PDA

Zobacz pełną wersję : [1,4 2004r] rezonans/drgania z przedniej osi

tommek82
22-09-09, 07:35
Witam Kolegow

Mam problem z Hanka 1,4 z 2004 r., ktory polega na tym, że przy prędkości około 60 km/h zaczynaja sie wibracje/drgania z okolic przedniej osi ktore silnie narastaja wraz ze wzrostem predkosci i tak ok 110/120 km/h z racji czestotliwosci drgania te ze tak sie wyrażę zlewaja sie ze soba :)
Wibracje te nie wystepuja za kazdym razem co tez jest dziwne. Nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale w czasie wibracji czuc je bardzo dobrze na pedale hamulca natomiast na sprzegle i gazie nic. Faktem jest ze musze wymienic klocki i tarcze (widac spory rant), moze to od tego, chyba ze sa inne propozycje jeszcze??

Seba185
22-09-09, 16:48
zobacz czy masz dobrze kolo dokrecone

fucek
24-01-13, 08:49
Tomek82 Czy udało sie rozwiązać moze ten problem? Dzisiaj rano zauwazylem ze mam ten sam problem,
Powyzej juz 70km/h czuc drgania auta, Czym wieksza szybkosc tym silniej czuć te drgania.
Dopiero co przyjechałem do pracy wiec nie sprawdzalem jeszcze kół moge to zrobic dopiero wieczorem a raczej bede musial to zrobić,
Ew. jakies propozycje inne?

zbych123
24-01-13, 10:42
może jakies oblodzenie albo co

Tommi01
24-01-13, 10:49
pewnie sniegu nawalone w kolach i dlatego bije

bastian1982
24-01-13, 20:45
Chłopaki mają rację nawaliło ci śniegu , od hamowania się rozpuścił a w nocy zamarzł w jednej pozycji i ci bije

fucek
25-01-13, 11:01
Tyle ze auto Garazuje gdzie temperatura jest na plusi i juz tak 3 dzień mam,
Oglądałem auta z kanału by zobaczyc czy cos sie gdzies nie stało ale nic nie dostrzegłem.
Bede musial ogrząć bardziej garaż i sprawdzic moze rzeczywiscie i oby pusciło

mloodzian
25-01-13, 11:11
fucek a gdzie czyć te drgania dokładnie? czuć je też na ukłądzie kierowniczym? bo jeżeli tak to możesz mieć krzywą felge albo nie wywarzoną mogą być tez krzywe tarcze przednie

pablo2002
25-01-13, 12:16
jesli drgania pojawiaja sie nawet przy lekkim dodawaniu gazu od predkosci np. 60km i wzrastają a ustepują po puszczeniu calkowicie gazu to ja obstawiam przegub wewnętrzny. mialem tak samo i dzialo sie tylko kiedy jechalem sam wiec obciazenie osi mniejsze stad takie objawy ze nie zawsze sie pojawialy.

arekwu
26-01-13, 14:31
Można zacząć od najprostszych rzeczy i sprawdzić wyważenie kól - miałem dawno temu ten sam problem w EG3.
Jak to nie pomoże to stan bieżnika - ewentualnie pożyczyć od kogoś komplet kół.

Grubsze rzeczy później...