PDA

Zobacz pełną wersję : miska olejowa do wymiany w D14Z6

_reggie_
28-11-09, 11:57
Witam,

no i odnalazłem przyczynę fikcyjnego jak się okazuje "brania" oleju ostatnimi czasy - otóż cieknie poprzez uszczelkę pod miską olejową... To akurat plus, że nie padają uszczelniacze, ale minus jest taki że sama micha jest już tak skorodowana, że wolę ją wymienić, co by nie było kichy że od jakiegoś kamienia po prostu zrobi się dziura i olej poleci cały... Swoją drogą jest to kolejny dowód na "jakość" Hondy ostatnimi czasy, żeby miska nie wytrzymała nawet 10 lat, może dużo wymagam no ale sorry... No cóż chcieli zaoszczędzić i tylko do 1.4 wrzucili stalową, życie...:D
Wracając do meritum - wymieniał ktoś z posiadaczy D14Z6 miskę? ASO krzyczy sobie między 600 a 800 zł. jak zwykle z konia spadli chyba pajace, za tyle to można silnik kupić, zamienników nie ma do Hondy jak zwykle gdyby to był Opel czy VW to pewnie nie byłoby problemu, więc pozostaje mi używka za jakieś 150-200 zł.,
uszczelka wiadomo wezmę oryginał.
Ma ktoś doświadczenie w temacie?

pozdro :cool:

tommek82
29-11-09, 18:14
jestes pewny ze miska??

Mialem podobny przypadek, wymienialem uszczelke pod misa olejowa dwa razy (bo mechanik stwierdzil ze przez to), a jak bylem na Slasku to pojechalem do Chorzowa do polecanego na slaskim forum hondy magika i krotka pilka, okazalo sie ze poszedl uszczelniacz wału tył, i jak reka odjal

agent
29-11-09, 21:21
Poza tym ja tam wolę miski stalowe niż aluminiowe. Stalową już nie raz wgniotłem ( w poprzednim aucie) i dalej wszystko było ok. Z aluminiową zostałbym na bank na drodze bez oleju.

_reggie_
30-11-09, 11:58
jestes pewny ze miska??

Mialem podobny przypadek, wymienialem uszczelke pod misa olejowa dwa razy (bo mechanik stwierdzil ze przez to), a jak bylem na Slasku to pojechalem do Chorzowa do polecanego na slaskim forum hondy magika i krotka pilka, okazalo sie ze poszedl uszczelniacz wału tył, i jak reka odjal

Jak dla mnie, a przede wszystkim zaufanych mechaników to cieknie na połączeniu przez uszczelkę pod miską, ale dzięki za podpowiedź przekażę co by sprawdzili u mnie ten uszczelniacz wału.
A skoro wymieniałeś uszczelkę, to pytanie gdzie kupowałeś oryginał zamiennik?
Bo ASO za głupią uszczelkę krzyczy ponad 300 zł. normalnie grabią nas w żywe oczy w biały dzień...

Poza tym ja tam wolę miski stalowe niż aluminiowe. Stalową już nie raz wgniotłem ( w poprzednim aucie) i dalej wszystko było ok. Z aluminiową zostałbym na bank na drodze bez oleju.

Tu się z Tobą zgadzam, z tym że niestety żywotność jest inna...

_reggie_
14-01-10, 21:13
Uszczelka i miska wymienione; pojeżdżę i zobaczę ale myślę że będzie ok i olej przestanie uciekać...:D

W razie czego jak kogoś to spotka to można - ale nie jest to łatwe - dostać uszczelkę w zamienniku za ok. 100 PLN, w porównaniu do ASO za ponad 300 PLN różnica spora...miski w zamienniku nie ma szans póki co znaleźć do D14Z6 i w ogóle do VII gen., więc ja zakupiłem używkę od kolegi z forum i jest ok...:D