Zobacz pełną wersję : Sprzegło?
Witam mam honde Civic 1,3(75KM) z 94 roku i pojeździłem nią 2 dni i nagle żeby wrzucić bieg trzeba mocno do oporu sprząglo wcisnąć i ciężko wchodzą przy wstecznym zgrzyta, i z tad moje pytanie czy sprzęgło jest hydrauliczne czy linka? bo jeśli linka to wygląda mi na to ze się poluzowała a jeśli hydrauliczne to co to możne być:confused:
Z Góry dziękuje za Odpowiedzi i porady Pozdrawiam :)
Muzyk-Grzes
30-11-09, 19:42
He he, a jak wciśniesz sprzęgło do oporu to autko się nie ślizga do przodu? tzn jakbyś na pół sprzęgle jechał? a jeśli zgrzyta i ciężko biegi wbijać to to na skrzynke wygląda a nie sprzęgło.
A skąd jesteś?
Wroclaw, wlasnie wydaje mi się ze sprzęgło bo jak wcisnę do oporu i popuszcze nawet mniej niz pol milimetra to auto juz jedzie, i wydaje mi sie ze one tam sie slizga i dlatego tak ciezko wrzucic biegi. Jakie jest sprzeglo hydrauliczne czy linka? i jeszcze jak puszcze sprzeglo to wciskajac odczuwam luz u dopiero potem opor.
no to wyjechane:):)
sprawdź jeszcze jaki skok ma siłownik przy skrzyni:i ile mm??
gdy będzie ok 10mm to wina leży po stronie pompy lub wysprzęglika..
gdy to będzie ok... to...
tarcza spalona.
ślizgać się nie będzie bo to honda :)
zmień docisk i tarczę która jest na 100% cieniutka...
regulacji masz zero w sprzęgle hydraulicznym.
tak więc pozostaje rozszczepienie silnika ze skrzynią i wymiana sprzęgła...
mam taką używkę do 1.3 :) ale w dobrym stanie.
ale ja stawiam na zjechaną tarczę miałem to w 1.4 gdy tylko wymieniłem sprzęgło.....poezja..nózka wchodziła jak w masekło...zero siły :) P:)
a moze byc ze wycieka mi gdzieś plyn od sprzęgła? bo wczoraj było wszystko dobrze a tak z dnia na dzień by się chyba nie zrobiło?
tak, a skąd jesteś?? :) jaką temperaturę miałeś w nocy??
Muzyk-Grzes
30-11-09, 20:10
Powyżej 92r to sprzęgła hydrauliczne więc wypada że to wysprzęglik
Wrocław, Okolice grabiszyńskiej, a temp ok 6-7
no więc zdarza się tak...że pada pompa...niskie temp+wiek...płyn wycieka z niej icsieknie sobie ... i cieknie ..spokojnie... noc jest długa...i zostaje powietrze a w zbiorniczku.......w końcu..... pustoooooo.
ratunek:
1. aby szybko dojechac do domu - kupić flaszę płynu...
2. aby mic z tym spokój - wymienić pompę sprzęgła + flaszę płunu + browar:)
Wiec Co wnioskujecie na to ze to pompa? czyli co było by najlepiej wlać nowy płyn i zobaczyć co się będzie działo, czy sprzęgło będzie lepiej chodziło czy nie? :) i jak wleje to jeśli pedał stwardnieje to znaczy ze wszystko ok z tarcza sprzęgła? a jak znów będzie to samo się działo po 2 dniach to Pompa?
no to sie nachyl...pod kierownicę i zobacz czy cieknie po wygłuszeniu (piance i dywaniku )
Witam. Moje pytanie też związane jest z pompką sprzęgła. Mam kanadyjkę (2HGEJ6555WH901249) silnik D16Y7 z 97 roku, czeka mnie wymiana pompki sprzęgła. Czy w wersji kanadyjskiej są takie same pompki jak wersji europejskiej? Czy któryśz kolegów już wymieniał? Jaki jest koszt?
Z góry dziękuje za odpowiedź. Serdecznie wszystkich pozdrawiam.