Zobacz pełną wersję : grzanie tylnej szyby.
witam!
ostatnio przy mrozach zauważyłem ze dwa dolne paski ogrzewania i jeden na środku mi nie grzeją szybki..
da sie to jakos naprawic? czy trzeba szybe wymieniac?
pozdro!
Tak da się to naprawić jedz do sklepu motoryzacyjnego i kup sobie taki klej do ścieżek. Oklejasz ścieżkę taśmą z góry i z dołu i nakładasz ten klej pędzelkiem on posiada drobinki przewodzące prąd kosztuje coś około 20 zł. Nie próbowałem ale podobno działa.
ma ktos jakąs instrukcje bo nie czaje za bardzo... odklejac te paski trzeba?
Oklejasz szybe taśmą malarską lub izolacja tak żeby pasek niegrzejący na szybie był widoczny i nakładasz klej na niego. Czaisz?
aaaaaaaaaaaa teraz juz czaje baze. dzięki bardzo!
a jak znaleśc miejsce gdzie jest przerwana ścieżka??
pozdro!
raczej nie znajdziesz gdzie jest przerwana musisz całą ścieżkę przelecieć.
aha no to bedzie troche zabawy ;) dam rade mysle... dzięki bardzo!
pozdro!
spoko. Podobno te ścieżki można sprawdzić miernikiem. Tak słyszałem ale nie wiem czy to prawda bo nie próbowałem tego.
Odgrzebuję, ale mam pytanie: czy udało się Tobie Gallus już naprawić usterkę? Ja też stosowałem kleje do ścieżek (2 różne) ale niestety nie zdały egzaminu. Tzn. paski po naprawie przewodziły prąd i grzały się, niestety za bardzo. Już po kilkunastu sekundach w miejscach naprawianych szyba była gorąca. Musiałem zdrapywać, bojąc się, że w końcu - po dłuższym grzaniu - szyba pęknie.Oba klej były niby z opiłkami srebra. Nie powiem, nie były najtańsze. Może znalazłeś coś, co Tobie się sprawdziło (?)
skolopendra
02-02-10, 21:06
Może znalazłeś coś, co Tobie się sprawdziło (?)
są punkty co naprawiają takie rzeczy
Ja podobnie bawiłem się z tym klejem niby przewodzi prąd ale nic nie grzeją i dalej nie działają te paski... U szybiarzy od razu namawiają mnie na wymianę szyby...
Rok temu naprawiłem tak ogrzewanie szyby. Uszkodzenia ścieżek u mnie były widoczne (było widać szramę). Po potraktowaniu klejem i wygrzaniu suszarką (zima wtedy była) wszystko zaczęło pięknie działać. Fakt, grzeje się bardziej w miejscu naprawy ale jeżdżę już z tym rok i z szybą się nic nie działo. Użyłem kleju/lakieru Pulsar Volt
demonobiker
03-02-10, 15:24
z tego co ja wiem to trzeba zrobić to z idealna precyzja tzn sciezka nie moze byc ani grubsza ani szersza bo wtedy w miejscu naprawy szyba moze peknac :confused: czy to prawda moze taqk byc?
u mnie nie grzeje polowa sciezek, efekt zdzierania przyciemki z szyby...
skolopendra
03-02-10, 16:27
bo wtedy w miejscu naprawy szyba moze peknac
nie ,opór rozkłada się na całej Lini,i grzeje równo
Fakt, nie czekałem aż z szybą coś się stanie ale po kilkunastu sekundach była w miejscu klejenia (lakierowania) naprawdę gorąca i i dodam, że tylko w tych miejscach. Nie pamiętam nazw specyfików, jakie stosowałem, chyba jednak nie był to Pulsar Volt. Może warto spróbować. Na forum elektrody jest wątek: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic384206.html