PDA

Zobacz pełną wersję : grzanie tylnej szyby.

Gallus
20-12-09, 12:39
witam!

ostatnio przy mrozach zauważyłem ze dwa dolne paski ogrzewania i jeden na środku mi nie grzeją szybki..
da sie to jakos naprawic? czy trzeba szybe wymieniac?

pozdro!

maly2575
20-12-09, 12:52
Tak da się to naprawić jedz do sklepu motoryzacyjnego i kup sobie taki klej do ścieżek. Oklejasz ścieżkę taśmą z góry i z dołu i nakładasz ten klej pędzelkiem on posiada drobinki przewodzące prąd kosztuje coś około 20 zł. Nie próbowałem ale podobno działa.

Gallus
20-12-09, 13:29
ma ktos jakąs instrukcje bo nie czaje za bardzo... odklejac te paski trzeba?

maly2575
20-12-09, 13:56
Oklejasz szybe taśmą malarską lub izolacja tak żeby pasek niegrzejący na szybie był widoczny i nakładasz klej na niego. Czaisz?

Gallus
20-12-09, 15:03
aaaaaaaaaaaa teraz juz czaje baze. dzięki bardzo!

a jak znaleśc miejsce gdzie jest przerwana ścieżka??

pozdro!

maly2575
20-12-09, 15:19
raczej nie znajdziesz gdzie jest przerwana musisz całą ścieżkę przelecieć.

Gallus
20-12-09, 15:22
aha no to bedzie troche zabawy ;) dam rade mysle... dzięki bardzo!

pozdro!

maly2575
20-12-09, 17:00
spoko. Podobno te ścieżki można sprawdzić miernikiem. Tak słyszałem ale nie wiem czy to prawda bo nie próbowałem tego.

tomkoczis
02-02-10, 19:52
Odgrzebuję, ale mam pytanie: czy udało się Tobie Gallus już naprawić usterkę? Ja też stosowałem kleje do ścieżek (2 różne) ale niestety nie zdały egzaminu. Tzn. paski po naprawie przewodziły prąd i grzały się, niestety za bardzo. Już po kilkunastu sekundach w miejscach naprawianych szyba była gorąca. Musiałem zdrapywać, bojąc się, że w końcu - po dłuższym grzaniu - szyba pęknie.Oba klej były niby z opiłkami srebra. Nie powiem, nie były najtańsze. Może znalazłeś coś, co Tobie się sprawdziło (?)

skolopendra
02-02-10, 21:06
Może znalazłeś coś, co Tobie się sprawdziło (?)

są punkty co naprawiają takie rzeczy

lukiwch
02-02-10, 23:03
Ja podobnie bawiłem się z tym klejem niby przewodzi prąd ale nic nie grzeją i dalej nie działają te paski... U szybiarzy od razu namawiają mnie na wymianę szyby...

Absynt
03-02-10, 15:09
Rok temu naprawiłem tak ogrzewanie szyby. Uszkodzenia ścieżek u mnie były widoczne (było widać szramę). Po potraktowaniu klejem i wygrzaniu suszarką (zima wtedy była) wszystko zaczęło pięknie działać. Fakt, grzeje się bardziej w miejscu naprawy ale jeżdżę już z tym rok i z szybą się nic nie działo. Użyłem kleju/lakieru Pulsar Volt

demonobiker
03-02-10, 15:24
z tego co ja wiem to trzeba zrobić to z idealna precyzja tzn sciezka nie moze byc ani grubsza ani szersza bo wtedy w miejscu naprawy szyba moze peknac :confused: czy to prawda moze taqk byc?
u mnie nie grzeje polowa sciezek, efekt zdzierania przyciemki z szyby...

skolopendra
03-02-10, 16:27
bo wtedy w miejscu naprawy szyba moze peknac

nie ,opór rozkłada się na całej Lini,i grzeje równo

tomkoczis
03-02-10, 20:33
Fakt, nie czekałem aż z szybą coś się stanie ale po kilkunastu sekundach była w miejscu klejenia (lakierowania) naprawdę gorąca i i dodam, że tylko w tych miejscach. Nie pamiętam nazw specyfików, jakie stosowałem, chyba jednak nie był to Pulsar Volt. Może warto spróbować. Na forum elektrody jest wątek: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic384206.html