Zobacz pełną wersję : wachacze przednie
Witam
Zabieram sie do zawiasu przedniego, i teraz moje pytanie czy idzie wymienić silentblocki/tuleje wahacza w wahaczu, czy lepiej wymiwnic caly wahacz. jesli tak to zanlazlem takowe: http://allegro.pl/item700475795_wahacz_honda_civic_vii_2001_2005_p_l _nowy.html jakies tajwanskie i nie wiem czy wogole warto to kupywac, czy zakasac rekawy i wymienic same tuleje:confused: może ktoś z was wymienial wahacz/tuleje i moze mi cos doradzic.
Pozdrawiam
Tomek
Witam,
ja wymieniałem zaraz po zakupie ale same tuleje - groszowa sprawa i po 3 latach cisza z tej strony, ale samemu wymienić ciężko bo by się wyciskarka przydała.
Nawet bym nie wpadł żeby cały wahacz wymieniać bo i po co...
pozdro
ok thx za pomaoc,mozesz jeszcze powiedziec gdzie kupoales te tulej nie moge cos ich znalesc.
Pozdrawiam
Tomek
W ASO Hondy wyłącznie polecam oryginały - jakość nieporównywalnie lepsza niż jakiekolwiek inne i w sumie tylko potrzeba kupić 2 poduszki poziome (te duże od przodu auta), bo pionowe się nie zużywają.
Dokładnie, jedź do ASO i kup oryginały i tak jak pisze Mr_Harry pionowe wymieniono mi na siłę bo stare były jeszcze w ogóle nie zużyte praktycznie a z nimi jest dużo więcej roboty, te poduszki poziome na pewno wymień, koszt z tego co pamiętam ok 50 zł./szt. ale dawno to było...:D
pozdro :cool:
Mam do wymiany tuleje wahacza przedniego. Piszecie tu o jakis poduszkach poziomych to to samo co tuleje, czy cos dodatkowego? Do tego auta Hondę Civic 2004 r, 1400 cm3, 90 KM, 5 drzwi, hatchback znalezalem na allegro oryginalne tuleja o Nr 51391-S5A-024, a salon hondy podal mi Nr 51391-S5A-801, wie ktos moze kto sie pomylil w symbolu, bo nie wiem od kogo kupic?
Ja nie pakowałem się w oryginały - kupiłem zamienniki i hulam już na nich 3 lata i nie mam zastrzeżeń. Czy kupisz oryginały czy zamiennik to już twoja decyzja - na pewno nie kupuj w ciemno bo jak pamiętam to jak kupowałem zamienniki do siebie to za pierwszym razem dali mi minimalnie za duże - choć w systemie mieli inf że to do mojego modelu. Inny producent oferował ciut mniejsze i już wszystko pasowało.
Ponadto dodam, że nie potrzeba prasy do wymiany tulei - ja wybiłem młotem przy pomocy dopasowanego starego łożyska, a założyłem przy pomocy imadła :) Całkiem niedawno wybijałem i zakładałem tuleje na tylnym wahaczu w Mercedesie Aklasa ... pod samochodem, bo nie dało się odpiąć ABS, wcisnąłem pod auto kowadło i młotem wszystko poszło jak należy :)
Mam do wymiany tuleje wahacza przedniego. Piszecie tu o jakis poduszkach poziomych to to samo co tuleje, czy cos dodatkowego? Do tego auta Hondę Civic 2004 r, 1400 cm3, 90 KM, 5 drzwi, hatchback znalezalem na allegro oryginalne tuleja o Nr 51391-S5A-024, a salon hondy podal mi Nr 51391-S5A-801, wie ktos moze kto sie pomylil w symbolu, bo nie wiem od kogo kupic?
Końcówka 024 to tuleja do hatchbacka (takie tuleje leżą przede mną), a końcówka 801 to tuleja do coupe.
Dla zainteresowanych, tuleja kupowana tydzień temu w ASO kosztowała mnie 56zł/szt. Warto brać oryginał, to moja pierwsza wymiana tuleji, przebieg auta to 144kkm.
Końcówka 024 to tuleja do hatchbacka (takie tuleje leżą przede mną), a końcówka 801 to tuleja do coupe.
Dla zainteresowanych, tuleja kupowana tydzień temu w ASO kosztowała mnie 56zł/szt. Warto brać oryginał, to moja pierwsza wymiana tuleji, przebieg auta to 144kkm.
To dziwne bo mam sciezke do mojego modelu (mail z salonu hondy) i podali mi koncowke czesci 801 choc mam hatchbacka. Podjade do nich kupic to wyjasnie. A wiesz moze gdzie w necie mozna znalez jakis katalog czesci dio tego modelu?
http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda wpisujesz VIN i klikasz dwa razy na niebieski button po prawej stronie i masz wszystkie OEMowe numery części
a czy montował ktoś tuleje poliuretanowe czerwone takie jak tu http://www.strongflex.eu/pl/epeuevemes/1003-tuleja-wahacza-przedniego-przednia.html
bo nie wiem czy lepsze są zwykłe czy te z poliuretanu zwykłe są bardziej elastyczne tak mi się zdaje a te są takie wielkie cukierki
hmm chyba nikt z forumowiczów nie montował takich tulei no cóż :-(
Maciek 1991
22-04-14, 17:08
Ja nie pakowałem się w oryginały - kupiłem zamienniki i hulam już na nich 3 lata i nie mam zastrzeżeń.
zależy ile przelatałeś w 3 lata a różnica kosztów miedzy zmienikiem a oryginałem są śmieszne praktycznie żadna oszczędność !!!
a czy montował ktoś tuleje poliuretanowe czerwone takie jak tu http://www.strongflex.eu/pl/epeuevemes/1003-tuleja-wahacza-przedniego-przednia.html
bo nie wiem czy lepsze są zwykłe czy te z poliuretanu zwykłe są bardziej elastyczne tak mi się zdaje a te są takie wielkie cukierki
poliuretan usztywni ci zawias skoro ,masz 5d to raczej szatanem na drodze nie jesteś więc kup zwykłe
Panowie podepnę się może pod ten temat bo też dotyczy zawiechy, a mianowicie jakie amorki na przód poza Kayaba polecacie do Civa VII gena. Wiadomo Kayaba dobre amory, ale cenowo to już fajnie nie wygląda. Jeśli ktokolwiek wymieniał u siebie na jakieś amorki z innej firmy i jest zadowolony w kwestii cena-jakość to Proszę o wskazówkę, na pewno każdemu się taka informacja przyda. Mam nadzieję, że autor tego tematu się nie pogniewa ;) Pzdr.
bunkerites
22-04-14, 20:12
Wydaj 7 stow i kup Kayaby.Zalozysz i masz spokoj.Niz po roku wymieniac na nowe
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
chodziło mi głównie o wytrzymałość tych tulei bo ponoć są pod tym względem lepsze dlatego chciałem sie dowiedzieć czy ktoś z forumowiczów zamontował sobie takie tuleje i jak to mu sie sprawuje
Maciek 1991
24-04-14, 21:02
chodziło mi głównie o wytrzymałość tych tulei bo ponoć są pod tym względem lepsze dlatego chciałem sie dowiedzieć czy ktoś z forumowiczów zamontował sobie takie tuleje i jak to mu sie sprawuje
jak chcesz, myślę ze jak kupisz ori to już do końca tego auta ich nie będziesz wymieniał a poliuretan wiadoma sprawa że wytrzymalszy ;d
Cześć. Czy do sedana będzie szła ta sama tuleja z koncowka 801?1