PDA

Zobacz pełną wersję : Przekaźnik,który zapali ledy

Son - Goku
27-10-09, 00:08
Witam.

Nie ogarniam z tymi przekaźnikami i proszę o poradę.

Chcę podłączyć pewne ledy na przekaźniku,gdzie z kolei przekaźnik ma być podłączony do stacyjki.

Kiedy przekręcam i wyjmuję kluczyki z stacyjki, mają mi się uruchamiać poprzez przekaźnik ledy.

I teraz,jaki przekaźnik wybrać na taki zabieg ?

Do jakiej nóżki podłączyć to i owo ?

I jak podłączyć się do tej stacyjki (nie odkręcałem w sumie jeszcze to więc nie wiem jak to wygląda)

Czy może ktoś ma inny pomysł (lepszy) na ten temat,jak uaktywnić ledy po zamknięciu auta.

Tompro
27-10-09, 10:01
Pewnie chcesz zrobić symulator alarmu. Możesz zrobić tak, że dajesz stałą mase do przekaźnika i +12V po zapłonie ze stacyjki. Diody podłączasz do styku normalnie zamkniętego przy wyłączonym przekaźniku a na wejście stałe 12V. W ten sposób przekaźnik załącza się po przekręceniu stacyjki i wyłącza diody a po wyłączeniu stacyjki przekaźnik się wyłącza włączając diody.

raq22100
27-10-09, 20:49
Ale te ledy będą świeciły cały czas. Oto Ci chodzi? Przekaźnik ma mieć 5 nóżek, bo widywałem też takie z 4 i do tego kable podłączyć jak mówi @Tompro.

Tompro
27-10-09, 20:54
Są gotowe ledy migające po podłączeniu zasilania.

Son - Goku
27-10-09, 20:59
tak, założe pulsacyjne ledy.

Mają się świecić cały czaś po przekręceniu na OFF kluczem.

A macie może jakieś inne rozwiązanie??oprócz tego z kluczykiem.

Chipsy2
27-10-09, 21:57
Najprostsze i chyba najlepsze to będzie takie które działa na zasadzie takiej że masz przy okazji sygnalizację do włączenia świateł . Bo w sumie i tak jeździmy cały rok na światłach ;p

Jak nie zapalisz świateł dioda miga ( oczywiście odpowiednia dioda ) Ja je zapalisz to automatycznie gaśnie.

Son - Goku
27-10-09, 23:45
Najprostsze i chyba najlepsze to będzie takie które działa na zasadzie takiej że masz przy okazji sygnalizację do włączenia świateł . Bo w sumie i tak jeździmy cały rok na światłach ;p

Jak nie zapalisz świateł dioda miga ( oczywiście odpowiednia dioda ) Ja je zapalisz to automatycznie gaśnie.

Takie banalne, ale nie wpadłem na to. Wielkie dzięki koleś ^^

To teraz taki bajer, gdzie i jak to zrobić??

raq22100
28-10-09, 10:10
Przekaźnik, kilka kabli, przewód od akumulatora, 2 masy, przewód na którym będzie napięcie przy włączonych światłach i te diody, i tyle ;) A nie masz moze przypadkiem dokupowanego sterownika do CZ? Bo np. w moim jest możliwość podłączenia diody i ona bedzie mrugać po zamknięciu samochodu ;)

pzdr,

Son - Goku
28-10-09, 15:44
Wiesz że nie wiem.

Jak coś, to napisz gdzie to się znajduję,a zobaczę.

Bo wtedy szybko sie podłączy i wio.

raq22100
28-10-09, 15:45
Pilotem otwierasz? Seryjny cyz dorabiany? Dorabiałeś sterownik czy kupiles juz z pilotem?

Son - Goku
28-10-09, 18:09
Ahh, nie zrozumiałem skrótu Twojego CZ.

Otwieram CZ za pomocą kluczyka.

Pilota nie mam.

raq22100
28-10-09, 19:05
CZ- Centralny Zamek. A nie myślałeś żeby sobie dorobić? W 100zł byś się wyrobił spokojnie, a sterownik ma taką opcje, że dioda mruga przy zamknięciu samochodu z pilota.

pzdr,

Son - Goku
28-10-09, 19:40
W sumie mialem na oku by cos takiego zalozyc. . . .

A jak juz, to jaki bys mi polecil zestaw.

silowniki do kazdej dzwi mam.

(cos klawatura nie pisze polskie znaki,jak cos)

raq22100
28-10-09, 19:54
Ja mam taki;
http://www.allegro.pl/item784579675_sterownik_centr_zamka_plaskie_piloty _metal_okazja.html

Już gdzieś z rok będzie niedługo i nie narzekam, i ten ma tą diodę właśnie.

Son - Goku
28-10-09, 20:06
No i WIELKIE dzięki kolego.

Pooglądam jeszcze z tymi pilotami.

Dzięki.

:D

raq22100
28-10-09, 20:07
Jak bedziesz oglądał inne sterowniki to patrz właśnie żeby miał wyjście na tą diodę.

Son - Goku
28-10-09, 20:11
dokładnie.

Pozdrawiam.