Zobacz pełną wersję : Przekaźnik,który zapali ledy
Son - Goku
27-10-09, 00:08
Witam.
Nie ogarniam z tymi przekaźnikami i proszę o poradę.
Chcę podłączyć pewne ledy na przekaźniku,gdzie z kolei przekaźnik ma być podłączony do stacyjki.
Kiedy przekręcam i wyjmuję kluczyki z stacyjki, mają mi się uruchamiać poprzez przekaźnik ledy.
I teraz,jaki przekaźnik wybrać na taki zabieg ?
Do jakiej nóżki podłączyć to i owo ?
I jak podłączyć się do tej stacyjki (nie odkręcałem w sumie jeszcze to więc nie wiem jak to wygląda)
Czy może ktoś ma inny pomysł (lepszy) na ten temat,jak uaktywnić ledy po zamknięciu auta.
Pewnie chcesz zrobić symulator alarmu. Możesz zrobić tak, że dajesz stałą mase do przekaźnika i +12V po zapłonie ze stacyjki. Diody podłączasz do styku normalnie zamkniętego przy wyłączonym przekaźniku a na wejście stałe 12V. W ten sposób przekaźnik załącza się po przekręceniu stacyjki i wyłącza diody a po wyłączeniu stacyjki przekaźnik się wyłącza włączając diody.
Ale te ledy będą świeciły cały czas. Oto Ci chodzi? Przekaźnik ma mieć 5 nóżek, bo widywałem też takie z 4 i do tego kable podłączyć jak mówi @Tompro.
Są gotowe ledy migające po podłączeniu zasilania.
Son - Goku
27-10-09, 20:59
tak, założe pulsacyjne ledy.
Mają się świecić cały czaś po przekręceniu na OFF kluczem.
A macie może jakieś inne rozwiązanie??oprócz tego z kluczykiem.
Najprostsze i chyba najlepsze to będzie takie które działa na zasadzie takiej że masz przy okazji sygnalizację do włączenia świateł . Bo w sumie i tak jeździmy cały rok na światłach ;p
Jak nie zapalisz świateł dioda miga ( oczywiście odpowiednia dioda ) Ja je zapalisz to automatycznie gaśnie.
Son - Goku
27-10-09, 23:45
Najprostsze i chyba najlepsze to będzie takie które działa na zasadzie takiej że masz przy okazji sygnalizację do włączenia świateł . Bo w sumie i tak jeździmy cały rok na światłach ;p
Jak nie zapalisz świateł dioda miga ( oczywiście odpowiednia dioda ) Ja je zapalisz to automatycznie gaśnie.
Takie banalne, ale nie wpadłem na to. Wielkie dzięki koleś ^^
To teraz taki bajer, gdzie i jak to zrobić??
Przekaźnik, kilka kabli, przewód od akumulatora, 2 masy, przewód na którym będzie napięcie przy włączonych światłach i te diody, i tyle ;) A nie masz moze przypadkiem dokupowanego sterownika do CZ? Bo np. w moim jest możliwość podłączenia diody i ona bedzie mrugać po zamknięciu samochodu ;)
pzdr,
Son - Goku
28-10-09, 15:44
Wiesz że nie wiem.
Jak coś, to napisz gdzie to się znajduję,a zobaczę.
Bo wtedy szybko sie podłączy i wio.
Pilotem otwierasz? Seryjny cyz dorabiany? Dorabiałeś sterownik czy kupiles juz z pilotem?
Son - Goku
28-10-09, 18:09
Ahh, nie zrozumiałem skrótu Twojego CZ.
Otwieram CZ za pomocą kluczyka.
Pilota nie mam.
CZ- Centralny Zamek. A nie myślałeś żeby sobie dorobić? W 100zł byś się wyrobił spokojnie, a sterownik ma taką opcje, że dioda mruga przy zamknięciu samochodu z pilota.
pzdr,
Son - Goku
28-10-09, 19:40
W sumie mialem na oku by cos takiego zalozyc. . . .
A jak juz, to jaki bys mi polecil zestaw.
silowniki do kazdej dzwi mam.
(cos klawatura nie pisze polskie znaki,jak cos)
Ja mam taki;
http://www.allegro.pl/item784579675_sterownik_centr_zamka_plaskie_piloty _metal_okazja.html
Już gdzieś z rok będzie niedługo i nie narzekam, i ten ma tą diodę właśnie.
Son - Goku
28-10-09, 20:06
No i WIELKIE dzięki kolego.
Pooglądam jeszcze z tymi pilotami.
Dzięki.
:D
Jak bedziesz oglądał inne sterowniki to patrz właśnie żeby miał wyjście na tą diodę.
Son - Goku
28-10-09, 20:11
dokładnie.
Pozdrawiam.