PDA

Zobacz pełną wersję : Sterownik SRS

pitlabedzki
23-09-09, 13:46
Witam wszystkich użytkowników!
Mój problem polega na tym, że świeci mi caly czas kontrolka od poduszek. W serwisie Hondy powiedziano mi, że prawdopodobnie jest to sterownik od poduszek. Czy ktoś z Was wie może jaki jest jego nr? Numer potrzebny jest, abym mógł kupić i zamontować inny, sprawny. Albo wie ktoś jak zabrać się do jego wymontowania?
Autko to CIVIC 1,7 CTDI 2004r. 3D wersja SPORT

Pozdrawiam

agent
23-09-09, 13:58
Ale jak to - serwis nie wie jaki numer ma sterownik? To niech go wymontują i sprawdzą co jest na nim napisane. No i leniuch z Ciebie: http://img3.imageshack.us/i/srscivic.pdf/ Ja bym jednak nie wymieniał w ciemno sterownika. Wydasz 2000 zł i jak problem pozostanie to co zrobisz? Chyba że ASO odda Ci kasę choć jak ich znam to są w stanie poszukać przyczyny gdzie indziej ( czytaj znacznie taniej) i powiedzieć że to jednak był sterownik.

pitlabedzki
23-09-09, 14:12
Serwis pewnie wie, ale zdecydowałem się zrobić to we własnym zakresie lub u jakiegoś miejscowego elektryka. Wiadomo jak serwis Honda kasuje... Dzięki za informacje :)

agent
23-09-09, 14:30
Zobacz może te czujniki które są zaraz za zderzakiem. Może tam coś nie gra. W końcu jest tam więcej wilgoci niż przy sterowniku który jest w środku, można też sprawdzić połączenia i bezpieczniki. Tylko sam to bym się bał grzebać co by sobie nie "poszczelać" No i musisz byc pewnym że poduszki jeszcze są.

pitlabedzki
23-09-09, 14:36
Właśnie gdy kupowałem to auto, to najpierw bylem w serwisie na takim przedzakupowym przeglądzie. O tej kontrolce wiedizałem już wcześniej. Mechanik w serwisie sprawdził kompem auto i nie mógł się połączyć z tym modułem od poduszek. Następnie posprawdzał fizycznie czy sa poduszki i stwierdził że są i że najprawdpodonniej jest to własnie uszkodzony sterownik od SRS. Chciałm kupić na llegro używany, bo jest facet co się tylko tym zajmuje, ale muszę mieć ten nr ze sterownika. Tak czy owak chyba wybiorę sie gdzies do elektryka, żeby mi go wymontował, wtedy spiszę ten nr, kupię używany sterownik i pojadę z powrotem do elektryka by zamontował. Generalnie to trochę boję się sam tam grzebać, żeby przypadkiem czegos nie popsuć/połamać.

agent
23-09-09, 14:45
Ten sterownik masz wg obrazka gdzies w okolicach lewego nadkola więc może sam sprawdzisz jaki ma numer bez grzebania. Ja Ci wlepiłam jaki jest nr sterownika z mojego auta z EPC 13 po wpisaniu mojego numeru VIN. Jakbys sobie ściagnał EPC to mógłbyś wpisać swój VIN i miałbyś pewność.

pitlabedzki
23-09-09, 14:54
A gdzie można dostać ten katalog?

LemonR
23-09-09, 16:58
Drugi link od góry w tym dziale.
A dla leni :-) TU (http://downloads.hondatech.info/Auto/EPC/HondaEPC13.rar)

pitlabedzki
23-09-09, 23:24
Dziękuje pięknie, już zasysa :)