PDA

Zobacz pełną wersję : D13B2

Robcio
31-01-05, 15:14
Witam , jestem nowy na forum wiec odrazu wszystkich pozdrawiam :D
JEstem posiadaczem od niedawna takiego oto civiczka z silnikiem D13B2 niby 75 ale podobno ma inna glowice i ma 90 KM , rok 95 -czy to prawda ze w niektorych monotowali takie ??
Druga sprawa , musze wymienic swiece -juz troche poczytalem i wiem ze NGK --ale jaki model dokladnie dla tego silnika ??Teraz jak dodam nagle gazu to jest taki maly moment zawachania oraz chcę wymienić przewody na sportowe .Gdzie najlepiej (najtaniej) w Wawie dostane te dwie rzeczy ??Proszę o adres lub tel.
A trzecia sprawa ....to co radzicie zrobic aby zlapac pare konikow na poczatek w moim przypadku.
Pozdrawiam.
Robert

Tomo
31-01-05, 15:20
Po pierwsze masz 75KM ani kunia więcej ;)

Po 2gie to na poczatek, wymienic rozrzad z napinaczem, olej z filterem , swiece kable zaplonowe, filtr paliwa i powietrza , plyn w chlodnicy.

Jak bedziesz mial jeszcze kaske to pomyślimy :)

Robcio
31-01-05, 15:26
no wlasnie koels od ktorego kupilem sie upieral ze pod koniec 95 roku byly modele ktore mialy 90 a nie 75 z tej pojemnosci...wiadomo latwo sprawdzic, ale pytalem bo moze ktos cos slyszal.
Po drugie -filtry i rozrzad wymienione -zostaly swiece i przewody o ktore pytam powyzej , jakie i gdzie kupic. :)
..ale dzieki za szybką odpowiedz.Pozdrawiam.

Tomo
31-01-05, 15:31
wszystko dostaniesz w sklepach motoryzacyjnych np. www.elit.pl

Koles zrobił cie w konia bo nie bylo takich 90KM D13B2 :)

Pati
31-01-05, 20:50
kable w aso.

4est
31-01-05, 21:07
Koles zrobił cie w konia bo nie bylo takich 90KM D13B2 :)

ups...właśnie podobno były - jakaś specjalna seria. Na hondapl.org użytkownik bodajże o nicku DYREKTOR miał taką...właśnie 90km z 1.3. :shock: Gdzieś też czytałem topic na ten temat...ale już nie pamiętam gdzie...może na org'u :roll:

te kable powinny tutaj wystarczyć....http://www.janmor.pl/,

LIO
31-01-05, 21:11
Jesli bylaby wersja 1.3 90KM to napewno róznilaby sie kilkoma znacznymi rzeczami, wiec nie mialaby tego samego oznaczenia silnika (D13B2)
Przykladowo modyfikacja silnika B16A1, po pewnych zmianach ma B16A2, tu tez by sie róznilo, wiec skoro jest D13B2 to 75KM. Sajens podobno mial cos dlubane w swoim silniku, ale to na zamówienie, a nie seryjnie z tasmy.....

RobcioL
31-01-05, 22:03
hmm no wlasnie sam nie wiem czym jezdze....oznaczenie silka to jedno a informacje to drugie.....niewiadomo za co sie wziasc przy podyfikacjach skoro nie wiadomo co to za silnik :?
Dzieki za info o kablach i swiecach.

typeR
31-01-05, 22:15
hmm no wlasnie sam nie wiem czym jezdze....oznaczenie silka to jedno a informacje to drugie.....niewiadomo za co sie wziasc przy podyfikacjach skoro nie wiadomo co to za silnik :?

Przejedz sie na hamownie i wszystko bedzie jasne - u Grabowskiego ostatnio za 50 pln. Przy okazji dowiesz sie w jakim stanie jest silnik.

jamal
31-01-05, 22:28
ja tez mam d13b2 z 95r i jakos mi to na 90 KM niewyglada :] ale 75 to by bylo :)

Robcio
01-02-05, 12:08

Przejedz sie na hamownie i wszystko bedzie jasne - u Grabowskiego ostatnio za 50 pln. Przy okazji dowiesz sie w jakim stanie jest silnik.

Mozesz dac mi adres ... :wink:

Tomo
01-02-05, 12:28
ja znam dobry adres:

www.google.pl :)

typeR
01-02-05, 12:55
Jestem tam jutro na hamowni kolo 12.00. Wpadaj jak chcesz.

szpulek
02-02-05, 18:25
Witam , jestem nowy na forum wiec odrazu wszystkich pozdrawiam :D
JEstem posiadaczem od niedawna takiego oto civiczka z silnikiem D13B2 niby 75 ale podobno ma inna glowice i ma 90 KM , rok 95 -czy to prawda ze w niektorych monotowali takie ??
Druga sprawa , musze wymienic swiece -juz troche poczytalem i wiem ze NGK --ale jaki model dokladnie dla tego silnika ??Teraz jak dodam nagle gazu to jest taki maly moment zawachania oraz chcę wymienić przewody na sportowe .Gdzie najlepiej (najtaniej) w Wawie dostane te dwie rzeczy ??Proszę o adres lub tel.
A trzecia sprawa ....to co radzicie zrobic aby zlapac pare konikow na poczatek w moim przypadku.
Pozdrawiam.
Robert

Witaj.
Ja takze mam ten silnik i podobny efekt. Swieczki juz do mnie jade z deutschow :) NGK nr14.
Podlacze sie pod topik, jaki jest rozrzad w tym silniku? kolizyjny czy bezkolizyjny?
pzdr

4est
02-02-05, 22:42
Witaj.
Ja takze mam ten silnik i podobny efekt. Swieczki juz do mnie jade z deutschow :) NGK nr14.
Podlacze sie pod topik, jaki jest rozrzad w tym silniku? kolizyjny czy bezkolizyjny?
pzdr

uu a po co aż z dojczów ciągnąć, u nas w większości sklepów dostaniesz...ngk BKR6E-11 (V_Line nr 14)

szpulek
03-02-05, 12:05
tu chodzi o cene, tam kupilem prawie za free, a ile to u nas kosztuje? pzdr

rem36
03-02-05, 12:22
swiece 60-70 pln komplet 8) szukac tego taniej to bez sensu, no chyba ze przy okazji ktos wiezie :wink:

szpulek
03-02-05, 12:34
mam rodzine w D, przyjezdzaja co jakis czas, ja kupilem ponizej 40pln, wiec na pare litrow wachy zostalo :) teraz w sobote je odbieram :) dam znac czy to cos dalo :) pzdr

ARTX
03-02-05, 13:33

dam znac czy to cos dalo

myslisz, ze da Ci to z 5KM :roll:

szpulek
03-02-05, 13:50
artx, zle to zrozumiales... ja napisalem troche w innym znaczeniu, ze jak zmienie swiece to dam znac czy zniknie szarpanie, czy zawahanie, o czym mowa jest w piewszym poscie w tym temacie, pzdr