PDA

Zobacz pełną wersję : wachacze przednie

tomkos
19-08-09, 14:00
Witam

Zabieram sie do zawiasu przedniego, i teraz moje pytanie czy idzie wymienić silentblocki/tuleje wahacza w wahaczu, czy lepiej wymiwnic caly wahacz. jesli tak to zanlazlem takowe: http://allegro.pl/item700475795_wahacz_honda_civic_vii_2001_2005_p_l _nowy.html jakies tajwanskie i nie wiem czy wogole warto to kupywac, czy zakasac rekawy i wymienic same tuleje:confused: może ktoś z was wymienial wahacz/tuleje i moze mi cos doradzic.

Pozdrawiam
Tomek

_reggie_
24-08-09, 20:43
Witam,

ja wymieniałem zaraz po zakupie ale same tuleje - groszowa sprawa i po 3 latach cisza z tej strony, ale samemu wymienić ciężko bo by się wyciskarka przydała.
Nawet bym nie wpadł żeby cały wahacz wymieniać bo i po co...

pozdro

tomkos
25-08-09, 11:54
ok thx za pomaoc,mozesz jeszcze powiedziec gdzie kupoales te tulej nie moge cos ich znalesc.

Pozdrawiam
Tomek

Mr_Harry
25-08-09, 19:16
W ASO Hondy wyłącznie polecam oryginały - jakość nieporównywalnie lepsza niż jakiekolwiek inne i w sumie tylko potrzeba kupić 2 poduszki poziome (te duże od przodu auta), bo pionowe się nie zużywają.

_reggie_
26-08-09, 09:00
Dokładnie, jedź do ASO i kup oryginały i tak jak pisze Mr_Harry pionowe wymieniono mi na siłę bo stare były jeszcze w ogóle nie zużyte praktycznie a z nimi jest dużo więcej roboty, te poduszki poziome na pewno wymień, koszt z tego co pamiętam ok 50 zł./szt. ale dawno to było...:D

pozdro :cool:

weran
27-03-13, 14:32
Mam do wymiany tuleje wahacza przedniego. Piszecie tu o jakis poduszkach poziomych to to samo co tuleje, czy cos dodatkowego? Do tego auta Hondę Civic 2004 r, 1400 cm3, 90 KM, 5 drzwi, hatchback znalezalem na allegro oryginalne tuleja o Nr 51391-S5A-024, a salon hondy podal mi Nr 51391-S5A-801, wie ktos moze kto sie pomylil w symbolu, bo nie wiem od kogo kupic?

tomek
27-03-13, 15:01
Ja nie pakowałem się w oryginały - kupiłem zamienniki i hulam już na nich 3 lata i nie mam zastrzeżeń. Czy kupisz oryginały czy zamiennik to już twoja decyzja - na pewno nie kupuj w ciemno bo jak pamiętam to jak kupowałem zamienniki do siebie to za pierwszym razem dali mi minimalnie za duże - choć w systemie mieli inf że to do mojego modelu. Inny producent oferował ciut mniejsze i już wszystko pasowało.
Ponadto dodam, że nie potrzeba prasy do wymiany tulei - ja wybiłem młotem przy pomocy dopasowanego starego łożyska, a założyłem przy pomocy imadła :) Całkiem niedawno wybijałem i zakładałem tuleje na tylnym wahaczu w Mercedesie Aklasa ... pod samochodem, bo nie dało się odpiąć ABS, wcisnąłem pod auto kowadło i młotem wszystko poszło jak należy :)

Chino
27-03-13, 20:29
Mam do wymiany tuleje wahacza przedniego. Piszecie tu o jakis poduszkach poziomych to to samo co tuleje, czy cos dodatkowego? Do tego auta Hondę Civic 2004 r, 1400 cm3, 90 KM, 5 drzwi, hatchback znalezalem na allegro oryginalne tuleja o Nr 51391-S5A-024, a salon hondy podal mi Nr 51391-S5A-801, wie ktos moze kto sie pomylil w symbolu, bo nie wiem od kogo kupic?

