PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana szyby bocznej

koberone
18-12-09, 21:40
Witam! Zeszłej nocy jakiś fajans wybił mi szybe w hani od strony kierowcy.. Załozyłem nowy temat bo MUSZE to do jutra zrobić bo mrozy po -15 a ja bez szyby i mam snieg w aucie!!! dramat.. jutro jade po jakas szybe z allgro uzywaną bo nowej chyba nie ma sensu montować. Pytanie mam następujące:

- czy wymienie sam szybe od strony kierowcy (civic 1.3 V HB) mam wersje bez elektryki - korbka
- czy kupowana szyba musi być z tą metalową listwą na dole do przykręcania czy mozna ją wykorzystac ze starej szyby?
- jakies rady?

tukisowy
19-12-09, 01:25
wymienisz sam :) myślę że listwę wykorzystasz ze starej szyby , trochę cierpliwości :)

Baracuzzz
19-12-09, 09:36
Wymiana szyby to nic trudnego, jak przerabiałem u siebie świszczące uszczelki to doszedłem do takiej wprawy że w 3 min wyciągam. A do przechodząc do rzeczy to musisz ściągnąć boczek drzwi i zjechać szybą poniżej połowy tak żeby prawa śruba od prowadnicy (metalowej listwy) było widać przez taką dziurkę w którą można włożyć klucz i odkręcić. Najlepiej ubierz gumowe rękawiczki albo takie z gumą na dłoniach żeby się szybka nie wyślizgła. Wkładasz nową, zakręcasz i po sprawie.

koberone
19-12-09, 17:35
Dzięki za pomoc, rzeczywiście prosta sprawa, nie ma co płacić 50zl za montaż, oto moje rady dla innych:

- najlepiej robic to w dwie osoby bo ciezko jest trzymac szybe i przykręcać..
- nie trzeba wyciągtac zadnych prowadnic, poprostu wkładamy bokiem od góry i staramy sie trafic w obie prowadnice
- nasmaruj wczesniej czyms prowadnice, np psiknąć wd40
- i przedewszystkim .. cierpliwość..

ceny: nowa ok 200zł, bardzo dobra używka do 100zł (polecam hondatanio z wieliczki)