Zobacz pełną wersję : W trasie niska temperatura silnika.
Witam, mam civica 1,4is '99 sedan i od kiedy zrobiło się zimno autko ma problem z utrzymaniem temperatury przy normalnej jezdzie. Tzn jadę trasą na piątce 90-100km/h a wskazówka od temperatury ledwo wychyla się nad dolną kreskę, od razu zauważyłem wzrost spalania przez to, w lato udało mi się przejechać 460km na 37l lpg a teraz zaledwie 400km. Dodam że jak jeżdżę 'po mieście' to temperatura utrzymuje się w normie tzn. wskazówka na połowie skali ale po wyjechaniu na trase temperatura znowu spada. W lato nie było takiego problemu. Zastanawiam się czy może jakoś zaślepić wlot powietrza, czy coś takiego można zrobić i będzie to bezpieczne? a moze można dostać jakieś dedykowane zaślepki do civica, tak jak kiedyś były np. do poloneza na atrapę chłodnicy?
Walnięty termostat. Ja tak miałem jak pusciłem samochód z górki na biegu to wskazówka temperatury spadała do zera
Misiekemeryt160
04-11-09, 18:40
termostat
Właśnie chciałem zobaczyć na intercars i fota ile takie termostat kosztuje, ale nie mogę tam znaleźć mojego auta...myślałem że mój civic to VI generacja, a z katalogów w tych sklepach wynika że V :confused:
edit. tak patrze chyba nie w tym dziale napisałem...moja honda jest 4drzwiowa wyprodukowana w japoni
zobacz kod silnika pisze na bloku z lewej strony i wal do motoryzacyjnego z częściami do japońców
kosz to 50 do 70 zamiennik oryginał to koszt około 100 zł
brak.loginu87
05-11-09, 08:17
Wszystko o termostacie jest tutaj - http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=34991 !!!
Trochę odkupuje temat, ale chciałem podziękować za rady, bo faktycznie po wymianie termostatu wszystko jest ok.
u mnie po wymianie termostatu grzeje słabo dopiero jak dłużej się pojeździ zaczyna lecieć ciepłe powietrze. (czy jest możliwe ze bym źle włożył termostat)Silnik 1.4 5DR, (D14A8).
skolopendra
13-12-09, 14:40
u mnie po wymianie termostatu grzeje słabo
może nie domykać
odkopie trochę temat ale nie ma sensu zakladac nowego....
Mam maly problem ze swoja Honda ponieważ strasznie trudno jest zlapac w niej odpowiednia temperaturę...mianowicie na postoju jak długo pochodzi to nawet ta wskazowka pojdzie do góry,natomiast w trakcie jazdy spada znowu do zera i ledwo grzeje....wymontowałem termostat i wrzuciłem do wrzątku,termostat się otworzyl a po wyjeciu z wodu normalnie zamkną :( wychodzi na to ze jest sprawny ale mimo to problem nie ustepuje :( co to jeszcze może być???
Moze byc np zakamieniony uklad chlodzenia
Przy zakamienionym układzie jest odwrotnie, jak jedzie (jest obciążony) to temperatura rośnie, jak stoi lub jedzie na luzie to spada.
Obstawiałbym raczej coś z termostatem,może nie jest szczelny mimo, że wygląda jak by się zamknął.
Przerabiałem kiedyś podobny temat.. To ze termostat się otwiera we wrzątku nie znaczy, ze jest do końca sprawny, po prostu wymień go na nowy bo na tą chwilę wyjdzie to najtaniej a będziesz miał pewność, ze problem leży gdzieś indziej, albo nawet ustąpił i oby tak było :)
Ja raz wymieniłem 3 pod rząd, bo nawet nowe były zje***e i ten 3 okazał się w końcu dobry ;)
odkopie trochę temat ale nie ma sensu zakladac nowego....
Mam maly problem ze swoja Honda ponieważ strasznie trudno jest zlapac w niej odpowiednia temperaturę...mianowicie na postoju jak długo pochodzi to nawet ta wskazowka pojdzie do góry,natomiast w trakcie jazdy spada znowu do zera i ledwo grzeje....wymontowałem termostat i wrzuciłem do wrzątku,termostat się otworzyl a po wyjeciu z wodu normalnie zamkną :( wychodzi na to ze jest sprawny ale mimo to problem nie ustepuje :( co to jeszcze może być???
Też tak miałem - termostat był sprawny tylko na 1 rzut oka.
Wymieniłem na oem i nic się nie działo. To nie jest droga sprawa - można kupic i wymienic :)
mam inny termostat wyjety ze starego silnika kolegi,zmienie i zobaczę co się będzie dzialo na tamtym tak z ciekawości bo on z kolei się nie otwieral we wrzątku...jeśli na nim będzie tak samo wtedy będę wiedział ze wina stoi gdzie indziej a przecież nic za to nie place wiec warto zobaczyć moim zdaniem
No ale chwila chwila, przecież przewijały się temperatury 78/82 stopnie co do otwarcia termostatu ...
więc jak miarodajny ma być wspomniany tutaj wrzątek ? Bez konkretnego pomiaru temperatury płynu w którym zatopisz termostat, to zabawa, za przeproszeniem gó*no warta.
To, że się w ogóle otworzył nadal nie daje Ci odpowiedzi przy jakiej temperaturze ...a to jest tutaj tak samo ważne, jak samo jego otwarcie, jeśli nawet nie ważniejsze.
na termostach podawana jest temperatura 78stopni...wrzatek jak wiadomo ma temperature bliska 100(z racji ze mogla spasc o te kilka stopni po przelaniu w miseczke czy inne naczynie itp.) wiec teoretycznie w tej temperaturze termostat powinien zostac otwarty tak czy siak,a skoro sie zamyka tym samym zamyka obieg wody i temperatura powinna rosnac :/ bynajmniej ja tak to rozumuje...no ale moge sie mylic ;) ja bynajmniej tez slyszalem ze w ten sposob sprawdza sie skutecznosc/sprawnosc termostatow
podmieniłem termostaty i na postoju pięknie zlapala temperaturę jak nigdy ;) w trase jeszcze nie ruszałem...martwi mnie jedynie to ze mogę zagotować auto jeśli się okaże że ten się nie otworzy w trasie :/