PDA

Zobacz pełną wersję : Tuleje wahaczy tyl

fanatico
23-09-09, 23:58
Witam mam takie pytanie mam do wymiany tuleje podluzne i poprzeczne i tak sie zastanawiam jakiej firmy wybrac tulejki zeby wytrzymaly jak najwiecej i tez czy ta wymiana wplynie tylko na komfort jazdy czyli wyciszenie tylnego zawieszenia czy tez wplynie na mniejsze zużywanie sie amorkow.

czara
24-09-09, 07:35
jak chcesz żeby żyły długo to poliuretan = beton, jak chcesz żeby żyły dość długo i było komfortowo ASO = drogo , jak chcesz coś po miedzy to zamienniki = trochę pojeździsz trochę zaoszczędzisz, chyba ze kupisz dobre zamienniki np 555 firma która idzie na pierwszy montaż.

fanatico
24-09-09, 08:45
a co powiesz o firmie febi lub Lemforder ??

czara
24-09-09, 09:18
lemforder to dobra firma ale z tego co sie orientuje oni produkują części do Audi i VW . Jest to firma rowniez pierwszo montażowa produkująca zawieszenie do w/w aut ale zamienników do hond tej firmy to nie spotkałem.. może dlatego ze kupuje przeważnie 555, japan line, nok :D ale skoro części tej firmy montowane sa fabrycznie w autach to na pewno badziew to to nie jest... co do febi to dokładnie to sie chyba nazywa Febi bilstein rowniez zawieszenie do aut z grupy VW.

dodam ze jeśli chcesz wymieniać cukierki to tylko OEM, sprawdzona rada każdy na tym forum Ci to powie. Nie kombinuj, zapłacisz trochę drożej ale masz pewność ze sie nie rozlecą po pół roku.

fanatico
24-09-09, 21:05
mam jeszcze taka prosbe wiem ze mam napewno do wymiany te duze tuleje oznaczone na zdjeciu kolorem czerwonym i czy to sa wlasnie te cukierki ?? mam tez takze do wymiany jakies 2 tulejki mniejsze przy kole moze ktos mi powiedziec ktore to mogac byc wzgkedem tego rysunku kanalu niestety nie mam zebym sam dokladnie sprawdzil.

http://images37.fotosik.pl/200/ae3f9fb31ae1bbd6m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ae3f9fb31ae1bbd6)

Xeper81
24-09-09, 21:31
Tak, te oznaczone na czerwono to są właśnie tzw. cukierki.

brak.loginu87
24-09-09, 23:12
Niestety raczej ja też będę miał owe cukierki do wymiany (zwłaszcza lewy), czy cukierki się smaruje?

fanatico
25-09-09, 17:52
z tego co wiem cukierki maja w sobie jakis smaro-klej. a teraz pytanie do specow znajomy byl w serwisie hondy i pytal o cukierki i powiedzili mu ze komplet kosztuje 240 zl i troche nie wiem jak to odebrac czy komplet oznacza w tym wypadku 2 sztuki cukierow czy 17 tulej na cale tylnie zawieszenie kupowal ktos to w aso ??

havok
25-09-09, 19:16
2 cukierki tyle kosztują.
Komplet tulei to pewnie koło 3 tysięcy by był u tych zdzierców.

Robal83
25-09-09, 19:32
ja kupiłem ostatnio blueprit i sa bardzo dobre pozdrawiam

fanatico
25-09-09, 23:38
to jak oplaca sie inwestowac w tuleje inne niz oem pojezdzi sie na nich ze 2 lub 3 lata czy rozleca sie za 10 tys km bo mam juz dylemat

abarth81
26-09-09, 12:23
kolego poczytaj to http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=20135 masz tu schemat i procedure wymiany jaka zdobyłem w ASO ja zainwestowałem w oryginał i jestem zadowolony tuleje NOK dostepne w sklepach są do civic w wersji japan te do naszych angielek są bardziej masywne wiem bo miałem obie w reku i je dokładnie oglądałem i mierzyłem,moja rada jak chcesz jezdzic długo i to zainwestuj w OEM...