Zobacz pełną wersję : Chcę kupić nowe felgi
Strony :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
W tym watku zadajemy pytania dotyczące zakupu nowych felg (pytania techniczne).
Wszelkie wątpliwości dotyczące rozmiaru, ET itp powinny się znaleźć właśnie tutaj z uwagi na niezaśmiecanie forum.
napiszę więc jeszcze raz dla wszystkich, moderatora poproszę o wklejenie do pierwszego posta i do FAQ.
REGUŁA DOTYCZĄCA CIVICA 5 I 6 GENERACJI
DLA FELG 15", 16" i 17" średnicy ZALECANA SZEROKOŚĆ FELGI WYNOSI 6,5" LUB 7"
OFFSET:
Dla felg szerokości 6,5" - od 38 do 50
Dla felg szerokości 7" - od 40 do 50
Przy takich parametrach felga nie obciera o amortyzator, zawieszenie oraz nadkole niezależnie od obniżenia.
Rozmiary opon:
195/50R15; 195/55R15; 205/50R15
195/45R16; 205/45R16; 205/40R16; 215/40R16
205/40R17
INNE ROZMIARY FELG/OPON NA WŁASNE RYZYKO
Kalkulator ET (offsetu) -> KLIK !!! (http://www.motormann.no/felg/)
kupuje fele 16" et 35 i mam pytanie jakie oponki założyć żeby można było w miare spokojnie śmigać.205/45/16 czy 195/45/16(o ile są takie rozmiary)lub inne propozycje.moja hania to 4g ED6 (-40mm).prosze o pomoc!dzięki
Moim zdaniem 205/45/16 lepiej sie prezentuja od 195/45/16 ale tez sa troche drozsze
ja mam wlasnie 205 na obnizeniu koni niby -35 i jest git ( w pniedizlake zakladam dopiero fele z nowkami oponkami i zobacz czy nic nie obciera ale niesadze)
jeśli obręcz 7" to 195, jeśli 7,5" to 205
Przy 7,5" możesz mieć konieczność podgięcia tylnych rantów lub ich wycięcia.
właśnie ,zapomniałem dodać,że oręcz 7".czyli wsadze 195 bo silniczek też nie za mocny (D15B2).dzięki chłopaki za pomoc. :grin:
dobry wybór, ja mam felge 6,5 i opone 195/45 i jest rewelacja 195 na 7' bedzie tez dobrze. Pozdrawiam
niestety nie dostałem 195/45,dlatego założyłem 205/45 i jest dobrze .nic nie ociera a koło ładnie wypełniło nadkole.jestem zadowolony.
czyli cel został osiagniety, pozdrawiam
Mariusz_16V
25-04-06, 20:39
dolacze sie do pytania kolegi, chodziaz jest ono podobne, chce kupic nowe felgi 7,5x16 ET 35 lub 42 i rowniez zastanawiam sie nad tym czy nie beda obcierac i jakie powinny byc opony czy 195/45/16 lub 195/50/16 lub 205/45/16 dodam jeszcze ze maja one byc do civa sedana EG8
7,5" opona 205/45
Przy tym odsadzeniu może Cię czekać korekta tylnych nadkoli tak jak i ja robiłem
Mariusz_16V
26-04-06, 19:35
a jezeli bedzie ET42 czy 40 to tez bedzie obcierac ??
tez moze, bo felga jest szeroka.
czesc, jakie 16tki z jakim et i jakimi oponami sa ok do ej6 by nic nie podginac i nic nie wycinac? szukam po uzywanych, wiec nie mam takiego wyboru jak w sklepie, wiec moze ktos moglby zakresy dopuszczalne podac.. dzieki, szpulek
16" szerokosc 7 ET 38 opony po raz miliardowy 195/45/16 albo lepiej wygladajace 205/45/16
a jakie et przy 7,5?, czy musi byc dokladnie 38 czy moze byc w jakims zakresie? pzdr
czy te felgi na zdjeciu to 14 czy 15??
http://images2.fotosik.pl/64/390o53i9e5npf6b5m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/390o53i9e5npf6b5.html)
Ja tez wiem... Straszny fajarz z niego ;)
definicja fajarza: ten kto podaje wszystkim fajke ;)
koniec OT
EDIT: odnośnie kolejnego posta
każdy mierzy swoją miarą
ja wszystkim podaje
Matey od wszystkich przyjmuje :-)
Hmm w moim figuruje
Fajarz - osoba ktorej wszyscy podaja faje :D
Teraz koniec OT
Opcja szukaj była użyta- to tak na początek.
Mam do kupienia taki zaestaw.
7Jx15H2, rozstaw śrub 4x100, ET 35, średnica otw. środkowego 57.1 mm opony 205/50/15
W przyszłości (niedalekiej) planuję glebe -30-35mm i chciałbym coby to wszystko potem pasowało.Czy będzie to pasowało,nie obcierało itp.???
Proszę o konkretne odp. Dzięki
dla 5g i felgi 7" szerokiej, ET38 to max co ta buda zniesie. tyle w temacie. zapisac i zapamietac. optimum to felga 6,5" szeroka z offsetem 40-45. z naciskiem na 45.
gen_jaruzelski
01-06-06, 19:05
proszę Szanownych, a czy mogę bez kłopotu wsadzić do Vgena felgi o ET 45, bo czytałem, że polecane jest ET między 35 a 38..
podaje pozostałe parametry felg: 6Jx14H2, ET 45.
Aha a jak szerokie maxymalnie opony można założyć na taką felgę?
Zakupiłem felgi 6,5X16" na ET 45 do D13B2.Będzie potrzebna jakaś przeróbka nadkoli czy pasuje jak złoto?Planuję do tego założyć Proxes'y 195/45/16.Mógłbym prosić o krótką odpowiedz?
Dzięki
czytacie uważnie co pisałem wyżej?
Stary z całym szacunkiem do twojej wiedzy itp. ale dla niektórych taki zakup to nie wyjście do zieleniaka po pietruche. Weź pod rozwagę że istnieja też laicy którzy być może nie rozumieja wszystkiego ale liczą na to że ktoś przymknie oko na takie pytanie ale napisze co i jak.Bez *******enia. Przecież nie każda konfiguracja będzie pasować w każdym aucie. Bez urazy!
Zakupiłem felgi 6,5X16" na ET 45
dla 5g i felgi 7" szerokiej, ET38 to max co ta buda zniesie. tyle w temacie. zapisac i zapamietac. optimum to felga 6,5" szeroka z offsetem 40-45. z naciskiem na 45.
:evil:
Jeśli już było to sorry (jednak przejrzałem 2 razy wszystkie posty z ZAWIESZENIE HAMULCE KOŁA i nie znalazłem).
Autko to: Civic 5d 1999r (MB2, D4Z4)
Czy 16tki, z ET 37, szerokością 7" z oponami 205/45/16 podejdą bez problemu? Czy nie będzie nic tarło? Nawet po obniżeniu o 30mm?
To samo pytanie dla felg o szerokości 7.5".
Z góry dziękuje za pomoc i wyrozumiałość:)
fabryczne biale enkei z itr'a - wejdzie bez problemu do 5gen hatcha?
15", zdaje sie 6" szeroka.. nie wiem nawet jaki ma offset.. 50? :roll:
mowimy oczywiscie o takiej feldze:
http://www.forum-auto.com/uploads/200501/ludo_s16_1106506954_zdsc00029.jpg
dzieki! :wink: no to super :D
wolalem spytac, bo np w oplu przy gwincie z duzymi offsetami felg opona lubi nie zmiescic sie przy sprezynie i trzeba dokladac dystanse..
!markos, ale pamiętasz że w 5 genie masz 4 śruby a tu 5? będziesz musiał jedną czymś zaślepić :razz: ;)
a nie pamiętasz, że Markos bedzie przekładał zawias z integry?
no nie musial pamietac, az tak slawny to ja nie jestem :lol: ale i tak dzieki za porade :wink:
Ty poprostu jestes leniem i czekasz na potwierdzenie kogos, ze taka konfiguracja pasuje. Po tobie zapyta o to samo jeszcze 10 osób. Czytajac uwaznie forum i ten temat wnioski wyciagniesz sam, czy pasuje czy nie.
offset podawano DO 45.. nie znajac samochodu nie jestem takim kozakiem, zeby miec 100% pewnosc, ze taka felga nie bedzie o cos przycierac.. bo poza rantami na zewnatrz (ktore przy tym offsecie sa bezpieczne) jest jeszcze zawieszenie od strony samochodu, o ktore cos mogloby przytrzec (sprezyna, jakis wachacz, nie wiem..) i o to mi jedynie chodzilo.. to nie jest lenistwo, a tylko szukanie potwierdzenia mojego "zdaje mi sie, ze bedzie dobrze".. z reszta wyjasnilem wyzej dlaczego pytam :?
pisałęm do użytkownika Kondzik (post z pierwszej strony, bo drugiej nawet nie widziałem do teraz :D )
a nie pamiętasz, że Markos bedzie przekładał zawias z integry?
no bo ja taki nieoczytany jestem i wogóle :oops:
Witam!
mam okazje tanio kupic felgi do Hani ale mam wątpliwości czy będą pasować.
parametry felg to: 7,5Jx16H2 ET55 do tego facet chce mi sprzedać oponki Michelin 205/55....
moje auto to civ coupe 94r.
będą pasować?
wogóle co sądzicie o tych felgach w coupe?
pozwoliłem sobie na lekki montaż w photoshopie...
foto felg: felgi i możecie zobaczyć tutaj.... (http://www.proart.civ.pl/felgi.htm)
pozdr
markos - zawias z integry jest blizniaczy z zawiasem civica. jesli przelozysz caly zawias z integry do civica, to czemu kolo ma sie tam nie zmiescic, skoro wczesniej pasowalo? tak na logikę...
vertus - najprawdopodobniej beda obcierac o amortyzator.
tak na logikę...tak na logike moga byc chociazby inne nadkola, a tego juz nie wiem, wolalem miec 100% pewnosc :wink:
tak na logike moga byc chociazby inne nadkola
Niby jakie maja byc? Kwadratowe?
