Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: odpiecie sondy lambda

  1. #1
    Użytkownik Awatar dre2008
    Dołączył
    Jun 2009
    Imię
    Krystian
    Auto
    EG3 d13b2
    Skąd
    Włocławek
    Posty
    69

    Domyślnie odpiecie sondy lambda

    Co powinno sie dziac gdy odepniemy prawidlowo dzialajaca sonde lambda? jakie beda skutki uboczne ? a jakie beda skutki jesli odepniemy zle dzialajaca sonde lambda (ktora nie pokazuje bledow bo dziala ale zle czyta dane ze spalin).

    Bo ostatnio u mnie zauwazylem spadek mocy.... i zrobilem taki test ze odpialem sonde lambda ( ktora wymienialem 3 miesiace temu na jakas serwisowke niby NTK ( na opakowaniu bylo napisane: For NTK Japan)) Po jej odpieciu samochod byl zwawszy. Obecnie moj civic d13b2 tak stracil na mocy ze nawet z odblokowana 2 przepustnica , kolektorem 4-2-1 od d16z6 i koncowym tlumikiem przelotowym nie wezme seryjnego civica d13b2 ze skrzynia od d15. Z civiciem ze zwykla szkrzynia ledwo daje sobie.

  2. #2
    Administrator Awatar Furious
    Dołączył
    Oct 2004
    Imię
    Tomek
    Auto
    200SX S13
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    8,923

    Domyślnie

    bez sondy auto będzie palić wiecej - bedzie bogatsza mieszanka (powinna byc), no i oczywiscie bedzie sie swiecil check engine zglaszajacy blad sondy
    Sprzedaz, modyfikacja komputerow OBD1 i strojenie Hond (Crome D,B,H-seria oraz Hondata K-seria)
    w w w . s t r o j e n i e h o n d . p l

  3. #3
    Użytkownik Awatar dre2008
    Dołączył
    Jun 2009
    Imię
    Krystian
    Auto
    EG3 d13b2
    Skąd
    Włocławek
    Posty
    69

    Domyślnie

    w d13b2 nie ma check engina na desce rozdzielczej tylko swieci sie dioda przy ECU .. a jesli bogatsza mieszanka to i wieksza moc rozumiem ?

  4. #4
    Administrator Awatar Furious
    Dołączył
    Oct 2004
    Imię
    Tomek
    Auto
    200SX S13
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    8,923

    Domyślnie

    nie do konca, temat jest szeroki... zbyt bogata mieszanka to rowniez mniejsza moc..
    Sprzedaz, modyfikacja komputerow OBD1 i strojenie Hond (Crome D,B,H-seria oraz Hondata K-seria)
    w w w . s t r o j e n i e h o n d . p l

  5. #5
    Użytkownik Awatar yautja
    Dołączył
    Mar 2008
    Imię
    Tomek
    Auto
    D13B2
    Skąd
    Kraków
    Posty
    1,333

    Domyślnie

    Bez sondy przy wciskaniu gazu zalewa gaźnik i auto nie przyśpiesza optymalnie. Z sondą komputer dostosowuje mieszankę za pomocą silniczka krokowego tak, żeby była optymalna. Generalnie lepiej z sondą

  6. #6
    Użytkownik Awatar dre2008
    Dołączył
    Jun 2009
    Imię
    Krystian
    Auto
    EG3 d13b2
    Skąd
    Włocławek
    Posty
    69

    Domyślnie

    no dobra to teraz mi powiedzcie czy to ze samochod lepiej mi jedzie (jak wcisne pedal gazu do konca) z odpieta sonda , to moze byc powodem tego ze mi padla ?

  7. #7
    Użytkownik Awatar dzialos82
    Dołączył
    Mar 2009
    Auto
    EJ9 1998r 1.4i d14/a3
    Skąd
    Łódź
    Posty
    193

    Domyślnie

    ,,ponoc sprawdzic ci sonde elektryk samochodowy za pomoca oscyloskopu..za niewielkie pieniązki..i będzie wiadomo...nie mówiąc juz o serwisie..gdzie u mnie w Łodzi krzyknęli 200pln

  8. #8
    Użytkownik Awatar dre2008
    Dołączył
    Jun 2009
    Imię
    Krystian
    Auto
    EG3 d13b2
    Skąd
    Włocławek
    Posty
    69

    Domyślnie

    szerokopasmowe to wiem ze oscyloskopem mozna ale nie wiem jak z ta od d13 bo to jedno zylowa jest .....

  9. #9
    Użytkownik Awatar yautja
    Dołączył
    Mar 2008
    Imię
    Tomek
    Auto
    D13B2
    Skąd
    Kraków
    Posty
    1,333

    Domyślnie

    Jednożyłowa nie jest szerokopasmowa. To całkiem inne rodzaje sond.
    Co do zbierania się samochodu - może rzeczywiście masz zepsutą sondę lub (co się często zdarza) nowa nieoryginalna sonda nie ma parametrów zgodnych z oryginałem i przekłamuje. Ja mam zamiennik NGK i działa OK od półtora roku.

  10. #10
    Użytkownik Awatar dre2008
    Dołączył
    Jun 2009
    Imię
    Krystian
    Auto
    EG3 d13b2
    Skąd
    Włocławek
    Posty
    69

    Domyślnie

    Przydaloby sie podpiuac do samochodu sonde z pelnosprawnego samochodu.. ale z tym bedzie problem

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •