PDA

Zobacz pełną wersję : czujnik otwartych drzwi

lar
11-12-09, 17:55
witam. nie działa mi kontrolka otwartych drzwi, obojętnie które drzwi są otwarte kontrolka nie świeci. Gdzie moze leżeć problem? Nie mam pojęcia gdzie szukać usterki bo mam ten problem od początku, to znaczy od kupna autka. Dodam jeszcze ze kontrolka bagażnika działa.
zamieściłem tu zdjęcie zeby sie upewnić czy to jest ten czujnik:confused::D
http://img12.imageshack.us/img12/5995/drzwiib.th.jpg (http://img12.imageshack.us/i/drzwiib.jpg/)

MichałJ
11-12-09, 18:32
Zasadniczo nie czujnik a wyłącznik oświetlenia. Może na początek warto sprawdzić żarówkę?

lar
11-12-09, 18:42
aha czyli to co na fotce to wyłącznik/włacznik tej lampki na podsufitce i to ta lampka z kolei odpowiada za zapalanie sie kontrolki otwartych drzwi? ta lampka to mi akurat działa.

drex87
11-12-09, 18:43
Miałem to samo po kupnie auta nie swieciła lampka po otwarciu drzwi ani nie zapalała sie kontrolka i co sie okazało ze została wyjęta zarówka bo jedna tzw. "krańcówka" nie łaczyła i kontrolka swieciła się cały czas wiec rozkrec zegary i sie dowiesz co jest grane

lar
11-12-09, 18:54
czyli podsumowując, jeżeli po otwarciu drzwi zapala mi sie lampka na podsufitce a kontrolka drzwi dalej nie świeci to juz na 100% jest to walnięta kontrolka i zostaje tylko grzebanie w zegarach?

MichałJ
11-12-09, 19:03
Jeżeli żarówka w podsufitce gaśnie i zapala się normalnie to raczej będzie spalona żarówka kontrolki. Sprawa z wyjęciem i rozkręceniem zegarów jest bardzo prosta. To Ci pomoże:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=8026
Wydaje mi się, że wchodzą tam żarówki W5W ale nie jestem pewien. Z reszta rozkręcisz to będziesz wiedział;)

Jarosław
03-01-10, 01:39
Podłączę swój problem pod ten temat. Po otwarciu drzwi kierowcy zapala mi się jednocześnie kontrolka otwarcia drzwi oraz kontrolka otwarcia drzwi bagażnika, czy to normalne?

A odnośnie wyłączników krańcowych to moje są już znacząco wysłużone, czy ktoś się orientował o cenie nowych w ASO lub zamienników (na allegro nic nowego nie znalazłem). Wyłączniki krańcowe mam jak na zdjęciu w pierwszym poście, takie przesuwane.

Son - Goku
03-01-10, 01:58
Podłączę swój problem pod ten temat. Po otwarciu drzwi kierowcy zapala mi się jednocześnie kontrolka otwarcia drzwi oraz kontrolka otwarcia drzwi bagażnika, czy to normalne?

Drzwi a bagażnik, to 2 inne rzeczy.

czy ktoś się orientował o cenie nowych w ASO lub zamienników

Nie wiem ile kosztują nówki na ASO ale jak dla mnie, kupić używaną a te zamnienniki zostaw w spokoju o ile wogle są zamnienniki takie.

zoy
03-01-10, 08:18
Nie wiem ile kosztują nówki na ASO ale jak dla mnie, kupić używaną a te zamnienniki zostaw w spokoju o ile wogle są zamnienniki takie.

wszyscy handlarze angolami maja czujniki za grosze, ja kupiłem "garść" za 10 PLN :D jeśli nie masz dostępu do handlarza to taki czujnik rozbierz i wyczyść styk (zwykła blaszka) zbiera się na nim sporo syfu. W niektórych sytuacjach wyczyszczenie i ponowne złożenie wystarczy.

vtec
03-01-10, 11:37
Ja powinienem mieć taki pierdół, daj adres to jak znajde to Ci podeśle.

