PDA

Zobacz pełną wersję : Denerwujace problemy z odpalaniem samochodu

pirat
17-06-06, 15:11
Witam
od jakiegos czasu mam problem z odpalaniem mojej Hani D16Z6 z 95r
Otoz standardowo jest tak ze po przekreceniu kluczyka do pierwszego poziomu przed odpaleniem zapala sie kontrolka check engine, zazwyczaj jest tak ze glosno slychac ze cos tam sie dzieje, pozniej glosno slychac wylaczanie sie tego czegos (takie pykmniecie) i w tym samym momencie wylacza sie kontrolka (o ile mniemam to pompa tak glosno chodzi) i z tym jest zwiazany moj problem:

PROBLEM jest taki:
przekrecam kluczyk, kontrolka sie zapala ale jest cisza, kontorlka sie wylacza, dalej jest cisza, nie slychac tego charakterystycznego pykaniecia, przekrecam kluczyk, rozrzusznik kreci ale nie odpala. musialem wyjac kluczyk ze stacyjki, poczekac troche i sprobowac jeszcze raz, i tak kilka razy az uslysze ze cos tam sie robi, noga na gaz i dopiero odpala.

Dzialo sie to raz na jakis czas wiec sie tym nie przejmowalem, ale gdy wczoraj mialem takie problemy ciagle to az sie zagotowalem :evil: (a jestem spokojny czlowiek), za kazdym razem gdy gasilem silnik i chcialem odpalic to nie dzilalalo, musialem kilka/kilkanasicie razy wyjmowac kluczyk i przekrecac do poziomu testu silnika/komputera zeby sie zalaczylo. No i jak juz slyszalem ze cos tam sie robi i chialem odpalic, to procedura wciskam gaz i odpalam, ale nie.... bo silnik tak jakby zaskakiwal, juz prawie chodzil i... zgasl :evil: No to jeszcze raz probuje, kluczyk, stacyjka, a tu cisza i tak znowu w kolko az uslysze ze cos tam chodzi i sie testuje czy cos, znowu noga na gaz do dechy i proba odpalenia i dopiero odpala (tzn za drugim razem, bo po pierwszym nie zaskakuje tak jak opisalem)

CO SIE DZIEJE?? :sad:
eccu nie odpowiada czy pompa sie psuje?? a moze jeszcze cos innego :-/ moze tylko styki ale ktore i gdzie??
w sumie to raczej nie pompa, bo pompa jest z tylu, a charakterystyczny dzwiek i pykniecie na koniec razem z gaszeniem sie kontroli dochodzi z przodu samochodu... chyba nawet z okolic zegarow

LIO
17-06-06, 15:22
i masz rozwiazanie zagadki co to jest QUARTET
czyli do 4 razy sztuka (z odpalaniem) ;)

a naprawde, to po przekreceniu kluczyka, zapala sie kontrolka i slychac zalaczanie sie pompy paliwa, która podaje paliwo potrzebne do rozruchu. Wraz z gasnieciem kontrolki jest koniec podawania paliwa przez pompe. Odpowiedzialny jest za to przekaznik pompy. Bylo juz o tym na forum, albo decydujesz sie na wymiane, albo musisz przelutowac raz jeszcze styki. Jak dobrze poszukasz, to byl nawet temato o lutowaniu tego przekaznika, gdzie on sie znajduje itd.

A tak poza tym, to nie gaznik, nie odpalam z gazem w podlodze i zawsze czekam do konca az zgasnie kontrolka i wtedy odpalam.
:-)

pirat
17-06-06, 15:27
i masz rozwiazanie zagadki co to jest QUARTET
czyli do 4 razy sztuka (z odpalaniem) ;)

LOL :D

A tak poza tym, to nie gaznik, nie odpalam z gazem w podlodze i zawsze czekam do konca az zgasnie kontrolka i wtedy odpalam.
noge w podlodze mam tylko w tedy gdy ten przekaznik sie psuje, tak to zawsze czekam az kontrolka zgasnie i dopiero odpalam, normalnie to na luzaku jest na dotyk, chyba ze to sie psuje :/

Poszukam co i jak z tym przekaznikiem.
Pytalem bo nawet nie wiedzialem co to moze byc.

dziekowac ;-)

[ Dodano: Sob 17 Cze, 2006 15:34 ]
znalazlem, jak by ktos potrzebowal:

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=14555

:-)

[ Dodano: Sob 17 Cze, 2006 16:14 ]
Juz przelutowane :-)
Zobaczymy jak teraz bedzie sie zachowywac :-)

Mysle ze mozna narazie zamknac, jak by cus to poprosze o otwarcie :-) mam nadzieje ze nie bedzie takiej potrzeby

ppm702
17-06-06, 23:49
Mysle ze mozna narazie zamknac, jak by cus to poprosze o otwarcie
as you wish

bowwer
31-12-06, 10:41
ja mam silnik D13B2 i mam taki problem. Auto np dzis... o 9 rano odpalilo odrazu... lecz jak chciałem pojechać nią po godzienie nie odpalało już kręciłem ją z 8 razy by dopiero odpaliło. Ładnie kręci akumulator nowy świece też nowe... Auto na ciepłym odpala odrazu bez problemów. Lecz jak mówie czasem nie odpala na zimnym jak stoi i musze go ostro kręcic. Co to może być za powód prosze o pomoc! dzięki
Szczęśliwego nowego ROKU 2007