Niby jakie maja byc? Kwadratowe? :lol:
nie.. ale np kola jakos inaczej moga sie miescic w nadkolach.. wiesz.. ja mam przyzwyczajenie z opla, gdzie kazda felga szersza niz 6.5 cala z offsetem mniejszym niz 38 po prostu sie nie miesci, a roznica pomiedzy corsa a, b i c jest duza :lol: czy cos zlego jest w tym, ze spytalem? bo nie czaje nagonki :roll: nie bylem tez 100% pewien, czy po przelozeniu zwrotnicy z itr kola w civicu beda w tym samym miejscu, ale skoro mowicie, ze zawiasy sa blizniacze, to pewnie tak bedzie i kolko pieknie sie zmiesci.. mozemy juz skonczyc? :P
jesli offset jest duzy to martwisz sie o ocieranie o zawieszenie. jesli offset jest mały, martwisz sie o ocieranie o rant nadkola. racja? masz duzy offset więc nie martwisz sie o ocieranie o rant nadkola, nie martwisz sie tez o ocieranie o zawieszenie, bo jest to samo. racja? ;)
!markos, to zadna nagonka z mojej strony, tylko male szydercze pytanie. :wink:
Lio, przyznaję się. Leniem jestem wielkim 8)
dobra juz, dotarlo :P kupilem, naciagnalem toyo t1r 195/50/15 i czekam teraz tylko na civica :D
To ja moze odswieze temat :) Planuje kupic felgi RONAL R42-4
czy ktos uzywa takowych? firma szwajcarska, wiec chyba dobre jakosciowo?
maja byc 15' do civiv 5gen hatchback... na to planuje naciagnac bridgestone tr300
195/50, moze testowal ktos taka oponke?
tak na marginesie, czy w polsce sprzedaje sie oficjalnie felgi jakiegos
japonskiego producenta?
ja tez mam pytanie skoro to temat o felgach.
chcialbym kupic sobie nowe fele ale za bardzo nie wiem czy wejda mi takowe:
mam na mysli Oz Superturismo 16'' i do tego oponki 195/50/16
nic nie bedzie obcierac?
ps. zawieszenie seria
ja tez mam pytanie skoro to temat o felgach.
chcialbym kupic sobie nowe fele ale za bardzo nie wiem czy wejda mi takowe:
mam na mysli Oz Superturismo 16'' i do tego oponki 195/50/16
nic nie bedzie obcierac?
ps. zawieszenie seria
to jeszcze nie doczytales w tym dziale czy bedzie obcierac, czy tez nie i co ma na to wplyw ?
to jeszcze nie doczytales w tym dziale czy bedzie obcierac, czy tez nie i co ma na to wplyw ?
Mam pytanie.Chcę kupić felgi o rozmiarze 16X7J ET35. Czy będą pasowały do Civica ESI 4d z 94?Czy nie będzie nic zachaczać itp? Jakie oponki do takich felg,195/45 czy 205/45?z góry dzięki
Mam nadzieje że mnie nie nikt nie z***** że było, przeczytałem ten temat znalazłem że niby et 45 powinno być ok ale tu jest tyle kombinacji że poprostu nie wiem, znajomy chce kupić takie felgi http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=131077213 ( 6.5/16" 4x100 ET45 ) mają pasowac do 6g, a tu głownie piszecie o 5g i nie wiem czy jest tak samo dlatego jak ktos wie czy pasują to prosze o odp. Dzięki.
a ja mam takie na maxa z dupy pytanie.. kombinuje jakies zimowki do swojego wynalazku i pytanie brzmi: pomijajac, ze bedzie to wygladac jak idz stad, to czy stalowe felgi z crv/hrv wejda mi na hamulce z integry? wymiary mi idealnie pasuja, sa takie same jak w itr, ale czy mialby ktos moze mozliwosc sprawdzenia czy to wejdzie na hebel z itr'a?
raczej wróżenie z fusów. jak nie wezmiesz kola i nie zalozysz to nie bedziesz wiedzial. stalowka moze miec inny ksztalt wewnątrz i moze zawadzac o zacisk.
Pytanie - czy do Civica Coupe VI gen. beda bez problemu pasowac felgi OZ 17x7J ET 37?
z opona 205/40R17 powinno byc w sam raz, choc wolałbym offset 40 dla swietego spokoju.
mam felge 7", offset 38 i opone 205 - jest na styk.
spoko, ja mam 7,5 i et35 i jak na razie strachu nie ma.. pzdr
Super, dzieki za odpowiedzi - zapomnialem jeszcze dodac, ze mam obnizone auto o 45 mm - czy dalej nie bedzie problemu? Planuje wlasnie oponki 205/40 R17, ale ten niski profil mnie troche przeraza :) - jak sie na tym jezdzi? Zwlaszcza po kraweznikach i dziurach?
to nie jest kolo na krawezniki i dziury :) ale za to jest lans...
Lans w polsce szybko konczy sie na chodniku albo na dziurze na drodze niestety ;). Czy ktos ma moze takie felgi (17x7 ET 37) przy obnizonym zawieszeniu?
mam pytanko czy felgi
rozmiar 6,5JJx16" ET 45 4x100, piasta 56,
podejdą co civic MB2 / angielka /
i jakie oponki do nich powinny być
Lans w polsce szybko konczy sie na chodniku albo na dziurze na drodze niestety
za cos takiego oddaja pienaidze, przechodzilem przez to dwa razy i to dziala..
pzdr
Felga 16" na 7" et 37 na oponach 205/45 bedzie pasowac do 5gen?
Ale tak troche niesmialo jakby... :roll: :wink:
szukalem i nie znalazlem... :/ mam cifa 5 gen .
mam na oku 6,5x15 et38 4x100 wiec chyba wejdzie tylko:
jaką minimalna srednice powinien miec otwor centrujacy? 56,1?
boogie - marnie szukales. podawalem ze felga 7x15 et38 pasuje na styk i przydałoby się większe et (40-45) zeby bylo idealnie. potrafisz wyciągać wnioski? ;)
hmmm czy potrafei wyciagac wnioski.... jak 7x15 et38 jest na styk to 6,5x15 et36 wejdzie na podobny "styk"? :razz:
thx za 56,1 :)
jesli felga wezsza to et wyzsze...
pzdr
jesli felga wezsza to et wyzsze... :570:
wezsze felgi moga miec mniejsze et i beda pasowac tak samo jak szersze z wiekszym et, to chyba dosc logiczne
Kto wie co to za felgi? Podobne do roty boost ale czy to sa te??
http://img54.imageshack.us/img54/6821/554jt3.th.jpg (http://img54.imageshack.us/my.php?image=554jt3.jpg)
czy felgi 14" rozstaw 4x100 z civica 4gen będa pasować do civica 5gen ??
Przeszukałem i nie znalazłem więc pytam,
Czy felgi 6,5JJx16" ET 45 z oponami 205/45/16 nie będą obcierały ma koleinach i przy skręcaniu w cifie 4 genetacji na glebie -40 ??
jak dla mnie to za wysokie ET, ale moze da rade.. pzdr
Czy do Hondy Prelude IVgen. podejdą felgi z ET 45 :?:
Kto wie co to za felgi? Podobne do roty boost ale czy to sa te??
Obrazek (http://img54.imageshack.us/my.php?image=554jt3.jpg)
Advan RG?
advan RG byl tylko zloty
nosql - zle szukales.
advan RG byl tylko zloty
nosql - zle szukales.
Chyba nie
http://enduromotorsports.com/files/AdvanRGBIG1.jpg
To sam sobie odpowiem i pomoge tym co maja wątpliwości:
Fela 6,5JJx16" ET 45 z oponami 205/45/16 pasuje do 4 generacji i jest rewelka, nic nie obciera itd....
co bylo juz pisane. civic akceptuje felgi 6.5-7" szerokie z offsetem 40-45.
czy do VI gen podejda 205/55 R 15 ?? mam takie dunlopy sp sport 9000 produkowane w japoni :) i chce je wykorzystac. dzieki za odp
kurcze bol by byl, ale trzeba bedzie sprawdzic wlasnorecznie ze tak powiem :)
zalezy od ET i obnizenia auta. Przy odpowiednim, nie powinno nic obcierac
dzieki za odp , bede sprawdzac :)
mam ktos w 5gen HB felgi 7,5x17 ET35 i opony 205/40/17 :?: jak to sie sprawuje n mialem kiedys 15 z ET35 i bylo ok, ale nie wiem jak przy 17
Do Coupe 5 gen. można spokojnie założyć felgi 16 i opony 205/40, czy będzie jakoś obcierać? Jakie będzie w tej sytuacji optymalne ET, żeby felga nie była schowana, ani nie wystawała poza błotniki? Zawieszenie mam seryjne.
