Zobacz pełną wersję : układ dolotowy
Słuchajcie towarzysze - nasuneło mi sie kilka pytan odnosnie kolektora dolotowego oraz rury gumowej dolotowej w itr
1. Kolektor ma wejscie idelanie zgrane z przepustnica o srednicy 63mm - moje pytanie brzmi jak je powiekszyc bez zdejmowania i dawania na specjalistyczna maszynerie??
( nie zadawac pytania po co ?? ;-p))
2. gumowa rura dolotowa ma 70 mm , przpustnica ma 63mm zakładajac wieksza loche np 70mm jak zwiekszyc srednice rury dolotowej?? Procentowo dac wieksza o 11 % czy wieksza o 7 mm tyle ile wieksza jest przepustnica??
pozdro
łukasz
p.s. tego chyba jeszce nie było ;-p
furius i rem do tablicy ;-p - licze na wasze podpowiedzi i nie tylko wasze
-------------------------------
aha i jak ujemnie moze wpłynac załozenie lochy 70 na serie kolektor czyli ostre przejscie z 70mm na 63 mm kolketora??
Jak założysz dużą przepustnicę na mały otwór kolektora, nie uzyskasz żadnych efektów.
Wątpię, żeby ktokolwiek mógł to zrobić na samochodzie, przecież polecą jakieś opiłki itd do kolektora, poza tym przecież żeby to roztoczyć to trzeba mieć kolektor zamocowany w tokarce, włożysz tokarkę pod maskę?
Jednak muszę zapytać - PO CO? Bo nie chce Ci się odkręcać kolektora? Czy po prostu nie chcesz unieruchamiać samochodu?
no i jedno i drugie nie chce mi sie
ale chyba bedzie trzeba :-(
-------------
i ciekawe jest to ze skunk pisze ze załozenie samej throtle daje 8-10 - ciekawe z jakich warunkach - bo nie ma gwiazdki ze przy uzyciu ich kolektora no nic niedługo sie okaze co i jak ;-p
Przy seryjnym rozrządzie wątpię żebyś zyskał jakieś KM dzięki większej przepustnicy.
1. Kolektor ma wejscie idelanie zgrane z przepustnica o srednicy 63mm - moje pytanie brzmi jak je powiekszyc bez zdejmowania i dawania na specjalistyczna maszynerie??
( nie zadawac pytania po co ?? ;-p))
bez zdejmowania nie ma szans.... po zdjeciu ja lecialem kamieniem szlifierrskim na wiertarce, pozniej takim cudem do wiertarki co ma na obwodzie papier scierny, a pozniej recznie wygladzenie, ale.. nie wiem jaktam w integrze ale w d16 jest tak ze ta flansze moza rozwiercic o max 2 mm jak nei mniej... bo pozniej srednica komory w kolektorze zaczyna miec mniejsza srednice niz otwor we flanszy :/
gumowa rura dolotowa ma 70 mm , przpustnica ma 63mm zakładajac wieksza loche np 70mm jak zwiekszyc srednice rury dolotowej?? Procentowo dac wieksza o 11 % czy wieksza o 7 mm tyle ile wieksza jest przepustnica??
na moj chlopski rozum to liczylbym procentowo ale z pola przekroju a nie promienia, z promienia wyjdzie cos kolo 79 ( przy przepustnicy 70 ) a z pola 77z hakiem ;)
aha i jak ujemnie moze wpłynac załozenie lochy 70 na serie kolektor czyli ostre przejscie z 70mm na 63 mm kolketora??
kiepsko bo powstanie zjawisko lokalnego zmiejszenia srednicy ( to sie w mechanice plynow nazywa bodajrze zjawisko kontrakcji ) czyli strumien natrafia na przewezenia ale nie moze sie zalamac pod katem prostem wiec mija zwezke jekdyby dwoma łukami i za zwezka powstanie zmniejszenie rzeczywistej srednicy przeplywu. No..... czyli w rzeczystosci gorszy but ;)
własnie dlategop pytalem bo w vti robilem frezem na wiertarce i doszlifowałem papierem
ale tu mi sie nie chce tak robic.
wiec zdejme i zrobie profi - zobaczymy jak to wpłynie na wartosci
dzieki rem za podpowiedzi ;-p
pozdro ziomy