Dobraku
03-01-10, 14:51

U mnie jest to samo myślałem, że to norma. Tzn sprecyzujmy zapalają mi się obie tylko przy drzwiach kierowcy przy innych już jest indywidualnie.

Szukać zwarcia w obwodzie?, swoją droga nawet fajnie bo mam od razu zdiagnozowane, które to drzwi.

kicer
06-01-10, 00:19
U mnie jest to samo myślałem, że to norma. Tzn sprecyzujmy zapalają mi się obie tylko przy drzwiach kierowcy przy innych już jest indywidualnie.

Szukać zwarcia w obwodzie?, swoją droga nawet fajnie bo mam od razu zdiagnozowane, które to drzwi.

Jak masz dołożony alarm to proponuje go najpierw sprawdzić. Pewnie jakiś nadgorliwy instalator chciał zabezpieczyć wszystkie drzwi ale zapomniał o diodach, co by się nie świeciły wszystkie kontrolki.

Dobraku
06-01-10, 20:31
Przejrzę to i napewno wywale bo mi sie nie podoba a i tak robię komputer pokładowy do swojej H z obsługą C.Z. i powiadomieniami GSM więc to sprawdzę . Dzięki serdeczne za wskazówkę.

Jarosław
10-01-10, 17:52
Dokładnie jest tak jak napisał kicer ktoś kto zakładał alarm podłączył czujnik otwarcia tylnej klapy pod czujnik otwarcia drzwi i teraz się wszystko razem zapala, planuję zobaczyć co to za przeróbka jest, ale na razie aura nie sprzyja.

Co do czujników otwarcia drzwi to dwa są mocno zniszczone i brakuje sprężynki, a kolejne dwa trochę kiepsko chodzą, ale po czyszczeniu styków działają jakoś, więc jeżeli ktoś ma takie czujniki jak na zdjęciu w pierwszym poście to bardzo chętnie kupię w dobrej cenie, ważne żeby były tylko w bardzo dobrym stanie i najlepiej z wkrętem mocującym, bo moje wkręty są zniszczone :/ Osoby które mogą mi pomóc proszę o info na priv.

robin14hh
13-12-11, 15:31
u mnie też tylko przednie dzialają i też musze czyścić ale nasuną mi się pomysł pomalowania styków klejem elektoprzewodzącym takim jak do szyb podgrzewanych ktos ma jakieś doświadczenia?

wrob3l3k
31-12-11, 15:17
Witam, też mam problem z kontrolką od otwartych drzwi, zaczęło się jak podczas jazdy jednocześnie zgasło radio i zapaliło się światło górne i zapaliła się kontrolka od otwartych drzwi, prawdopodobnie od czujki w tylnych drzwiach bo jak poruszałem nią to zgasło, ponadto jak zostawię auto w garażu i zamknę z pilota to czasami po jakimś czasie włączy się alarm (może to przez ta czujkę od drzwi), a więc generalnie chodzi mi o to ze podczas jazdy przy zamkniętych wszystkich drzwiach zapala mi się kontrolka otwartych drzwi, ale najlepsze na koniec, światło górne mam cały czas wyłączone czyli na "0" i zaobserwowałem ze jak chce ustawić światło na "I" czyli żeby zapalało się jak otworze drzwi to włącza się kontrolka od otwartych drzwi jak na "0" to gaśnie i tak cały czas, czy miał ktoś taki problem? może to jakieś zwarcie czy coś?

DragonSmok89
31-12-11, 20:14
Sprawdź krańcówki drzwi, bo z czasem się wyrabiają i zestyki są luźne, i niestety nie stykają do końca poprawnie, przez co układ elektryczny myśli że drzwi są otwarte. Też miałem coś takiego. Obkleilem wadliwą wyrobioną krańcówkę taśmą izolacyjną, przez co nosek który jest odpychany przy zamykaniu drzwi stał się grubszy, więc przy zamykaniu drzwi odsuwa się dalej i zestyki na pewno są rozwierane. Jeśli to nie pomoże trzeba będzie dokładniej zbadać instalację elektryczną.