Kuba007, bedzie OK..
mowisz :D ale mam troche mocno obnizony przod, teoretycznie na stronach ronala, riala i innych podaja taki rozmiar jako optymalny. dzieki za odp
nie przodem bym sie martwil a tylem :lol:
chce zobaczyc na wlasne oczy opone 205 na feldze 7,5" z et35 ktora nie obciera o nic w 5g.
tak z ciekawosci bo sie nie znam i jestem niedowiarek.
Witam, chciałbym założyć alusy do Civica 1997 5d, anglik, chacback. Czy takie będą OK: 15 cali, 7 cali szerokość, rozstaw śrub 4x100 mm, otwór centrujący 57,1 mm, ET 25. Zwracam uwage na te ET 25, czy nie za mało? Do tego oponki 205/50 R15 86V.
srednica ok, szerokosc ok, rozstaw ok, otwor 56,1, et okolice 35, opony 195/50/15, pzdr
witam.pomozcie!Civic '99 hatchback,na seryjnym zawieszeniu!Wejda felgi 17,opony 205/45/r17 bez wybijania nadkoli??? Please HELP!
po pierwsze bedzie stal mega wysoko
po drugie jak 17" to tylko opony z profilem 40
po trzecie jaka szerkosc beda mialy te felgi jezel wiecej niz 7" to trza bedzie poszerzac
dzieki:) czyli jak beda felgi 7 to bedzie ok?:) GIT'arra! nie bedzie stal wysoko,bo zamierzam po okresie zimowym sprerzyny wymienic (-35mm)
OFFSET!! offset jest ważny.
Dobra Panowie, pytanie: autko Civic qpa 99 rok, fele 16x7 ET40, opony 205/45/16, bedzie OK? Czy lepiej 195/45/16?
Nie chce sie bawic w zadne poszerzanie blotnikow.
Aha, obnizenie bedzie spore, jakies -60 jak da rade.
na seryjnym zawieszeniu!Wejda felgi 17,opony 205/45/r17 bez naprawy (http://www.servicetv.republika.pl/) i wybijania nadkoli???
wejda bez problemu..
fele 16x7 ET40, opony 205/45/16, bedzie OK?
bedzie OK
Witam!
Czy przy felgach ET 35 , 7Jx15 H2 da rade na tyl mojej hanki 5 gen hb naciagnac oponki 195/55 czy beda ocierac? Zawieszenie seria.
da rade, mialem takie w poprzednim aucie i nie obcieralo...
no dobra bo z jednej strony do eg powinno byc et 40-45 z naciskiem na 45
ale
mam felge 7", offset 38 i opone 205 - jest na styk.
warto dodać ze przy ostrej glebie
wiec pytam... czy et35 w feldze 6,5 bedzie tragedyja czy moze jednak sie uda... troche obnizony ;)
[ Dodano: Pon 04 Gru, 2006 ]
opona oczywiscie 195/50/15"
przy ostrej glebie koło idzie w negatyw i dodatkowo sie chowa pod nadkole. wszystko z et nizszym niz 38 bedzie psu w dupe.
napisze jeszcze raz, żeby każdy zrozumiał:
dla felgi o szerokości 6,5"-7" (niezależnie od średnicy) właściwe ET powinno zawierać się w przedziale od 38 do 45, z naciskiem aby bliżej 45.
informację tą można rozciągnąć na modele od 4g do 6g w nadwoziach z japonii (angole out).
ori felga z iVT (4g) ma 5,5" szerokości i ET50.
dziękuję za uwagę.
nie bede zakladal nowego topica - co to za znaczek znajdujacy sie na felgach?
inne rózne znam ale to nie wiem co znaczy...
http://img118.imageshack.us/img118/1656/18842068538501a17c1nm1.jpg (http://imageshack.us)
witam.Sorry że wam się wcinam z tym tu ale niewiedziałem zabardzo gdzie to wrzucic a nie chciałem rozpoczynac nowego tematu.moze mi ktos powiedziec co to sa za felgi prezentowane na tej focie? jak dla mnie kozackie i zastanwiam sie czy takich nie wrzucic do swojej Hanii.prosze o odp i zrozumienie :grin: http://img475.imageshack.us/my.php?image=felekt5.jpg
Max Detune
15-12-06, 11:38
mam taką małą prośbę i pytanko, czy obręcze OZ model Antares występuje na 4 śruby?zastanawiam sie nad kupnem takich 17" lub ewentualnie innej marki.jaki byłby najbardziej optymalny rozmiar kapci i dane Et i tym podobnych żeby mi o nic nie tarło.Z góry dzieki i sorki za zawracianie gitary :P
to do qpy EJ2.Pozdrawiam
Max Detune,
felga 7j17, 4x100, otwor 56,1mm, ET38
opona 205/40/17
Max Detune
15-12-06, 12:12
szpulek, wielkie dzieki, o to mi najkonkretniej chodziło ;) :twisted:
Poszperałem trochę na temat fel i mam teraz pytanko. Może się trochę powtórzę ale może dostanę jasną odpowiedz. Mam civica 5d rocznik 98 tak zwanego angola no i chciałbym wiedzieć czy będzie wszystko git jak założę felgi: rozmiar felgi 16", szerokość felgi 7, ET 40 i na to oponki 205/45R16 lub 195/45R16?? Czy przy takich kółkach nic nie będzie ocierać? i czy darady np w 4 się bujać. Dodam że autko nie jest na glebie. Co o tym sądzicie?
dla felgi o szerokości 6,5"-7" (niezależnie od średnicy) właściwe ET powinno zawierać się w przedziale od 38 do 45, z naciskiem aby bliżej 45.
informację tą można rozciągnąć na modele od 4g do 6g w nadwoziach z japonii (angole out). no a ja mam angola
Mam pytanko:
czy felgi 6,5Jx15H2 ET 55 4x114,3, średnica otworu centrujacego 64mm podejdą do Aerodecka 1.8 VTI? Z moich wyliczeń wychodzi że tak, ale mam wątpliwości co do:
- co oznacza H2?
- rozmiaru ET dla szerokości felgi 6,5 (czy nie obciera)?
- średnicy otworu centrującego (czy nie za duży) - Honda stosuje 56,1 i 64 mm a nie wiem, któy jest u mnie?
- czy wejdą na to opony 185 (jedna źródła podają, że minimum to 195 inne że 185 też się łapie)?
Niestety nie mam chwilowo dostępu do swojego auta i nie mogę sobie zdjąć tych wymiarów :sad:
BTW: czy ktoś zna parametry seryjnej felgi od 1.8 VTI, chodzi o ET, średnicę otworu centrującego i szerokość.
Uprzedzając pytania szukałem przez google, na forum, w instrukcji i w manualach, ale moze źle szukałem... nobody's perfect :oops:
UPDATE:
Fabryczne alufelgi mają ET 55 i średnicę otworu centrującego 64,1 mm przy szerokości felgi 5,5.
Serwis Hondy AUTOWEST twierdzi, że 6,5 przy takim samym ET wejdzie, ale moze obcierać. Czy ktoś gdzieś próbował z takimi felami, albo może na 100% potwierdzić, że podejdą? Bo fele, które chce kupić są na drugim końcu kraju (nie mogę ich więc przymierzyć :sad: ) a niechciałbym kupić, zeby leżały w garażu :evil:
Potrzebuje zakupić 15 do mojej Hani CC 94 r. od czego beda mi pasowac ?? Opel ?? OPEL 15" ET 49 4X100 . czy moze co innego nie za wysokie et ?? :/ :?:
Znalazłem fajne felgi. Czarna perła,srebrny polerowany rant (niewielki),ale offset 28 zakładał ktoś takie coś do EG3 na seryjnym zawiasie. Wejdzie ,czy będzie wystawać poza obrys. Jest w ogóle przełożenie tego ET na milimetry,czy jest to właśnie parametr w milimetrach?
stary ja sie zastanawiam czy mi ET 35 wejdzie, wiec o 23 mozesz zapomniec, beda wystawac jak cholera
nie jak cholera, tylko tak z 1cm :)
tylko tak z 1cm n
o cm za dużo ;)
to ja juz niewiem jak jest w realu z tym ET, najprosciej to znajde kogos z ET 35 na 15" felgach z oponami 195/50 i załoze do siebie zeby zobaczyc czy bedzie tragedia czy nie
Tomek_HC3D
03-01-07, 23:55
Niech mi ktoś pomoże, gdzie mam znaleźć jaki mam rozstaw śrub w integrze LS 96r napewno 4 x XXX tylko 100 czy 114 ???
Juz sobie upatrzylem felusie do mojej hanki i padlo na ROTE Sub zero ( idelanie bedzie pasowalo do mojej bialej strzaly :) Na te felgi chcialbym zalozyc oponki 195/55/16 i teraz pytanko czy podejda i nei beda tarly ?
Ponizej skopiowalem oznacenie felgi i jakbyscie mogli powiedziec czy wlasnie taki rozmiar opony bedzie gral z ktoras z tych felg tak zeby nie tarlo. No i jeszcze jedno jak nie 195/55 to moze 50 profil juz bedzie git bo 45 to juz nisko jest i nie wiem czy to sie kalkuluje na nasze drogi.
