PDA

Zobacz pełn± wersję : Listwa pd szyb±...

Dziewczynka
22-12-09, 01:39
Hej mam pytanie. W jaki sposób mogę wyj±ć listwę w 6 genie,która jest pod szyb±.
Od mrozów i... sama nie wiem czego zaczęła mi schodzić z niej nawierzchnia, farba jaka¶ tam czy co¶...;/
Chciałabym ja na nowo pomalować...

Chodzi o tę listwę i wygl±da to w ten sposób:

http://w.fotka.pl/20ff3e9f42.jpg

Pomóżcie, szpeci to strasznie auto;/

kurgan
22-12-09, 07:34
zeby to wyjac to trzeba zdjac boczek i wyjac szybe. zatrzaski 4 bodajze. mi w 5 genei nie chciala zejsc w ogole, a kolega silujac sie uwalil 3 na 4 zatrzaski (bo jakos tyle tego tam jest)

nie maluj tego, bo znow zejdzie, to jest metal z guma polaczony. latnie wyczysc, odtlusc i kup folie termokurczliwa do oklejania czarna matowa. efekt jest ok, nie zejdzie nie odklei sie

Dziewczynka
22-12-09, 13:49
Mhmmm no ok. chce to jako¶ za tuszować,bo brzydko wygl±da... Ciemne auto i takie te oskrobane, okropne szyby eh...!!:|
A gdzie kupię te folie kurczliw±?? i jakie s± koszta jej...
Bez wyjmowania da się to jako¶ okleić???

luzik
22-12-09, 16:53
http://moto.allegro.pl/item846766356_folia_na_slupki_progi_ochronna_termo kurczliwa_mat.html to tylko przykład bo jest ich cała masa do wyboru ;) Damskie r±czki i odrobina zdolno¶ci plastycznych i będzie dobrze :) Przygotuj metalow±,cienk± linijkę ( lub cos podobnego ) do dociskania,suszareczkę i skalpel lub nożyk do cięcia tapet.Tylko uważaj na r±si i żeby nie porysowac szyby :D

Dziewczynka
22-12-09, 23:40
mhmmm... Takie cu¶:) To będzie sie działać w najbliższym czasie;D a to nie odchodzi szybko???

kurgan
23-12-09, 07:58
wez np sobie na poczatek wytnij kawalek foli i sprobuj cos okleic, zebys miala poglad na sytuacje i mniej wiecej zebysz zobaczyla jak to dziala :) mrozy, slonce nic sie nie dzieje. podstawa to przygotowanie powierzchni, nie nalezy sie spieszyc zrobic to rowno i dobrze odtluscic benzyna ekstrakcyjna np. samo okejanie to pikus utnij pasek szerszy troszke niz element i grzejac go suszarka ukladasz go na elemencie. robisz tak, zeby nie bylo bombli pod paskiem. jak juz ulozysz go i ladnie sie przyklei mozesz wziasc ostry nozyk do tapet, ew. skalpel i rowno, pomalu delikatnie jechac wzdluz listwy i przyciac boki. od strony zewnetrznej przyklej sobie pod listwe tasme papierowa, wchodzi prawie pod listwe i mozesz jechac wtedy nozykiem po tasmie nie bojac sie o uszkodzenie lakieru. od strony szybki mozesz dac folii wiecej i ladnie ja podkleic pod spod listwy. dobry dostep bedzie jak zjedziesz okienko calkiem w dol.

powodzenia:)

luzik
23-12-09, 15:34
Wersja dla leniwych: użyc czernidła do plastików i tyle :D Minus,że operacja będzie powtarzalna ( pewnie co ok.2 mycia autka ;) ) ale koszta mizerne i czasu mniej potrzeba.Powierzchnia jest chropowata więc powinno nieĽle wygl±dac.

Dziewczynka
23-12-09, 16:58
Kurgan dzięki za szczegółow± instrukcję;) To mówisz,że farba np jak±¶ tam czarny mat nie ma co malować??? Tylko Ta folia będzie najbardziej spoko??

kurgan
24-12-09, 10:16
tak zdecydowanie. malowalem farba i to przy szybie i wycieraczki, zawsze z podkladami, po odtluszczeniach itd i po sezonie robilo sie to samo. dlatego wzialem opcje z folii

Dziewczynka
25-12-09, 16:04
Wycieraczki akurat miałam malowane i mnie sie trzymaj±;D

Zdzisio.pl
31-12-09, 01:52
ja wycieraczki też malowałem najtańszym lakierem w spreju bez żadnych podkładów i trzyma się znakomicie ;)