PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zdjąć błotnik w VIgen?

ukman
20-12-09, 23:02
Witam
Ostatnio miałem małą niemiłą przygodę ze słupkiem i musze wymienić prawy przedni błotnik w VI gen Coupe.
Mam już nowy błotnik (pomalowany) ale nie wiem jak go wymienić. Czy ktos kiedyś wymontowywał błotnik? Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć? opisać?

P.s Prosze nie piszcie rad typu "Jak sie nie uważało to trzeba bulić u blacharza" czy cos takiego bo trochę sie ostatnio wykosztowałem Chodzby nawet na kupno samej Hanki, A było to jakis miech temu, i staram sie naprawde niskim kosztem wszystko naprawić.

pozdrawiam

rooter666
20-12-09, 23:09
bedziesz musiał odkręcić plastikowe nadkole i nakładke progową , zajrzyj do sam naprawiam.pdf ,przecież tam jest wszystko pokazane gdzie jest przykręcony błotnik.

Skoti
20-12-09, 23:36
jeśli jest tak samo jak w 5gen to mogę pomóc.

tommmmm
21-12-09, 22:18
Dla lepszego dostępu najlepiej ściągnąć cały zderzak.Jest on przymocowany za pomocą plastikowych spinek u góry pod maska oraz dwóch śrub u dołu i dwóch do błotnika(po jednej na każda stronę).Aby się dostać do nich będziesz musiał odczepić trochę i odchylić nadkole.Gdy już zdejmiesz zderzak ukarzą Ci się dwie śruby za pomocą których przymocowany jest błotnik(jedna śruba do lampy a druga do kątownika).Potem musisz odkręcić dwie śruby od zakola które trzymają osłonę progu.Odginasz ja w dol i ukarzą Ci się kolejne dwie śruby.Kolejna śruba znajduje się u góry błotnika przy drzwiach.Otworzysz drzwi na maxa i ją napewno zobaczysz.Na koniec zostaną Ci jeszcze trzy śruby pod macha ale to już najprostsza robota ;) Jak juz odkręcisz wszystko i będziesz go zdejmował to uważaj aby nie połamać takiego jakby bolca przy lampie.Mam nadzieje ze napisałem to w miarę jasno :p