Oznaczenie felg:
16 x 6.5 +36 4hx100
16 x 7.0 +40/+42/+45 4hx 100
Dzieki za wszelkie porady
jakie ET powinien miec 6gen ?? przy feldze 16" ... bo kumpel nie wie co kupic
[quote="Lcfr"]nie bede zakladal nowego topica - co to za znaczek znajdujacy sie na felgach?
inne rózne znam ale to nie wiem co znaczy...
[img]http://img118.imageshack.us/img118/1656/18842068538501a17c1nm1.jpg[/img]
Many may have noticed a marking on wheels with a visible logo “JWL”. Japanese wheels must have a "JWL" logo on the wheel and "JWL" (Japan Light Wheel Alloy) is a compilation of standards defined by the Japanese Government to ensure the vehicle's safety for aluminum road wheels. Every wheel put to market must be tested to meet JWL standards before a wheel can be put out to market in Japan. These standards are generally accepted worldwide as acceptable for most road conditions. That is why you will see these marks on European and other Asian country wheels.
JWL TESTS:
Cornering Fatigue Test (Drum Endurance Test)
The purpose of this test is for checking wheel rim strength and durability. Place a wheel assembly with tire on test equipment. Radial stress is then added to simulate vehicle weight.
Test run 500,000 cycles
After 500,000 cycles inspect for cracks, deformation and any nut loosening.
Radial Load Fatigue Test (Rotary Bending Test)
JWL pass criteria: 100,000 cycles
The purpose of this test is for checking durability of the wheel disc. The spokes and the hub are the first point of weight distribution from the vehicle and spoke strength is gauged by this test.
Place a wheel on testing equipment and by adding bending stress to center of disc –
Test run 100,000 cycles
After 100,000 cycles, inspect for cracks, deformation and any nut loosening.
13 Degree Impact Test
JWL pass criteria: 594 kg
The main purpose of test is for checking strength between rim and disc cross section. The “joint” or the area where the spoke and the rim meet is an important structural area that is subject to great stress. The horizontal weight of the rim and the vertical stress of the spokes meet at this joint and proper structural stability is crucial for a proper wheel.
The wheel assembly is placed with tire tilted 13 degrees from horizontal plane on testing equipment.
A preset weight is dropped on the outer sidewall of tire, thus giving impact to the wheel/tire. Then inspect for cracks, deformation and air leak.
This test is very important for the recent trend of a larger/wider wheel with lower profile tire combination, because there is less air volume than OE wheel/tire and more stress to inner rim section. This test simulates actual usage condition such as hitting corner curb or objects from side.
Znalezione na jtuned.com
Wie ktoś jakie ET było w Oplach? Gość chce sprzedać felgi,mówi że były w Oplu i pasują do BMW, ale nie wie jakie jest ET. Wogóle napisał ,że felga ma szerokość 7,25J x 15H2 Z tego co wiem,to chyba takich nie ma :)
samochody nie mają ET tylko felgi ;) a jesli chodzi o Opla to pewnie jakiś zakres, use google ;)
[ Dodano: Pon 08 Sty, 2007 ]
3 sek szukania, zalezy od szerokości felgi
OPEL 5.5x14 ET-39
ET 49 6Jx15H2
takie wyniki, wiec mysle ze cos koło 45-50
No tak samochody nie mają ET :) Szukałem,ale zawsze warto spytać. Może akurat ktos wie.
ja bym szukał na forum jakis opli ;)
Czy felga 7Jx15H2 ET 50 z opona 195/50 bedzie pasowac ? Nie za duze to ET?
Przeszukalem ten watek ale o tak duzym ET nikt tu nie pisal.
skoro nikt o tak duzym et nie pisal, to pewnie jest szansa ze nie bedzie pasowac. optymalne ET dla felgi 6,5"-7" szerokiej to 40-45
To teraz mam nooboskie pytanie , jak odczytać ET z tych parametrów :
http://img204.imageshack.us/img204/545/img0284uw4.th.jpg (http://img204.imageshack.us/my.php?image=img0284uw4.jpg)
http://img225.imageshack.us/img225/526/img0286dl0.th.jpg (http://img225.imageshack.us/my.php?image=img0286dl0.jpg)
Na kolejnych ramoinach sa oznaczenia : 7Jx15H2, RX , TB ale to chyba nie istotne.
Zasugerowałem sie autorem aukcji internetowej na ktorej kupilem te felgi, pisal ze maja ET 50 . Ale chce sie upewnic czy ma racje.
nie wiem czy czasem ET niejest 38
Wlasnie tez mi sie tak wydaje , ale ja zupelnie zielony w tych sprawach jestem ...
Jesli bylo by 38 to nawet lepiej niz 50 :)
Mam krótkie pytanie. Czy ET 38 przy feldze 6,5/15 będzie optymalne do EJ2? Nie będzie schowane za bardzo w nadkolu, wystawało poza obrys auta, tarło itd.?
Virus - leń jesteś. i to śmierdzący.
Virus - leń jesteś. i to śmierdzący.
Śmierdzącego sobie wypraszam :)
Co myślicie o tych felgach do civica EJ6? 16/7 cali zawieszenie standard http://www.ozracing.com/2006/pages/products/products.view.group.php?lang=en&collezione=racing&cod=&tit_racing=Racing&sub_racing=&tit_ultraleggera=Ultraleggera&sub_ultraleggera=SUB_ULTRALEGGERA&tit_superturismogt=Superturismo%20GT&sub_superturismogt=SUB_SUPERTURISMOGT pozdrawiam tronik
[ Dodano: Sob 13 Sty, 2007 ]
Nie wiem dlaczego ale link wywala ERROR chodzi o felgi CRONO HT może tu zobaczycie www.prince.com.pl
Siemka czy takie alu podeszly by pod civa 5g hb 7,25 Jx15 ET37 oponki 195/50 generalnie zastanawiam sie nad szerokoscia czy 7,25 nie bedzie wadzic? :( bo reszta wiem ze ok (tak mi sie wydaje po przeczytaniu poprzednich postow) :chinczykk:
Gumol, jakie masz zawieszenie?
zawieszenie seria, ale w sumie i tak juz ktos sprzatnal mi je sprzed nosa :// ale moze i lepiej bo bym z ta szerokoscia pewnie przypominal walec :afro: takze szukam dalej :agent:
Witam
Rozglądam się za felgami 16" do oczekiwanego Cifa 4D 8g, wiem że rozmiar oryginalnych felg zalecanych przez Hondę to 6,5x16.
Ja zastanawiam się nad Rial Porto 7x16 ET 46, ale czy będą pasować ?
W jakim rozmiarze powinny być do nich opony: 205x55 czy 215x55 ?
Pozdrawiam
http://images14.fotosik.pl/32/b441da4f6c3219fe.jpg
Szukałem i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Więc jakby ktoś był tak uprzejmy udzielić wyczerpującej odpowiedzi to dzięki. Upatrzyłem sobie felgę 16/7, ET 38. Wejdzie to bez problemu do Coupe 5 gen., na seryjnym zawieszeniu? Drugie pytanie jaki rozmiar opon do tego będzie najlepszy? 195 albo max 205, ale jaka wysokość?
virus - albo nie szukałeś albo nie czytałeś ze zrozumieniem
ervyll - 8g to troche nowosc. jakie parametry ma tam seryjna felga? szerokosc, offset, wymiary opony
virus - albo nie szukałeś albo nie czytałeś ze zrozumieniem
ervyll - 8g to troche nowosc. jakie parametry ma tam seryjna felga? szerokosc, offset, wymiary opony
Było gdzieś wyżej o szerokości felgi 7", że nie bardzo pasuje i chce się upewnić. Tak trudno odpowiedzieć?
Oryginalny rozmiar to szerokość 6,5", ET 45, opona 205x55xR16
W serwisie powiedzieli mi, że Riale powinny pasować.
ervyll:
zamiennik opony 205/55R16 to 215/50R16, 205/50R17, 215/45R17.
felgi 7" szerokiej szukaj z offsetem miedzy 40 a 45 i spoko bedzie pasowało.
virus:
pisałem w tym temacie co najmniej 3 razy jakie parametry ma miec felga do cifa 92-00.
>Pati
Dzięki za info.
Jeszcze mam takie pytanie - jeżeli felga jest sprzedawana w dwóch rozmiarach ET: 40 i 45 to który lepiej wybrać ?
Witam Szanownych,
Mam pytanie "w drugą stronę", mianowicie czy (dla Civa 6gen) opona 195/50 przypasi na felgę o szerokości 6 cali? Wydaje mi się trochę wąsko (15 cm), bo wszędzie czytam o 6,5 i 7 cali... oraz pytanie, czy fabryczne felgi od Civa 7gen będą pasować do 6gen? (wiem że rozstaw jest taki sam).
A teraz na czym konkretnie utknąłem - przymierzam się do zakupu letnich opon z felgami: opona 195/50/15, felga 6,5-7x15, rozstaw 4x100, otwór 56.1, ET 40-45, wszystko jasne i oczywiste, wg podręcznika z tego wątku :)
Problem w tym, że wypatrzonych tanich alusów zabrakło, a stalowe o takim rozstawie są max 6x15 cali. Z Netcaru dostałem odpowiedź, którą chciałbym jakoś zweryfikować:
Felgi 15 calowe model KFZ 8135 są dedykowane do modelu Civic produkowanego od 2001 roku. Felga może pasować do Pańskiego modelu, ale my nie mamy na to żadnej gwarancji - czy na pewno. Kupując te felgi w naszym sklepie kupuje je Pan na własną odpowiedzialność.
