens i jakie będą koszta i czy dużo jest przy tym roboty. Nie mam tyle kasy żeby wstawić jakiś lepszy silnik dlatego myslałem nad tym.
Chyba że ktoś mi poleci jaki motor wstawić małymi kosztami i zbyt dużą ilością pracy żeby uzyskać dobry przyrost mocy. Jednak te seryjne 75Km już sie znudziło.
Nie znam sie na tym i może ktoś mi podsunie jakiś plan.
nie wiem czy widziałeś, pare dni temu założyłem podobny temat, czytaj, czytaj czytaj :) :
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=63280
na d15b2 nie ma sensu
lepiej dolozyc troche kasy i d16z6 lub tym podobne, komplet na swapa na d16 zamkniesz sie pewnie w 3k, do tego nalezy doliczyc jakas robocizne, zalezy u kogo bedziesz robil.
ja obecnie szykuje sie do swapa z d15b2 na d15b. za komplet zaplacilem wlasnie 3k.
A powiedzcie bo czytałem że do d13b2 można wsadzić jakiś wałek z innego silnika. Jaki to mógłby być najlepiej?? I czy jest przy tym dużo roboty żeby go wymienić i jak finansowo to wygląda i czy da rade to samemu ogarnąć?
A powiedzcie bo czytałem że do d13b2 można wsadzić jakiś wałek z innego silnika. Jaki to mógłby być najlepiej?? I czy jest przy tym dużo roboty żeby go wymienić i jak finansowo to wygląda i czy da rade to samemu ogarnąć?
no to dobrze ale za mało czytałeś. na forum znajdziesz potrzebne ci informacje.
pasuje wałek od silnika z mechaniczną pompa paliwa, np. od d14a1 - ja taki mam u siebie. zależy za ile kupisz i kto za ile ci go założy, trochę grzebania przy tym jest
potem jeszcze musisz to wystroic, wiec nie wiem czy jest sens. jesli masz robic cos przy tym silniku to wrzuc wtrysk mpfi z B7 albo cała czapke z z6, inaczej daj sobie spokoj. no chyba ze koniecznie chcesz tego 1.3 modzic.
akurat wałek od d14a1 jest w chwili obecnej na sprzedaż ale cena z czapy jak dla mnie http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=64126 w podobnych pieniądzach masz wałek od d15b2 oraz elektryczną pompkę
Maximus1919
28-12-09, 00:33
Weź sobie poszukaj na CK czy tam na civic5g.pl jest gościu co założył czape z z6 i wypluło mu ponad 130KM z 1.3 silniczka... Więc te b2 olej bo szkoda kasy a jeśli nie stać cię na mini me to tj. pisał zakit zrób z niego d13b7 i już możesz sie powoli ustawiać z d15b2 na serii :p zależy jaki masz na to fundusz przeznaczony??
Weź sobie poszukaj na CK czy tam na civic5g.pl jest gościu co założył czape z z6 i wypluło mu ponad 130KM z 1.3 silniczka... Więc te b2 olej bo szkoda kasy a jeśli nie stać cię na mini me to tj. pisał zakit zrób z niego d13b7 i już możesz sie powoli ustawiać z d15b2 na serii :p zależy jaki masz na to fundusz przeznaczony??
Chciałeś napisać chyba, że z d16z6 bo d15b2/b7 to się na odblokowanym gaźniku bierze...
jogal, nie zaczynaj znowu :D A tak na poważnie to masz sporą dyskusję w tym dziale na ten temat, poszukaj. Jeśli już chcesz koniecznie swapa na 1.5 w sensownej kasie to lepiej od razu na d15b7 swapować, bo b2 byś i tak potem chciał na b7 robić,a potem na z6 :P Chyba, że masz siano to na d16z6 zbieraj :) Ja planuję właśnie do siebie wrzucać d16z6, chyba, że dostanę jakimś cudem podwyżkę to b16 się wrzuci :)
A może chodziło o "wałek" korbowy i tłoki, bo d13 i d15 to jeden blok. Do tego mini-me na górę :)
Ale to bez sensu bo cylindry już nie są nowe i tak na surowo nie zwiększysz skoku bez szlifu.
Przerabiać i tak musisz elektrykę, bak, pompę paliwa itd. itp. D13 jest upierdliwe pod tym względem.
Ale jak już robić najbardziej po taniości to d15b7, nic poniżej. A najlepiej D16 vtec jak wspomniane (z6,z9,y8,w2...)
moim zdaniem jezeli uda Ci sie zrobic swap samemu to b2 jest sensowne jako ze to bardzo rozwojowy silnik
przy swapie ogarniesz wiazke na przyszle minime (da sie bezproblemowo) a potem w miare przyrostow funduszy bedziesz sobie modzil ( z czapka od z6, kolektorem, wydechem, dolotem bedziesz ganiac b16)
Co najwazniejsze w porownaniu do modzenia d13 :
- bedziesz miec wieksza pojemnosc = wiecej momentu
- bedziesz miec juz inny bak z pompa paliwa ktory wyda pod z6
- bedziesz miec wiazke user friendly