PDA

Zobacz pełn± wersję : Pod¶wietlenie konsoli i zegarów ;)

Bartosz1987
11-11-09, 23:42
Witam, mam pytanie orientuje się kto¶ jakie żaróweczki sa u nas w pod¶wietleniu pokrętel od nawiewu, liczników i innych przycisków w konsoli ? Zamierzam zmienić pod¶wietlenie guziczków na jaki¶ inny ale nie wiem zbytnio jakich diodek szukać.

Inny problem ma kto¶ z Was czasami tak, że nie załaczaja wam się diodki na zegarach które podswietlaja temp chłodziwa i stan paliwa ? U mnie czasami się pod¶wietla a czasami ciemnica ;)

Pozdro

bcn
12-11-09, 09:22
bylo juz o tym, poszukaj.
co do braku podswietlenia - moze czas wymienic kostke, lubi sie nadtopic po paru latach i wtedy przerywa. Koszt ok 30 pln w ASO.

Brad
12-11-09, 14:53
jak raz swieci raz nie swieci to wina diody u mnie tak bylo, wymienilem diode i problem zniknal

booltazar
12-11-09, 15:47
..zarowki w liczniku to R-5 12V
np http://sklep.monster.pl/ProduktSzczegoly.aspx?TowarId=12330
dostepne sa 0,4 0,6 1,0 1,2 W wiec jak nie masz regulacji poziomu poswietlenia deski to sprawdz jakie miales.
prawdopodobnie wszystkie sa biale poza podswietleniem temp, i paliwa [pomaranczowa(EP2)] moze u mnie juz ktos wymienial, tak czy inaczej ja wsadzilem biala i okazala sie za mocna. Temp i paliwo swiecilo mocniej niz rpm i v. W konciu wsadzilem tam 0,4W
Dostepne sa tez zamienniki led

Bartosz1987
13-11-09, 23:32
..zarowki w liczniku to R-5 12V
np http://sklep.monster.pl/ProduktSzczegoly.aspx?TowarId=12330
dostepne sa 0,4 0,6 1,0 1,2 W wiec jak nie masz regulacji poziomu poswietlenia deski to sprawdz jakie miales.
prawdopodobnie wszystkie sa biale poza podswietleniem temp, i paliwa [pomaranczowa(EP2)] moze u mnie juz ktos wymienial, tak czy inaczej ja wsadzilem biala i okazala sie za mocna. Temp i paliwo swiecilo mocniej niz rpm i v. W konciu wsadzilem tam 0,4W
Dostepne sa tez zamienniki led

Tak jak napisałe¶ za pod¶wietlenie pokręteł i zegarów odpowiadaja żarówki R-5 lub diodowy zamiennik T-5, ale jest jeszcze jedno pytanie w zegarach mam 2 rodzaję żarówek białe i kolorowe. Rozumiem, że białe sa do podswietlenia tarcz ale do czego kolorowe ?? (wszelkie kontrolki od pasów, akumulatora, hamulca sa zasilane diodowo nie z tych żarówek sprawdzałem bo wywaliłem wszystkie żaróki a kontrolki były)

pozdro

booltazar
14-11-09, 11:17
wszystkich nie wymienialem, wiec na pewno nie wiem
u mnie kolorowa byla do podswietlenia tarczy temp/paliwo, zeby swiecila mniej intensywniej niz budzik predkosci i obrotek
kierunki, sw. dlugie z tego co widzialem sa biale, w zegarach mialem jedno wolne/puste miejsce tez nie bardzo wiadomo co tam mialo sie swiecic bo jest zaslepione (ale zarowki brak)

Bartosz1987
14-11-09, 14:15
To powiem Ci, że jaj mam jedno za¶lepione i 2 kompletnie wolne gdzie można by dać żarówki z tego co widze sa one w miejscu gdzie jest kontrolka od przeciwmgielnych, u mnie kolorowe i białe były porozrzucane pozmieniałem wszystkie na niebieskie zobaczymy jak wyjdzie, brakuje mi 3 żaróweczek jeszcze bo nie mieli tyle w elektronicznym ile chciałem =/