Felga o szerokości 6 cali jest idealną pod opony o szerokości 185 i 195, więc w tym przypadku nie widzimy problemu. Civic od 2001 roku wychodził fabrycznie z oponami 195/60R15 na felgach 6x15.
Tak więc prosiłbym o podpowiedź: czy felgi od Civa 01 (http://test.netcar.pl/x_C_I__P_115520435-115510002.html) będą pasować do Civa 97? Rozstaw jest taki sam, zakładam, że felga większa od fabrycznej powinna pasować od wewnątrz, ale kto wie... Oraz czy faktycznie można bez obaw pakować oponę 195/50 na felgę 6 cali zamiast 6,5 czy 7 cali? Z góry dzięki :)
EDIT: Jeśli chodzi o szerokość felgi do opony, to odpowiedź znalazłem tutaj (http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=21809):
OPONA ZALECANA MIN MAX
195/50 R15 ||| 6,0 5,5 7,0
Natomiast nadal szukam, czy fabryczna felga od 7G podejdzie do 6G?
Kupiłem takie ffelgi z oponkami:
http://moto.allegro.pl/item164823940_nowe_alufelgi_r_h_15_cali.html
Może mi ktoś powiedzieć czy będą pasowac do Civica 5 generacji !?
Co wy na to połączenie:
http://img03.picoodle.com/img/img03/7/2/20/f_1m_03aaba5.jpg
Jeśli otwór centrujący jest 57, to będą pasować do Civica EG4 (5gen), gdzie otwór jest bodajże 56,1?
Chce kupić i odnowić te felgi:
http://allegro.pl/item167873532_alu_15_4x100_jak_oz_racing_turbo_sup erturismo.html
Sprzedający mówił, że wcześniej były w Oplu, który ma 56,6 otwór.
Z góry dzięki za odpowiedź. :)
może ktoś mi doradzić jaki rozmiar felg byłby najlepszy do civika 6g EK3 D15Z6, oraz jaka szerokość opon była by odpowiednia. jak narazie zawieszenie seria.
tuszok3, 195/50/15 standard szer felgi do 7"
dzięki bo przymierzałem 15" z oponą 205 to trochę wystawały
siema !
ojciec przywiozł wczoraj takie o to fele(używane), nie jest to moze ostatni krzyk mody.. no ale wlasnie co o nich sądzicie, kosztowały 500zł ...
Sory za kiepska jakos zdjec (poczciwy SE t610)
http://img340.imageshack.us/img340/9352/feleqi2.jpg (http://imageshack.us)
pozdro
przepraszam ze może sie powtarzam ale przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i mimo wszystko nie jestem pewny .
Chodzi o felgi 17" ktore mam zamiar kupic na dniach .
Moj samochod to Civic coupe 95 pro-tec czyli juz seryjnie obnizony .
Gadam tutaj z 2 koleszkami ktorzy tez maja coupety Vgen i maja Felgi 17 z ET 40.
chce miec tylko pewność jakie ET na 100% nie bedzie tarło jakie jest najbezpieczniejsze przy 17 . Znalazlem tutaj odpowiedz od 40 do 45 a poniej ze maxymalnie 38 , z tego co slyszalem ET 40 nic nie trze nawet po wiekszym obniżeniu .
NA 100% wiem ze : Felga przy 17 calach musi byc 7j opony 205/40/17 tylko dręczy mnie to ET . mam na oku felgi momo z ET 42 i nie wiem czy wszystko bedzie ok.
aaa i jeszcze jedno : otwór centrujacy, jakie sa jego wymiary i czy zna ktos nazwe po angielsku .
z góry dzieki .
[ Dodano: Pon 05 Mar, 2007 ]
ok juz sam znalazlem odopowiedz co do nazwy po anglielsku otworu centrujacego "bore" dla hodny jest to 56,1
nie wiem czy strona na ktorej znalazlem odpowiedz nie klamie jesli chodzi o ET :
Model Year PCD Offset Bore
Civic / CRX 84 to 00 4x100 35 to 42 56.1
mi chodzi o felgi 17" jakie ET bedzie najlepsze
dzieki!
http://moto.allegro.pl/item172749615_felgi_aluett_15_.html
Wejdzie to do Civica V gen. HB z seryjnym zawieszeniem?
lukas-comp
08-03-07, 11:35
Civic EU7 15",6j,ET45 - wejdzie, ktos woole jezdzil na 6j i 15" w eu7/8 ? :)
Witam.
Chce kupic felgi aluminiowe i chetnie bym poczytal co o nich sadzicie.
Szerokosc 7", srednica 16", osadzenie ET37.
Opony 195/45/16 lub 205/45/16 bo lepiej beda amortyzowac nierownosci (no chyba ze 195/50/16 ?? ).
http://img465.imageshack.us/img465/1338/img2680felgakmwk4.th.jpg (http://img465.imageshack.us/my.php?image=img2680felgakmwk4.jpg)
Dzieki za komentarze.
Pozdrawiam.
Witam
Czy ktoś może wie jaka jest średnica piasty w Civicu Sedan 8gen ?
Kupiłem felgi Dezent N z otworem 71,6 i teraz muszę kupić pierścienie centrujące, ale nie wiem jakie, bo Cifa odbieram dopiero w kwietniu.
Pozdrawiam
Witam mam zamiar kupić felgi do 6gen 3d 1.4is
I mam takie opcje ze wskazaniem na pierwszą bo 6,5 cala
http://moto.allegro.pl/item173566441_dezent_v_15_nowe_niemieckie_najtanie j_.html
http://moto.allegro.pl/item173665326_felgi_aluminiowe_alessio_spider_cali fornia_f1_15.html
co doradzicie?
witam,
http://allegro.pl/item181230852_bardzo_ladne_15_4x100.html
co myslicie o czyms takim do mojego 5d?
Neographics
11-04-07, 15:06
Ok. Podobnie jak guteksz mam podobny problem tyle ze felga 17x7.5. W calym temacie nie bylo takiego pytania. Czy ET 38 bedzie dobrym rozwiazaniem na utwardzony zawias i obniżony? Czy lepsze 40?
będzie ok, ale ranty nadkoli z tyłu będziesz musiał poprosić kątówką o poszerzenie się ;)
Neographics
11-04-07, 15:19
1. A przy 40 nie bede musiał ich pilować ? :d
2. Poszerzenie czy spiłowanie wewnetrznej krawędzi?? (ta co jest wpuszczona na 1 - 1.5 cm)
W sumie roznica jest 2 mm miedzy tymi ET ...
ciężko mi dać CI 100% odpowiedź, bo do tej pory ganiam na 16/7,5" ET 35, a przesiadam się na 17/7" ET 40, także przy obecnych kołach musiałem ciąć
Neographics
11-04-07, 18:18
Tak ale Ty masz bude generacji wyżej i nie wiem czy mozna to wiązać...
witam
chce zmienic felgi w civic 1,4 6gen z 14 na 15 czy pogorsza mi sie osiagi przy starcie od wielkosci felgi ?? czy zalezec to bedzie tylko od szerokosci opony ??
dzieki za pomoc
osiągi = masa koła i jego szerokość.
Przy zmianie średnicy obręczy w górę i zejściu z profilu w celu utrzymania średnicy zewnętrznej ten parametr nie będzie miał znaczenia
rozumiem ze chodzi ci o to zeby kupic wezsze opony ?? czyli jesli standardowo mam 185/60/14 to nie kupowac 195/50/15 tylko jakies 175/55/15
Witam
Przymierzam się do kupna felg do mojego EG4:
-czerwona buda R-81
-lotka i progi w kolorze
-clear red-white z tyłu
Wrzuciłbym zdjęcie, lecz niestety zgubiłem kabel USB do aparatu :(
Ogólnie to mierze w stosunkowo lekkie 15'' (mam lpg i ciezkie felgi zdusza resztki dynamiki) z czarnopodobnym środkiem i polerowanym rancikiem.
Fundusze do przeznaczenia: -- około 1600zł
Podobają mi się z gamy Roty J.SPL oraz Slipstream w kolorze gun metal with polished lip, jednak 500zł jak wiadomo ulicą nie chodzi i nie mogę sobie na nie pozwolić
Ostatnio wzrok mój przykuły momo corse rpm black:
http://img117.imageshack.us/my.php?image=fil179dc.jpg
http://img117.imageshack.us/my.php?image=fil179dc.jpg
Niestety zdjęcie jest na peugeocie 206 - Hondy zadnej nie znalazłem
Ale w tych drażni mnie 'srebrne koło' wewnątrz felgi oraz ostre napisy na rancie
Na włoskich stronach znalazłem wersje bez 'srebrnego koła', ale w Polsce jej nie ma...
Może komuś udą się znaleźć coś w ten deseń...
Pozdrawiam
Uzytkowal ktos moze felgi firmy DEZENT ?
