PDA

Zobacz pełną wersję : Przepustnica i map sensor z OBD1 w silniku OBD2

wojtrek
04-06-06, 14:31
czesc,

jutro zaczynam zakladanie kompresora do EK4 i teraz dylemat mam taki.
W EG9 czyli moim sedanie z B16A2 obd1 map sensor jest na grodzi i jest wezyk z podcisnieniem poprowadzony do przepustnicy - poniewaz kompresor jest za przepustnicą, to zeby map sensor widzial cisnienie, a nie tylko podcisnienie na przepustnicy, poprowadzilem ten wezyk i podlaczylem go do kolektora ssacego, ktory jest za kompresorem (jest tam miejsce na to) tak, zeby widział tez cisnienie - dzialalo idealnie - seryjny map sensor daje rade do 0.7bara wiec pasuje mi to.

problem jest taki: w nowym civiku, EK4, jest obd2 (obd2a dokladniej mam), map sensor jest na samej przepustnicy, dlatego nie ma juz wezyka ktory moge bez problemu pociagnac do kolektora ssacego za kompresor. pytanie brzmi: czy jest mozliwe zalozenie przepustnicy od obd1 (tej bez map sensora) i przelozenie map sensora z obd1 do obd2a? czy ktos moze to potwierdzic, ze to dziala?

i juz pytanie nr 2: czy moge zalozyc tą zdjętą przepustnice z obd2a do mojego sedana obd1 i czy to bedzie dzialac?

pomozecie? :)

rem36
04-06-06, 19:04
odkrec map sensor od przepustnicy i go podepnij pod kolektor poprzez wezyk ( map na przepustnicy ma taka sama wypustke na wezyk jak ten grodziowy ) a dziure w przepustnicy czyms zatkaj i bedzie smigac.

Same przpustnice powinny dzialac , ja mam przepustnice obd1 podpieta pod wiazke obd2, komputer mam coprawda obd1 ale na 99,9% pod kompem obd2 tez by smigalo.

wojtrek
04-06-06, 19:41
rewelacja :) dzieki rem!
pozdro

emg
04-06-06, 21:03
przepustnice są wymienne tylko może być teoretycznie inna wtyczka od czujnika położenia przepustnicy