Zobacz pełną wersję : Zaciski Tył ek4 6g 3d 97r
Zauważyłem ze grzeje mi się jeden z tylnych zacisków tak jakby się zablokował, byłem u jednego gościa i powiedział że potrzebny jest zestawik jakiś gumek, jakiś zestaw naprawczy do zacisku i jak sie wymieni to będzie banglać, orientuje się ktoś o co chodzi, bo zastanawiam się czy samemu się za to nie wziąść w weekend, aha i on coś mówił że podobno do civiców 1.6 takie zestawiki to tylko z aso, prawda to? a może jakiś dobry zamiennik jest ??
rozebrać wyczyścić dokładnie, smaru grafitowego trochę złożyć i gotowe. trochę rdzy może być to blokuje
rozebrać wyczyścić dokładnie, smaru grafitowego trochę złożyć i gotowe
W sumie tak, ale jeśli gumki rzeczywiście do niczego się nie nadają, to samo wyczyszczenie i złożenie nic nie da. Taki zestaw naprawczy można kupić np w JC - ja płaciłem 10PLN na stronę, więc praktycznie żadne pieniądze.
Rozbierasz, wyciągasz tłoczek; jeśli nie ma wielkich wżerów, to czyścisz go dokładnie papierem ściernym 2000 (choć na początku możesz pociągnąć trochę grubszym - cierpliwości, będzie trwało bardzo długo :) ); zakładasz nowe gumki; dajesz smaru do tłoczków; składasz i gotowe :)
A jak się okaże, że tłoczek już niezbyt się nadaje, to wtedy trzeba myśleć o nowym i tu niestety zamiennika nie ma - więc albo używka, albo ASO 8)
Ok czyli wszystko wiem, powiedzcie mi tylko jak poznam że tłoczek się już na chu.. nadaje ?? Po czym to widać ??
Po czym to widać ??
No właściwie trudno to jednoznacznie ocenić. U mnie np. bardziej się nasad zrobił i trzeba to było dokładnie wyczyścić. Jak zobaczysz, że rdza wyżarła spore dziury, to wtedy pasuje się rozejrzeć się za nowym tłoczkiem, co by nie zgubić po drodze płynu.
Ale szczerze Ci powiem, że trudno tak opisowo powiedzieć, kiedy tłoczek jest dobry, a kiedy już nie. Wyjmij (jeśli będziesz to robił sam), a w razie wątpliwości podjedź do jakiegoś mechanika, co by rzucił okiem.
Pamiętaj, że to hamulce, więc tu nie ma co szukać pozornych oszczędności. Niemniej, w większości przypadków, z którymi ja miałem do czynienia, bardzo dokładne czyszczenie tłoczka wystarczało.
Życzę powodzenia :)
Tomek to od razu się dopytam wszystkiego, będe musiał odpwietrzyc układ czy nie ?? Może jakieś wskazówki, co prawda mam książeczke :lol: o naprawie hania, ale.... :D
będe musiał odpwietrzyc układ czy nie ??
Oczywiście, że będziesz musiał - jeśli wyjmiesz tłoczek, to ucieknie Ci trochę płynu i na końcu odpowietrzanie konieczne.
Nie chcę zaryzykować stwierdzenia, że wystarczy sam tył, choć przecież od zbiorniczka z płynem odzielnie idzie na tył i odzielnie na przód. Dla pewności odpowietrz całość (chyba, że ktoś potwierdzi, iż sam tył styknie) w kolejności: prawy tył - lewy przód - lewy tył - prawy przód.
EDIT: Zerknąłem w manuala i wygląda na to, że sam tył powinien spokojnie wystarczyć.