Witam mam taka sprawe czy opony 195/45/R15 z felgami 7j ET-34 beda obcierac przy 3 osobach z tyłu ? (Civic 5d 96r)
Witam,znalazłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/item186205162_kola_mazda_orginalne_6x15_4x100_chro m_idealne.html
tylko mam wątpliwości i jesli moge prosić to pomóżcie-otóż zastanawiam sie co to otworu centrującego skoro jest 52 to trzeba by było toczyć?jaki jest w civic coupe 94?ET 40 to już jak zdązylem wybadać chyba ok?no i ogólnie czy dla was ciekawe rozwiązanie z tymi felgami,podobno oryginalnie chromowane więc mam nadzieje nie będą sie robić purchle.będę wdzięczny za opinie.
krotkie pytanie
ktory rodzaj rota slipstream 15" do opon toyo proxes 195/50/15?
15 x 8.0 +45 4h/5h x 100/114.3
15 x 8.0 +20 4h x 100/108 -domyslam sie ze te odpadaja (ET +20)
15 x 7.5 +40 4h/5h x 100/114.3
civ coupe 95r Vgen, seryjna zawiecha....
pozdrawiam serdecznie,
nographix
co wiedzie o felgach firmy ANTERA???
bardzo ładne i bardzo drogie
warte grzechu takiego???
model 349 dokladnie w 18''
ktory rodzaj rota slipstream 15" do opon toyo proxes 195/50/15?
15 x 8.0 +45 4h/5h x 100/114.3
15 x 8.0 +20 4h x 100/108 -domyslam sie ze te odpadaja (ET +20)
15 x 7.5 +40 4h/5h x 100/114.3
civ coupe 95r Vgen, seryjna zawiecha....
Do 195/50 tylko felga 1565 et40
ktory rodzaj rota slipstream 15" do opon toyo proxes 195/50/15?...
Do 195/50 tylko felga 1565 et40
dziekowac :piwo2:
rozumiem ze taka fela: 15 x 6.5 +40/+45 4h/5h x 100/114.3
pzdr
Dołączam sie do problemu.
Mam Civica 95r VIgen 5drzwiowy 1,5Vtece D15Z3.Chce kupic aluski 15" szer 7" ET 35 opony 205/50.Z tyłu lekko osadzony,przód wysoki. pytanie tylko do tego ET i czy 205 oponka to nie za szeroka?Wogóle to w jakich granicach powinno być optymalnie zeby nic nie ocierało? Et 35-38? A opony 195/50 czy szerzej tez mozna kombinowac?
15" szer 7" ET 35 opony 205/50
Będzie obcierać, u mnie obcierało przy 205/50/15 na feldze 15" 7" ET 38
Czy te felgi beda pasowaly do civica coupe ?? Jak myslicie ?
zastanawiam sie nad felgami jak z linku.... czy beda one dobre do coupe 92 95 rok??? nie beda za szerokie? bo wiem ze 17 ma paru uzytkownikow forum I co z tymi mocowaniami otworami..... jest ich tam troche nie powiem ze wola bym typowo 4 otworki ladniej by to wygladalo
CEna felg po przeliczeniu na nasze to nie cale 1700 zlk za 4 sztuki z tego co wyczytalem czyli bardzo dobra cena u nas za takie 4 tysiaki......
auto bedzie osadzone na amorach i sprezynach skunk 2....
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/17-inch-chrome-wheel-rim-4x100-4-lug-civic-honda-mini_W0QQitemZ130105827610QQihZ003QQcategoryZ43957 QQrdZ1QQcmdZViewItem
Neographics
04-05-07, 10:36
Mam ten sam problem tyle ze z innymi felgami. Jakby ktos poratował odpowiedzią byłoby super.
Czyli jak ET 45 do felgi 7.5 cala?
daras1987 wyczytałem gdzieś że do 5 generacji mozna upchnąć 17x7.5 wiec mysle ze powinny wejść tylko nie wiem czy nie bedą obcierały o nadkole od środka (zawias) bo wystawać napewno nie bedą. Wie ktoś ?
PS. Nie zapomnij o przesyłce 90 euro :chinczykk:
pujdzie zawias SKUNK2 wiec auto usiadzie o ok 6 cm max....... CO z tymi moimi felgami z linku??? w opisie aukcji pisze civic 4 lug czyli chodzi chyba o 4 szpilki :) Tylko czy felga 17 x7,5 wejdzie hm... bo jest szeroka 7 wchodzi a 7,5 moze byc problem i ten zawias.... hmmm
[ Dodano: Wto 08 Maj, 2007 ]
to jak pomoze ktos?
Siema
czytałem wszystkie posty ale pomimo chce sie upewnić.Na dniach chce zakupić fele 16"
ET 40 szerokość 7" i do tego opony 195/50/16 wszystko będzie śmigało na EG4 z seryjnym
zawieszeniem.Moje pytanie ,czy felgi z oponami wejdą bez problemu?czy będzie trza coś klepać?
rozumiem ze taka fela: 15 x 6.5 +40/+45 4h/5h x 100/114.3
Powyzsza kombinacja oznacza ze dana felge mozna wyprodukowac w nastepujacych specyfikacjach:
1. 15x6,5 et40 4x100
2. 15x6,5 et45 4x100
3. 15x6,5 et40 4x114,3
4. 15x6,5 et45 4x114,3
5. 15x6,5 et40 5x100
6. 15x6,5 et45 5x100
7. 15x6,5 et40 5x114,3
8. 15x6,5 et45 5x114,3
http://cgi.ebay.com/ebaym...1QQcmdZViewItem
Odnosnie felg w linku:
Swietna rachunkowosc :), kiedys tez bylem marzycielem ale bylo to bardzo dawno temu :), felgi kosztuja na EB $600 do tego za wysylke do Polski sprzedawca zaspiewa 4x tyle co po US, do tej kwoty nalezy dodac clo i od calosci zaplacic jeszcze 22% VAT, co da laczna sume na poziomie 4 000zł
fele 16"
ET 40 szerokość 7" i do tego opony 195/50/16
Tak wszystko bedzie idealnie pasowalo do EG4
Obeznalem sie juz w temacie :) Nie chodzi tyle o cene tylko o to ze fela szeroka i duza..... 7,5 x 17 cali..... czy wejdzie bez przerobki progow ? bedzie sportowa zawiecha... Coupeta 5 gen Vtec
Neographics
10-05-07, 21:27
pawelcvc .. bedzie pasować :) .. dokładnie nie orientuje sie w oponkach ale nie wiem czy 50 to nie za duzo do 16'tek.
daras1987 .. wejdzie .. progów przerabiać nie bedzie trzeba, jak juz to nadkola ścinać :hinczyk: Ale wydaje mi się ze to zalezy od konkretnej hanki. Czytałem gdzies na zagranicznej stronie że do budy EG(qp też chyba) mozna upchnąć maks 17x7,5. Powtarzam sie ... :aloha: Dodam że kumpel kupił ostatnio 15tki z ET 28 co teoretycznie nie powinno wyglądac dobrze w EG i okazało sie ze nic mu nie wystaje bo widziałem fotki.
czy ten rodzaj felg dostane ale mocowane na 4 sruby do mojego eg3 ?
http://moto.allegro.pl/item191090010_felgi_aluminiowe_honda_15_.html
kurcze no sa miodzio,jeszcze je na biało pomalowac i GIT tylko te #@#$% 5 śrub :/
fale nawet fajne tylko 3 sztuki :P
[ Dodano: Pią 11 Maj, 2007 ]
Neographics, scinac nadkola?? zeby na wysokosc sie miescila opona z felga i na dziurach nie ucierala tak?????? Na czym to polega? Wycinaja i wyzej wspawuja ?
no wiem ze fajne:) ale czy ten model fel wystepuje tez na 4 śruby
Trudno bedzie to sprawdzic :P Musial bys trafic akurat na kogos kto je ma :) albi przejzyj wsyztskie cify na allegro i zobacz moze akurat ktos takie ma w swoim :)
a co sadzicie o takich felgach do coupe 5 gen?
opony do tego 195/50
zawias seria
pozdro
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=193141267
lub sklaniam sie bardziej w strone tych
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=189878186
co myslicie?
daje linka:
http://www.allegro.pl/item195702285__nowe_felgi_16_4x100_4x114_3_polerow ane_.html
nieco boli mnie cena rot i zastanawiam się nad czymś takim,choć podchodzę ostrożnie. czy są warte wg was?nie chodzi mi o wzór bo to kwestio gustu ale o jakość bowiem nie bardzo wiem jak wytrzymałosciowo i wagowo się one przedstawiają,może ktoś mi podpowie.dzięki z góry.ps i ostatecznie czy w V gen civic coupe(94'')będę mógł przy takiej feldze(16'',7 cali et 40)przy standartowym zawiasie zarzucic gume 195/50, czy tylko 195/45
mmmm ogladelem je sa przekozackie :) Kupoj i zobaczymy jak leza :)
Witam
Ma ktos moze pomysl gdzie moge dostac takie felgi?
Firma kormetal i model 225
http://www.colesa.ru/images/wheels-big/kormetal-km-225-firebird.jpg
http://images20.fotosik.pl/185/c3606cc902cf1cec.jpg
z gory wielkie dzieki za pomoc!!!
mysle ze google i jechane z koksem :) Nie widze innej opcji :)
Witam, mam civica 5 gen coupe, obnizony -40, czy te kola beda pasowac? Nie beda obcierac?
http://allegro.pl/item194523401__15_4x100_niemal_nowe_opony_.html
dzieki za pomoc.
