Zobacz pełną wersję : odpiecie sondy lambda
Co powinno sie dziac gdy odepniemy prawidlowo dzialajaca sonde lambda? jakie beda skutki uboczne ? a jakie beda skutki jesli odepniemy zle dzialajaca sonde lambda (ktora nie pokazuje bledow bo dziala ale zle czyta dane ze spalin).
Bo ostatnio u mnie zauwazylem spadek mocy.... i zrobilem taki test ze odpialem sonde lambda ( ktora wymienialem 3 miesiace temu na jakas serwisowke niby NTK ( na opakowaniu bylo napisane: For NTK Japan)) Po jej odpieciu samochod byl zwawszy. Obecnie moj civic d13b2 tak stracil na mocy ze nawet z odblokowana 2 przepustnica , kolektorem 4-2-1 od d16z6 i koncowym tlumikiem przelotowym nie wezme seryjnego civica d13b2 ze skrzynia od d15. Z civiciem ze zwykla szkrzynia ledwo daje sobie.
bez sondy auto będzie palić wiecej - bedzie bogatsza mieszanka (powinna byc), no i oczywiscie bedzie sie swiecil check engine zglaszajacy blad sondy
w d13b2 nie ma check engina na desce rozdzielczej tylko swieci sie dioda przy ECU .. a jesli bogatsza mieszanka to i wieksza moc rozumiem ?
nie do konca, temat jest szeroki... zbyt bogata mieszanka to rowniez mniejsza moc..
Bez sondy przy wciskaniu gazu zalewa gaźnik i auto nie przyśpiesza optymalnie. Z sondą komputer dostosowuje mieszankę za pomocą silniczka krokowego tak, żeby była optymalna. Generalnie lepiej z sondą ;)
no dobra to teraz mi powiedzcie czy to ze samochod lepiej mi jedzie (jak wcisne pedal gazu do konca) z odpieta sonda , to moze byc powodem tego ze mi padla ?
,,ponoc sprawdzic ci sonde elektryk samochodowy za pomoca oscyloskopu..za niewielkie pieniązki..i będzie wiadomo...nie mówiąc juz o serwisie..gdzie u mnie w Łodzi krzyknęli 200pln:)
szerokopasmowe to wiem ze oscyloskopem mozna ale nie wiem jak z ta od d13 bo to jedno zylowa jest .....
Jednożyłowa nie jest szerokopasmowa. To całkiem inne rodzaje sond.
Co do zbierania się samochodu - może rzeczywiście masz zepsutą sondę lub (co się często zdarza) nowa nieoryginalna sonda nie ma parametrów zgodnych z oryginałem i przekłamuje. Ja mam zamiennik NGK i działa OK od półtora roku.
Przydaloby sie podpiuac do samochodu sonde z pelnosprawnego samochodu.. ale z tym bedzie problem
Moze mi ktos powie czy cos bedzie nie tak jesli podpialem sonde od d15b2 do mojego d13b2 ?
Taka sama jest od d15b2 i d13b2
Taka sama jest od d15b2 i d13b2
rozni sie dlugoscia przewodu (od d13 jest dluzszy) i nie starcza do oryginalnego uchwytu na kostke do sondy - to na pewno :) ale jesli pozatym niczym sie nie rozni to spoko .....
trzeba robic reset po wymianie sondy ? ( jesli przed wymiana bledow nie bylo)
A ja mam pytanie, wywalało mi błąd nr 1. czyli sonda, ok wymieniłem na używkę, po jakimś czasie znowu podczas jazdy pomarańczowa lampka. Wkurzyłem się i kupiłem nówke ntk, wymieniłem dzisiaj, reset i parenaście km jazdy i znów pomarańczowa lapka, diagnostyka - błąd nr.1 Nie wiem co moge jeszcze zrobić ? Dodam że jest to jednożyłowa sonda do d14a4
Może gdzieś nie styka kabel... Dodatkowo błąd sondy pojawia się chyba też wtedy, gdy mieszanka jest drastycznie uboga (bardzo małe napięcie na sondzie).
manual mówi żeby sprawdzić ciśnienie paliwa, tylko jaki to może mieć wpływ na sonde ?
