PDA

Zobacz pełną wersję : Ucieka olej przez filtr

artek0903
18-08-09, 12:10
Czolem,

moze ktos bedzie w stanie mi pomoc, mam nastepujacy problem: wywala mi olej spod filtra, wyglada to tak: wszystko jest pieknie, nic spod filtra nie cieknie, silnik oleju nie bierze natomiast ostatnio stalo sie cos takie ze rano poczas pierwszego odpalenia po paru sekundach zapalila sie kontrolka i pod samochodem pojawila sie plama oleju ktory uciekl przez filtr. Wymienilem olej, zalozylem nowy filtr i wydawalo sie ze po problemie. Przejechalem 2tys km i znowu to samo. Ktos sie kiedys spotkal z takim przypadkiem?

Silnik to D16Z6 zalany Motulem 6100 10w40, dodam ze mialem tez cos takiego na poprzednim silniku d15b7 z glowica z6, za kazdym razem zakladalem inny filtr...

Z gory dzieki za pomoc!

ygor
18-08-09, 12:21
skoro miales cos takiego na poprzednim silniku i masz teraz to bym obstawial ze zakladasz zle filtr ... moze uszczelka sie przykleila do bloku i masz dwie od filtra , albo za mocno/ za słabo dokreciłeś i uszczelka nie trzyma ... pomalowałeś uszczelkę olejem wcześniej ? dokreciles wg instrukcji ?

artek0903
18-08-09, 12:28
szczerze to za kazdym razem inny mechanior zakladal, ja niestety nie mam kanalu, z tego co wiem usczelka posmarowana, dokrecane reka, dzisiaj wstawie do warsztatu, od razu sprawdze cisnienie choc watpie aby bylo az tak duze zeby uszczelke wydmuchac...

Andrew98
18-08-09, 12:40
Miałem tak że mi olej uciekał spod filtra.Trzeba uważać bo ja robiłem wymianę oleju w serwisie i tak go dokręcili "fachowcy" że ciekł. Pojechałem do swojego mechanika dokręcił mi go kluczem i jest ok.

artek0903
18-08-09, 12:48
tutaj nic nie cieklo, poprostu jak odpalilem to ucieklo w takim tempie jak by wogole filtr nie byl zalozony ;)

ygor
18-08-09, 13:02
kurcze no nie ma bata , albo filtr zly , albo na bloku cos by bylo wyszczerbione (trzeba by obejrzec , alenigdy o czyms takim nie slyszalem) albo zle zalozony nic innego byc nie moze a skoro probowales kilka filtrow to filtr chyba mozna odrzucic ...

bonku
18-08-09, 14:03
artek0903 odezwij sie na pw :)

skolopendra
18-08-09, 19:58
szczerze to za kazdym razem inny mechanior zakladal, j

zapewne to filtron? zmień na inny

stashek
19-08-09, 09:59
Ja miałem podobną sytuacja. Zakładali mi filtr w ASO i niestety okazał się wadliwy, źle dolegał, przez co uciekał olej. Wymienili i od tego czasu spokój. Odradzam Filtrona i innego typu wynalazki.

pyrek
19-08-09, 20:16
Filtry Filtrona w ogole nie nadaja sie do naszych hanek ze wzgledu na to ze posiadaja zly ksztalt uszczelki przez co jest nieszczelna. Tak mi powiedzieli w ASO i to prawda, zmienilem filtr na jakis japonski i juz mi sie nie poci.

skolopendra
19-08-09, 20:19
zly ksztalt uszczelki przez co jest nieszczelna.

lub trochę inny gwint
tak czy inaczej często podciekają

wojtasCiviC
19-08-09, 21:51
no własnie ja załozyłem filtrona i potwierdzam spostrzeżenia poprzedników, następny filtron juz napewno nie będzie, możecie polecic jakąś inną firmę?

BARTAS998
19-08-09, 22:23
NIGDY filtron, filtron to zlo, zawsze przynajmniej nipparts, uszczelka filtra przetarta olejem i filtr przykrecony reka wystarczy!Kto przykjreca filtr kluczem? Wystarczy reka!

artek0903
21-08-09, 13:32
mechanik dzis pomierzyl cisnieni i rzekomo pokazalo 20 atmosfer (nie wiem tylko przy jakich obrotach) co jest duzo za duzo bo powinno byc ok 6 barow max o ile dobrze pamietam. Mowil ze w ukladzie jest zawor ktory powinien upuszczac nadmiar oleju przy zbyt wysokim cisnieniu, szukalem w manualu i nie udalo mi sie nic takiego znalezc, ktos wie gdzie, jesli wogole, znajduje sie cos takiego?

kaktusr
21-08-09, 20:54
Potwierdzam Filtron i leci z pod filtra na szczęście w nie dużych ilościach.

Piotrek83
21-08-09, 21:34
Zawór jest w pompie, trzeba zdjąć miskę olejową żeby się do niego dostać.

artek0903
22-08-09, 23:32
a jesli jest uszkodzony mozna tylko ten zawor wymienic czy cala pompe trzeba?

pobo22
23-08-09, 08:58
co do filtrów... ja i kumpel używamy filtrona i nie ma takowych problemów. więc czy to przypadek czy nie zauważenie problemu ?

Misiekemeryt160
23-08-09, 11:17
a jesli jest uszkodzony mozna tylko ten zawor wymienic czy cala pompe trzeba?

da rade wykręcić zawór. to bedzie z boku pomy na taki imbus. jak ściagniesz miske to bedzie widać.
zerknij jeszce do manuala.

co filtr polecam MANN

artek0903
23-08-09, 16:59
ok, dzieki, juz chyba widze, obok miejsca przykrecenia skomka jest

albin3
23-08-09, 18:06
To jest bardzo dziwny objaw wycieku spod filtra oleju w dwóch różnych silnikach.Wymieniałem mnóstwo filtrów w różnych samochodach i nigdy nie miałem takich problemów.Procedura jest taka.Filtr zalać olejem,posmarować uszczelkę olejem, wkręcić z uczuciem aby gwint załapał i dalej ręcznie do oporu aby nie uszkodzić uszczelki.Musi być dobrze.Chyba,że gwinty są różne albo są zrąbane.Innych opcji nie ma.

artek0903
31-08-09, 08:48
sprawa wyjasniona, powodem byl zblokowany tloczek w zaworze redukcyjnym cisnienie oleju, mam nadzieje ze juz wiecej przygod nie bedzie :)