Witam
Ma ktos moze pomysl gdzie moge dostac takie felgi?
To auto które pokazałeś to jest Uszego, jest na tym forum więc napisz mu PW i napewno odpisze Ci co i jak.
Felgi kupił niedawno więc raczej nie jest ciężko je dostac.
Coż felgi takie jak Siwas pokazał można zakupic w Łodzi na ul.Zgierska 250/252 tel.0426587409 co do szukania na google to jest ciezko znalezc te felgi a tym bardziej dystrybucje w Polsce choc probowac mozna pozdro :d
Neographics
20-05-07, 22:35
Witam, mam civica 5 gen coupe, obnizony -40, czy te kola beda pasowac? Nie beda obcierac?
http://allegro.pl/item194523401__15_4x100_niemal_nowe_opony_.html
dzieki za pomoc.
Jaka szerokość felgi?
Ja mam obnizoną o 40 i fele z ET 38 o szerokości 7.0 (17 cali) i nie obciera, jedynie przód o nadkole plastikowe ale to sie da wywalić. Mysle ze bedą pasowały.
spychu, Uszy,
dzwonilem i beda mieli takie dopiero za ponad miesiac,dlatego pytam o alt zrodlo...:-/
pozdro
krótka piłka-które oryginały dla was ciekawsze do coupejki czarnej 94? te:
http://www.allegro.pl/item198197975_felgi_honda_civic_16_cali.html
czy te:
http://www.allegro.pl/item196136348_nowe_alu_felgi_4x100_6_5j16_honda_or ginal.html
mam małe pytanko. Ne jestem jakimś specjalistą i jestem tu nowy wiec wybaczcie jak bedzie to głupie pytanie. Czy wsadze do VI generacji 16/7,5 cala ET 35 i do tego oponki 205/50/16????? Pomocy!!!!!
grinderxxx
24-05-07, 20:22
Witam!! Przejrzałem juz chyba wszystkie posty i tematy dotyczace felg i opon ale wciaz moja ciekawosc nie jest zaspokojona :/ Kupilem felgi 16" szer 7" ET30 i nie wiem jakie mam na to naciagnąć opony zeby nie obcierały przy 5gen HB. To et bardzo mnie martwi...nie zaczerpnolem wczesniej informacji i teraz juz trudno skoro felgi kupione :/ Planowalem kupic opony 195/45 lub 205/45 ale nie wiem czy nie bedą ocierały. Zawieszenie seria. Jesli bede zmuszony do korekty nadkoli to prosze szerdecznie o link do stronki lub posta z instrukcja jak sie za to zabrac, bo jestem zielony... Z gory dziekuje za odpowiedz i sorki jesli zasmiecam temat POZDRAWIAM
Grzesieklodz
25-05-07, 16:04
Greg-Łow drugie lepsze :]
grinderxxx zobacz tu
http://opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
grinderxxx
25-05-07, 16:44
Dzieki!!!! Ciekawosc zaspokojona. POTWIERDZAM: na seryjnym zawieszeniu w 5genHB mozna smiało jeździc na felgach 16"x 7,5" ET 30 oponki przód 195/45/16 tył 205/45/16 Nic nie ociera bo sprawdzałem. Jeżdzilem z 3 osobami i wszystko ładnie pracowało...nie wiem jak to by wygladało w przypadku 5 osób ale co tam...ja tyle nie woze ;) GRZESIEKLODZ dzieki wielkie za pomoc. POZDRAWIAM
http://autoswiat.allegro.pl/show_item.php?item=198629931
Czy ktos zna ta firme? albo jak z jakoscia felg?
http://autoswiat.allegro.pl/show_item.php?item=198629931
Czy ktos zna ta firme? albo jak z jakoscia felg?
Czy do Civic'a V gen. HB wejdzie felga 15/7" z opona 205/50 i ET 35? Zawieszenie seria.
Czy to aby nie bedzie zbyt duza szerokosc kapcia dla D13B2?
Witam !
Mam civica V gen. coupe, zawieszenie seria.
Niestety jak go kupiłem był na zimówkach (tyle w tym dobrego ze mam teraz zimówki), więc muszę zorganizować jakieś fele i opony.
W związku z powyższym - czy takie coś będzie pasować:
felga 15", 7" szeroka, ET 45
opony przód 195/45, tył 205/45.
Czy takie coś będzie dobrze pasować beż obcierania ?
Czy może szukać czegoś innego - tylko czego ?
grinderxxx
08-06-07, 10:33
kfas666 Dam sobie reke obciać że BEDZIE pasowało ;) W zeszłym sezonie mialem taki zestaw i nie bylo zadnych problemów A mialem czasem nawet po 5 pasażerów. Mozesz smiało zakładać taki zestawic do swojej hani POZDRO
grinderxxx jest tylko jedna rzecz, której nie czaje w felgach - ET... To jest z tego co czytam w sieci głebokość osadzenia mocowania felgi. Jeśli źle coś klepie to niech mnie ktoś poprawi. A swoją drogą na allegro jest cała masa felg, ale większość z nich ma ET mniejsze niż 40, więc jeśli dobrze rozumiem felga taka siedzi głębiej w nadkolu i jest większa szansa na obcieranie... ?
ET czyli odsadzenie, im wyższe ET tym koło bardziej "schowane" w auto! im niższe tym bardziej wystaje na zewnątrz auta (np. wychodzi poza błotnik) u Ciebie ET 45 jest naprawde *****iste [mam hb i takie ET jest porządane jak najbardziej]
a co do obcierania
obcierać może od strony wewnętrznej auta lub od zewnętrznej, czyli poprzez błotnik jeśli masz nisko auto, jeśli nie masz takiego obniżenia to i tak jest źle bo koła wystają poza obrys auta za co generalnie zabiera się dowód rejestracyjny
grinderxxx
08-06-07, 13:12
kfas666
ET felgi czyli offset to jest glebokosc osadzenia na piascie. jezeli et jest wysokie np 45 to felga bardziej chowa sie w nadkole a jesli niskie np 30 to bardziej wystaje. do hondy stosuje sie felgi z et w przedziale 35 - 48 i wtedy nic nie trzeba korygowac i wszystko hula. Nie masz sie co martwic ze felga z et 45 bedzie Ci obcierała o nadkole od srodka...bedzie smigało elegancko. Ja bym wybrał felgi z et około 45 bo wtedy jest 100 procent pewności ze nigdzie Ci nie bedzie obcierało.
A powiedzcie mi jeszcze czy szerokość felgi może być 7" czy lepiej poszukać 6,5' ?
Z tego co widze to przy 7" feldze opony moge dać na przód 195 i na tył 205, a przy 6,5" max to 195 na przód i na tył... ??
7" feldze opony moge dać na przód 195 i na tył 205nie ma różnicy czy tył czy przód wg mnie, poniżej masz link do mojego auta, ja mam ET35 i 7" felge. To jest absolutny max, oopony mam 195. niższego ET i szerszej felgi sie nie zakłada (tzn zalezy co sie komu podoba no i czy ma w dupie zabranie dowodu czy nie, no i jakie ma obniżenie)
jak bede zmieniał felgi mając w perspektywie obnizenie auta to bede szukał felgi 6,5 calowej z ET bliskim 45. Opona 195 w twoim przypadku czyli 7" felga bedzie ok. Nie widze sensu zakładania dwóch różnych szerokości opon.
jaki to jest rozmiar felg?
http://img209.imageshack.us/my.php?image=img0902copyfq8.jpg
15 czy 16?
planuje isc w tym kierunku z moim civem... na poczatku mi sie wydawalo ze sa to felgi 15" ale teraz juz sam nie wiem...
Znalazłem dziś u siebie w mieście u oponiarza 4 całkiem ładne fele już z oponami Continental za 650 zeta. wszystko... i wszystko byłoby ślicznie gdyby nie to:
fela 7J 16" ET 42 - teoretycznie luz
opona 205/50/16 - i tego się boję. według kalkulatorów oponowych wychodzi więcej na całości o jakieś 3 cm.... czy to nie będzie za wysoko i za szeroko ?
zawieszenie seria.
Chcialbym zakupic nowe felgi. Mam Civica eg4 w kolorze grafitowym i zastanawiam sie nad tymi felgami: http://www.kl-alufelgi.pl/alufelgi.php5/sklep/6/alufelga-kl-503-15x7-5x112-chrom.html , lecz chcialbym aby je pomalowali w czarnym kolorze, wiec jutro bede dzonil czy jest taka opcja. Jak wam sie one widza? A może macie jakies lepsze propozycje w porównywalnej cenie?