Końcówka 024 to tuleja do hatchbacka (takie tuleje leżą przede mną), a końcówka 801 to tuleja do coupe.
Dla zainteresowanych, tuleja kupowana tydzień temu w ASO kosztowała mnie 56zł/szt. Warto brać oryginał, to moja pierwsza wymiana tuleji, przebieg auta to 144kkm.

weran
28-03-13, 10:52
Końcówka 024 to tuleja do hatchbacka (takie tuleje leżą przede mną), a końcówka 801 to tuleja do coupe.
Dla zainteresowanych, tuleja kupowana tydzień temu w ASO kosztowała mnie 56zł/szt. Warto brać oryginał, to moja pierwsza wymiana tuleji, przebieg auta to 144kkm.

To dziwne bo mam sciezke do mojego modelu (mail z salonu hondy) i podali mi koncowke czesci 801 choc mam hatchbacka. Podjade do nich kupic to wyjasnie. A wiesz moze gdzie w necie mozna znalez jakis katalog czesci dio tego modelu?

Chino
28-03-13, 17:57
http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda wpisujesz VIN i klikasz dwa razy na niebieski button po prawej stronie i masz wszystkie OEMowe numery części

zbych123
18-04-14, 12:12
a czy montował ktoś tuleje poliuretanowe czerwone takie jak tu http://www.strongflex.eu/pl/epeuevemes/1003-tuleja-wahacza-przedniego-przednia.html
bo nie wiem czy lepsze są zwykłe czy te z poliuretanu zwykłe są bardziej elastyczne tak mi się zdaje a te są takie wielkie cukierki

zbych123
22-04-14, 10:53
hmm chyba nikt z forumowiczów nie montował takich tulei no cóż :-(

Maciek 1991
22-04-14, 17:08
Ja nie pakowałem się w oryginały - kupiłem zamienniki i hulam już na nich 3 lata i nie mam zastrzeżeń.
zależy ile przelatałeś w 3 lata a różnica kosztów miedzy zmienikiem a oryginałem są śmieszne praktycznie żadna oszczędność !!!

a czy montował ktoś tuleje poliuretanowe czerwone takie jak tu http://www.strongflex.eu/pl/epeuevemes/1003-tuleja-wahacza-przedniego-przednia.html
bo nie wiem czy lepsze są zwykłe czy te z poliuretanu zwykłe są bardziej elastyczne tak mi się zdaje a te są takie wielkie cukierki
poliuretan usztywni ci zawias skoro ,masz 5d to raczej szatanem na drodze nie jesteś więc kup zwykłe

radek0684
22-04-14, 19:59
Panowie podepnę się może pod ten temat bo też dotyczy zawiechy, a mianowicie jakie amorki na przód poza Kayaba polecacie do Civa VII gena. Wiadomo Kayaba dobre amory, ale cenowo to już fajnie nie wygląda. Jeśli ktokolwiek wymieniał u siebie na jakieś amorki z innej firmy i jest zadowolony w kwestii cena-jakość to Proszę o wskazówkę, na pewno każdemu się taka informacja przyda. Mam nadzieję, że autor tego tematu się nie pogniewa ;) Pzdr.

bunkerites
22-04-14, 20:12
Wydaj 7 stow i kup Kayaby.Zalozysz i masz spokoj.Niz po roku wymieniac na nowe

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

zbych123
23-04-14, 12:34
chodziło mi głównie o wytrzymałość tych tulei bo ponoć są pod tym względem lepsze dlatego chciałem sie dowiedzieć czy ktoś z forumowiczów zamontował sobie takie tuleje i jak to mu sie sprawuje

karas
24-04-14, 15:01
kyb albo tokico japan

Maciek 1991
24-04-14, 21:02
chodziło mi głównie o wytrzymałość tych tulei bo ponoć są pod tym względem lepsze dlatego chciałem sie dowiedzieć czy ktoś z forumowiczów zamontował sobie takie tuleje i jak to mu sie sprawuje
jak chcesz, myślę ze jak kupisz ori to już do końca tego auta ich nie będziesz wymieniał a poliuretan wiadoma sprawa że wytrzymalszy ;d

kobert
26-06-22, 14:27
Cześć. Czy do sedana będzie szła ta sama tuleja z koncowka 801?1