PDA

Zobacz pełną wersję : branie oleju...

pavel007
19-09-09, 13:57
witam,

kontrolowałem olej w swojej hondzie w maju - wtedy był na poziomie między min a max, po kilkju miesiącach i przejechaniu ok. 2500-3000 km przy kontroli poziomu zauważyłm że jest ponizej miniumum - czy taki ubytek można nazwac niepokojącym ? mam instalacje lpg i boje sie ze uszczelniacze poszły sie je**ć, ale z drugiej strony słyszałem ze branie oleju wystepuje w kazdym samochodzie tylko nie wiem własnie czy taki spadek jak u mnie jest normalny...

I jeszcze jedno pytanie: jaki olej lejecie do swoich hond ? mam 1.4 5d w gazie i ciekawi mnie jaki byłby najlepszy

Marecki
19-09-09, 16:18
Nie wiem jak jest z gazem, ale w instrukcji obsługi jest napisane, że te silniki NIE WYMAGAJĄ dolewek. Chyba, że coś jest nie tak. Ja na przykład stosuję VALVOLINE dura blend syntetyczny 10w40 i od wymiany do wymiany(jakieś 10kkm) nie bierze ani grama. Ale ja Ci niestety nie doradzę jaki olej wlac. Może koledzy fachowcy się wypowiedzą.

havok
19-09-09, 16:52
Proszę najpierw zapoznać się z tematami traktującymi o tym problemie i o proponowanych olejach. Tam ewentualnie kontynuować pasujący wątek.
Ten zamykam.