PDA

Zobacz pełną wersję : dziwne chuczenie w kabinie

Tomado
14-12-09, 20:16
Witam to moj drugi civic. Teraz mam HB VI gen a pytanie jest takie. Podczas jazdy słychać dziwnie buczenie w aucie. Jak były założone alusy to dzwiek byl równomierny a na stalowkach przeistoczył się w ciągłe buczenie. jak podniosłem auto to słychac ze styłu cos tam wlaśnie tak byczy przy obkreceniu kolem. Co to moze być? Łożyska i piasty? A moze wystarczy wymienic tylko łozyska tych piast? Jeśli nie to ile może kosztować taka piasta z łożyskiem.

misiek1
14-12-09, 20:35
Bardzo możliwe, że łożyska tak szumią. Niestety z tego co wiem, można wymienić, tylko łożysko z piastą. Powodem szumienia mogą też być opony, jeśli zamieniłeś z letnich na zimowe.

Djadi
14-12-09, 21:33
Tomado ja też borykam sie z pewnym problemem ale umnie wibracje przechodza na autko gdzieś z przodu :/ a co twojego problemu owszem moze to być łożysko niestety tak jak misiek1 pisze wymienialne tylko z piastą polecam CANACO gdyż w nich montowane są łożyska NTN czy jakoś tak ;) a co do twojego huczenia opisz czy to jest jednostajne czy cały czas jak jedziesz szybciej nasila sie ? ja tak miałem w poprzedniech hondzie wymieniłem łożysko i dalej była upa okazało sie że to wina opony wyząbkowała sie i robiłą hałaś :/ miałem fele 16" 205/45/16 pozbyłem sie felg i wsadziełm 14'" śmigało się szybciej ale to już nie ten temat ;) pozdro

Tomado
15-12-09, 19:16
no to tak. na alufelgach bylo to takie rownomierne jakby łołłoł np przy 60km/h a im szybciej sie jechalo to szybciech chuczalo az wkoncu przeistaczalo sie w ciagle buczenie. Teraz mam zimówki 13 i jest ciagle buczenie. Jedno łożysko wymieniłem ale widocznie dwa były walniete bo dalej tak jest. Ile może kosztować takie nowe? Bo używanego to raczej nie warto. W jakich cenach może byc to CANACO ? :>
aha i jeszcze takie pytanie jak np. jade po dziurach nierownosciach wolno to słychac pukanie z przodu co to moze byc? koncowki drązków? czy moze cos innego;>? :cool:

borogro
15-12-09, 20:04
Witam.
Miałem podobne objawy buczenia gdy kupiłem i założyłem nowe opony Pirelli wielosezon. Pojawiało się przy prędkości 95-100km/h. poniżej tej prędkości cisza w lesie, powyżej tych prędkości także. Okazało się, że jedna z opon miała wadę fabryczną w postaci krzywej nalewki bierznika (3 środkowe głębokie rowki do odprowadzania wody spod opony). Wymieniono wadliwą sztukę i już od 3 lat jest spokój. z początku myślałemże łożysko i inne rzeczy, ale w 95% byłem pewien że to wina opon bo przed wymianą było wszystko si. Sprawdź opony (klockowanie przedewszystkim). Jak są sklockowane to na pewno nie bierz sobie do serca rad ,,specjalistów" że 1-2-3...100km/h i pełen hamlet bo w ten sposób to możesz barana o SRS-a walnąć. Niestety czasami jak mechanior walnie na odchodne radą to po prostu wszystkie noże z szuflady w kuchni wypadają...na szczęście czasami ;)
Oczywiście powodem mogą być także luzy (boczne) w łożyskach w piaście (piastach). A może być także powodem buczenia zwichrowana tarcza hamulcowa.
Oblukać-naprawić-śmigać ;)
Pozdrawiam ;)

Tomado
15-12-09, 20:11
tarcze napewno to nie sa bo z tylu mam bebny :P opony tez raczej nie bo na letnich i zimowkach jest to samo. wiec raczej te lozyska niszczesne. ile moga kosztowac? acha i co masz na mysli borogro mowiac luzy boczne?
odpowie mi ktos jeszcze na temat tego co moze byc z przodu? drozki kierownicze czy cos innego? i oczywiscie jaki koszt nowych czesc.
Wdzieczny za kazda odpowiedz i pomoc :)

suchy2004
15-12-09, 21:43
Opony chucza pewnie skoro nasililo sie ze zmiana kol, bo pewnie sa juz wyząbkowane.

taif1991
15-12-09, 23:00
Opony chucza pewnie skoro nasililo sie ze zmiana kol, bo pewnie sa juz wyząbkowane.

A co to znaczy ze opony sa wyząbkowane?

czara
16-12-09, 09:28
opony odpadają skoro podniósł auto i kręcił kołem i dalej buczało to opona na pewno odpada, może szczeki hamulca w bębnach juz dają ciała, albo źle sie ułożyły i trą, może któraś sprężyna puściła i szczeki sie nie cofają, to najmniejszy koszt rozkręcić bęben i sprawdzić a później będziesz myślał juz nad łożyskiem i piasta.

Tomado
16-12-09, 19:11
okey dzieki za pomoc ;)