Taki, jak napisałem. Niskie ciśnienie paliwa = jest go mniej wtryskiwane = uboga mieszanka.
no dobra to teraz mi powiedzcie czy to ze samochod lepiej mi jedzie (jak wcisne pedal gazu do konca) z odpieta sonda , to moze byc powodem tego ze mi padla ?
A nie jest tak że przy na maxa otwartej przepusticy sonda jest wyłączana przez kompa i dawkowane jest paliwo jak w mapach? Dlatego przy padniętej sondzie jest bogadsza mieszanka?
A nie jest tak że przy na maxa otwartej przepusticy sonda jest wyłączana przez kompa i dawkowane jest paliwo jak w mapach? Dlatego przy padniętej sondzie jest bogadsza mieszanka?Tak też jest. Mapy są domyślnie zbyt bogate.
zmienilem sonde. dalem z d15b2 samochod zbiera sie lepiej niz z moja psudo NTK uniwersalna( pseudo bo jakies dziwne biale opakowanie do niej bylo i napis: for NTK Japan - oryginalnie powinno byc NTK Japan bez tego for). Testowalem tez NTK dedykowana od jakiegos D14 EJ9 55KW i tutaj gorzej mi szedl na niej samochod. Zostalem przy tej oryginalnej od d15b2. Jade teraz w dluzsza trase wiec zobacze jak bedzie ze spalaniem.
Tak też jest. Mapy są domyślnie zbyt bogate.
To ciekawe czemu gdy wciskalem do podlogi w tych samych warunkach ( ten sam dzien - okolo 30 minut roznicy miedzy testami) to na sondzie od d15b2 szla lepiej niz na sondzie od d14 .. ?
for NTK Japan
Klasyczna Allegro-podróbka? Tam RAZ (1 RAZ) widziałem sprzedawany oryginał NGK.
a co ta podróbka to bardzo zła ?
a co ta podróbka to bardzo zła ?
Bledow nie ma ale cos mi moc stracilo auto i tak sprawdzam na roznych sondach. Na tej "podrobce" jezdzilem kilka miesciecy i bylo ok. Ale cos ostatnio zuto zrobilo sie mulaste i zaczelo w miescie palic wiecej. na tej sondziej od d15b2 zrobilem 700 km w trasie przy sredniej predkosci 100 km/h. Czesto krecilem przy wyprzedzaniu do 7 tys obrotow. Wyszlo mi spalanie 6l/100 km czy to dobry wynik ? ( w jedna strone jechalem zaladowanym calym autem - 2 pasazerow + walizki z ubraniami w bagazniku i na siedzeniu pasazera z tylu)
Witam.
A u mnie w D15B2 jak się odłączy sondę na parkingu na włączonym silniku to nie widze żadnej różnicy... nawet check engine się nie zapala... ;/ Jak to możliwe ? mam jakieś obejście zrobione w instalacji ? ;/
Wie ktoś którędy idzie ten kabel od sondy do komputera ?
skolopendra
04-10-09, 21:06
A u mnie w D15B2 jak się odłączy sondę na parkingu na włączonym silniku to nie widze żadnej różnicy.
tak się dzieje .pojeździj trochę a różnicę zobaczysz
No tak ale dlaczego komputer nie wywala błędu ??
Jak pojezdze dłużej to wywali ? Czy raczej nie musi?
mi wywaliło błąd dopiero po kilkunastu kilometrach, a i tak nie zawsze
W moim d15b2 spalanie po mieście przy emeryckiej jeździe do 3,5 tysiąca obrotów wynosi 13 litrów. Wiem, że sonda może źle działać i komputer nie pokaże błędu.
Jutro planuję zmierzyć napięcie sondy, ile powinno ono wynosić na biegu jałowym i np przy 4 tysiącach obrotów?