Zobacz pełną wersję : Co jest z tą temperaturą... ?
Witam. Otóż jakiś miesiąc temu wymieniłem termostat na jakiś japoński koszt ok. 100zł oraz płyn chłodniczy Prestone. Ale mam cały czas od czasu do czasu taki problem ze temperatura szybko się podnosi np. jak przyjadę autem pod blok i zanim znajdę miejsce pod blokiem i zaparkuję auto to wskazówka temp. jest już na 3/4 skali Czemu tak sie dzieję ? Drugi problem który pojawił się nie dawno to taki że jak jadę na trasie z prędkością ok.110km/h a wtedy przecież chłodzenie jest bardzo dobre to wskazówka temp. co jakiś czas sama wędruje pod górna skalę i po chwili opada do prawidłowego poziomu. I na odcinku ok.10km potrafi tak skakać z 3 razy. Wiecie co to może być ? Bo ja już nie mam sił nie wiem co sie dzieje... Ehh Układ jest cały szczelny niema wycieków co chwile sprawdzam w zbiorniku wyrównawczym jest płyn układ został odpowietrzony poprzez odkręcenie nawiewu ciepłego powietrza bo podobno tak sie odpowietrza w tych wersja już po liftowych. Pompa wody tez w dobrym stanie bo była sprawdzana podczas wymiany rozrządu, uszczelka pod głowicą tak samo niema wycieków płyn nie wraca wszystko jest w tej kwestii sprawne.Wiec co to jeszcze może być ? Czy to jakiś czujnik czy co ? Proszę o pomoc i porady Z Góry Dzięki
Wentylator się włącza kiedy trzeba? Jak nie to może coś z czujnikiem termicznym albo samym wentylatorem.
no niby sie wlancza mi sie wydaje ze troche za pozno ale wlanczac sie wlancza bo slychac w wlancza sie jak przekroczy wskazowka wieksza polowe skali
bracho1978
23-08-09, 12:36
Zobacz czujnik temperatury znajduje się on pod aparatem zapłonowym dociągnięty jest do niego jeden kabelek
Zobacz czujnik temperatury znajduje się on pod aparatem zapłonowym dociągnięty jest do niego jeden kabelek
ale co mam niby przy nim zobaczyc ? jak rozponac ze jest on juz do wymiany albo za pozno zalancza wentylator
bracho1978
23-08-09, 13:02
Czujnik temperatury jest obok tego co załącza wentylator prawie go nie widać ,on jest właśnie odpowiedzialny za wskazania temperatury na zegarze a co zrobić to najlepiej wymienić
Dobra wymontowałem na szybko silnik żeby pokazać http://img16.imageshack.us/img16/6260/silnikk.jpg
wlancza sie jak przekroczy wskazowka wieksza polowe skali
Wydaje mi się, że za późno i w tym rzecz. Zajmij się czujnikiem kŧóry odpowiada za jego włączanie. U mnie nigdy wskazówka nie dochodzi do połowy skali, właśnie włączanie wentylatora temu zapobiega.
whatever96
24-08-09, 19:34
Mam ten sam problem. I właśnie przy szybkiej jeździe powinien mieć dobre chłodzenie a się grzeje wiec co tu ma wentylator do tego...