15"dokładnie :hinczyk:
Znalazłem dziś u siebie w mieście u oponiarza 4 całkiem ładne fele już z oponami Continental za 650 zeta. wszystko... i wszystko byłoby ślicznie gdyby nie to:
fela 7J 16" ET 42 - teoretycznie luz
opona 205/50/16 - i tego się boję. według kalkulatorów oponowych wychodzi więcej na całości o jakieś 3 cm.... czy to nie będzie za wysoko i za szeroko ?
zawieszenie seria.Tomek tak jak rozmawialiśmy, ciezko cos mi powiedziec o 16" bo nie mam doswiadczenia, ale jesli masz serie zawias i nie masz zamiaru zmieniac tego to nawet 17cali powinno sie zmiescic be problemu ;) (16cali do coupety to nawet lepiej) pytanie tylko jak ma sie sprawa z oponami (16 cali są duzo droższe od 15 i ...17" [sic!])
no i komfortem jezdzenia po naszych fabtastycznych drogach :/
Chcialbym zakupic nowe felgi. Mam Civica eg4 w kolorze grafitowym i zastanawiam sie nad tymi felgami: http://www.kl-alufelgi.pl...x112-chrom.html , lecz chcialbym aby je pomalowali w czarnym kolorze, wiec jutro bede dzonil czy jest taka opcja. Jak wam sie one widza? A może macie jakies lepsze propozycje w porównywalnej cenie?niewiem czy to ma znaczenie ale te felgi jesli wystepują tylko w takich rozmiarach to moze byc lipa, bo ty masz 4 sruby i rozstaw wynosi 4x100. felga na pomalowanie nie głupia, jak bedą mieli twoj (nasz) rozstaw, to zapytaj jaka waga felgi, bo to tez wazny parametr ktory ma wplyw na prowadzenie i dynamike. ale za tą cene są ok.
[ Dodano: Pią 15 Cze, 2007 ]
aha... felgi mozesz kupic i dac do malowania ;)
mi to wygląda na 15"
dokładnie
dziekowac - juz zakupione i zamontowane :)
http://images22.fotosik.pl/157/f8056a37804f64cbm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f8056a37804f64cb)
no panie rządzisz, dawaj auto do działu gdzie przedstawiamy nasze autka, az prosi sie o dobrą glebe i wtedy bedzienaprawde kozak :agent:
Tak jak planowałem i jak mi podpowiadaliście zakupiłem i pasują jak cholera :aloha:
Najbardziej odpowiada mi cena, bo za 650 zeta dostałem komplet razem z wyważeniem ;)
Oponki w stanie bardzo dobrym, na felgach żadnych rys, jedynie brudne są co i widać na zdjęciach - robione chwile po założeniu telefonem :)
http://img112.imageshack.us/img112/5792/11016640pe6.jpg
http://img140.imageshack.us/img140/969/70449118sg1.jpg
Grzesiek(H)
17-06-07, 20:41
Witam mam pytanko,czy moze ktos z forumowiczow mi powiedziec cos na temat tych felg??
zna ktoś tą firme jak z wytrzymałoscia i czy według was bedą pasowaly wizualnie w czarnym civie coupe! 94r
http://moto.allegro.pl/item206931895__nowe_4x100_mam_w2_black_.html
kupilem felgi 17" 7.5" ET 42 opony sugerowane 205\40\17
znalazlem na stronie te felgi gdzie wybiera sie marke, model i rok auta i wyskoczyly te felgi
ale po tym co czytam to nie jestem pewny czy one wejda.jeszcze ich nie zakladalem bo dopiero je wyslalem do kraju.
Czy ktos ma doswiadczenie z takimi felgami i oponami???
Co mam zrobic z zawieszeniem bo seryjne raczej nie przejdzie??
Co mam kupic zeby to chodzilo dobrze??
Czy nie polamie tych felg za szybko??
Bardzo bym prosil o odpowiedzi.
Z gory dzieki i pozdrawiam.
grimripper
25-06-07, 12:22
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum. Chce kupić felgi do mojego EK3 00', konkretnie interesują mnie Momo Corse RPM. Teraz moje pytanie, czy któreś z tych et - 35, 40, 42 przy feldze 16" 7" i oponie 195/45/16 będzie pasować jeżeli w późniejszych planach mam Koni Sport.
Fotka felgi:
http://img171.imageshack.us/img171/2330/momocorserpmblackpd8.jpg
offtopic ;)
grimripper, widziałeś te felgi na żywo ? na ul. grodzkiej koło pizza hut stoi niebieska impreza na takim felunku :agent: nicceee :aloha:
eot
ja bym się zastanawiał nad ET 40/42
Witam
Zna ktoś tę firmę. Proszę o opinie na temat felg
http://moto.allegro.pl/item205230874_alufelgi_k_l_107_15x6_5_4x100_hyper_ black.html
Ja też będe zmieniał felgi, tyle że u mnie problem polega na tym że często wożę ciężkie rzeczy i jeżdże po wyboistych drogach i boję się że sobie poniszcze felgi z niskoprofilowymi oponami. Dlatego wolę 14". Z zamiennika opon wyszło mi, że najlepiej dać oponę 185/60/14. Jaka szerokość felgi do tego? 6 czy 6,5? ET, tak jak pisaliście dla większych felg, ma być z przedziału 38-45?
[ Dodano: Sro 27 Cze, 2007 ]
Jeszcze jedno pytanie- czy da rade zamontować felgi z otworami 57,1 bez pierścieni centrujących? Pisaliście, że średnica ma być 56,1
Jeszcze z tym ET- czy dla parametrów felga 14x6", opona 185/60 ET może być 35, albo 38?
Jeszcze jedno pytanie- czy da rade zamontować felgi z otworami 57,1 bez pierścieni centrujących? Pisaliście, że średnica ma być 56,1
ja mam tez taki otówr i koleś z serwisu który mi felgi zakładał stwierdził, że to żaden problem, bo zresztą gdzie dostane pierścienie o grubości 0,5 mm
Witam
Planuje sobie zmienić całość kół na nowe.
1. Mam stare zimowe opony 175/70R13 na stalowych, obdrapanych 13' w moim d13B2.
2. Chce zmienić przede wszystkim na całosezonowe (myśle o Pirelli P400 albo P2500, nie wiem czy dobre, ale całosezonówki)
3. Wybór felgi:
- planowałem AEZ Dion'y 13' no i te oponki Pirelli na 175/70R13 (czy te aluski nie bedą za malutkie? no i są białe,
nie wiem jak to przy czerwonej Hondzie bedzie wyglądać..ale w sumie innych nie ma)
4. Jaki max. rozmiar felgi wybrać? Ale chodzi mi tak
- żeby nie zamulić auta (żeby nie jeździło gorzej niż teraz)
- autem jeżdże też po złych drogach z dziurami, żwirem i innymi świnstwami, koleiny
- nie obniżać auta (potrzebuje czasem wjechac gdzieś pod stromy podjazd z koleinami (beskidy;))..Xantią nie było problemów;)tryb serwisowy góra i heja)
- nie połamać zaraz alusów
- czasem sie jedzie w kilka osób plus bagaże...czyli traktuje Honde jak zwykłe autko:)
Wyczytałem na forum golfa, że do 15' alusy są i tak lżejsze niż stalowe, więc może nie wpłyną na osiągi.
Jaka felga by była najlepsza do mojego autka, jak do tych warunków co napisałem?
Moze 14' szerokość 6,5 na ET38? Jaka opona? 185/60 czy 175/65 A może 15'?grr..
Moglibyście mi dopomóc i napisać ze swojego doświadczenia jak ktoś miał podobne dylematy?
Bo ten dobór felg i oponek mnie wykańcza:( Bo opony i tak musze na gwałt zmienić, ale felgi też by sie przydało...
Czy takie parametry felgi beda pasować do civica Vgen hatch 16 X 7,5 H2 ET38(jeśli tak to na jakich oponach)zawieszenie seria.Przeczytałem cały temat i nie znalazlem odpowiedzi :speszony: Z góry dziekuje za odpowiedz :piwo2:
grimripper
13-07-07, 01:59
Troche danych o ET, szerokościach i wielkościach felg w różnych konfiguracjach dla róznych Hond. Tutaj. (http://www.takakaira.co.jp/rimsandtyres/rimsspecs/hondarims.html)
jaką wage mają ROTY Attack i C8 ??
oraz orientacyjne wagi felg Nippon ??
http://www.allegro.pl/item223912103_felgi_aluminiowe_4x100_honda_vw_toyo ta_opel.html
4X100 6X15 ET-35
Civic EJ9 - seria zawieszenie - plany na -35mm
Jakie oponki 195/50/15 ??
Zagra?
-35? jeszcze nie gleobowalem ale mam obawy, wydaje mi sie, ze beda haczyc.
moze poczekajmy na tych co maja glebe na takich oponach...
kurgan, jakie oponki wiec polecasz, zeby nie haczylo? Moze po prostu bez gleby? Wypelni w pelni dziury w nadkolach?
ET - odpowiednie? Schowa sie wszystko?
Panowie/Panie pomozcie ;D
Witam. Moje autko to Civ EG4 D15B2, zawieszenie mam seryjne, obecnie mam założone opony 195/45, felga 16 cali o szerokości 7,5 cala ET 35. Nic mi nie obciera jak dotychczas tylko, ze na tym profilu 45 troche niewygodnie mi sie jeździ. Musze teraz kupić nowe opony i zastanawiam sie nad kupnem 195 tyle, ze profil wyższy czyli 50... no i teraz moje pytanie: czy jest ktoś kto na takich jeździ ?? bo nie wiem czy to nie będzie zawysoie koło.
Czyli w skrócie: czy da sie normalnie śmigać na kołach 16 x 7,5 i oponce 195/55 ??
Aha: a może jest ktoś chętny na zamiane felg, chętnie wymieniłbym swoje 16 cali na inne 15 cali, felgi do obejrzenia na stronie mojego samochodu, link poniżej.