Zobacz pełną wersję : Nowy nabytek – montowanie odcięcia... proszę o rady!
Witam od paru dni jestem posiadaczem Hondy Civic 1.6 D16Z6 EG5 1992r. . Z tego powodu jestem bardzo, bardzo zadowolony ;)
Niestety samochód nie posiada żadnych zabezpieczeń, więc postanowiłem zamontować chodź jedno sam ;) I tutaj mam do was wielką prośbę mianowicie potrzebuje waszej rady :) Z kąd wziąć (+) po zapłonie (nie może zanikać podczas i po odpaleniu)? Oraz czy (–) podpięty do gołej blachy auta będzie dobrym rozwiązaniem? I przed ostatnie pytanie :P ... Gdzie idą kable od pompy? Szukałem na forum lecz nie znalazłem dokładnych informacji.
I teraz najważniejsze posiadam w swojej Hondzie LPG ;) i zastanawia mnie to czy ma sens zamontowanie odcięcie pompy paliwa? Z mojego rozumowania wychodzi na to, że bez problemu będzie można odpalić auto na LPG i odjechać ;/ Dlatego zastanawiam się nad odcięciem obwodu zapłonu (tego co już wprawia w ruch rozrusznik) tylko gdzie idą kable od tego końcowego zapłonu?
Pozdrawiam, jeśli za czytelnie nie napisałem swojego postu, wybaczcie ;) Na pewno się poprawie z czasem ;)
kolego nieradze pisac na forum takich rzeczy co i jak gdzie robisz....
Do tego brakuje jeszcze gdzie autko stoi i jakies fotki dla zainteresownych. :D
HGW kto tu siedzi i co robi na forum moze akurat szuka zdobyczy.
Tak pozatym kable od pompy ida hmmm.. od pompy zielono zolty...bodajze.
kabelek od rozrusznika i dzie do stacyjki..
MANUALLLLLLL sie klania
W kilku ogólnych radach:
- przejrzyj dokładnie manual - a konkretnie schematy elektryczne.
- znajdz i zlokalizuj w aucie taki kabelek po przecieciu którego auto nie odjedzie :) (oczywiscie rób to "z głową") - ja nie podpowiem co konktetnie - przemyśl
- przetnij go, dorób z 15m kabla i poprzepychaj go jak sie tylko w samochodzie, od silnika = do bagaznika i spowrotem
- na koncu zrób przełącznik
- przełącznik gdzies ukryj ale tak bys był w stanie go przełaczyc nie budzac podejrzen ze "odbezpieczasz auto"
- unikaj standartowych miejsc chowania tego typu przełączników (np w mieszku lewarka biegów) - pokombinuj
mam specjalny modul do odciecia danego obwodu...
nad miejscem umocowania przełącznika bede dalej myslał, ale napewno nie zastosuje tradycyjnych metod...
MikeFoto dobry pomysl z tym długim kablem ;) czytałem manual lecz jakos nic z niego nie rozumiem... ;/
a mozesz mi chociasz powiedzić z kad wziasc (+) po zapłonie (nie może zanikać podczas i po odpaleniu)? oraz (-)
Ze stacyjki, ze skrzynki bezpieczników
który najlepiej bezpiecznik?
czy bezpieczniki akcesoriów np. dmuchawy dostają napiecie po zapłonie ale czy nie tracą go przy odpalaniu?
który najlepiej bezpiecznik?
czy bezpieczniki akcesoriów np. dmuchawy dostają napiecie po zapłonie ale czy nie tracą go przy odpalaniu?
Najprościej - wyjmij bezpiecznik i sprawdz. Ewentulanie miernik w łapkę......
prędzej miernik, bo jak wyjme bezpiecznik to mi nic nie pyknie... ;)
podpiołem się pod jedno z akcesoriów z auta... odciecie sprawne i bardzo dobrze, taką mam nadzieje ukryte ;)
Tak tylko odświeżę temat. Warto pamietać, że złodziej jeśli bedzie miał czas, to bedzie szukal. A jesli bedzie szukal, to nie guziczka, magnesiku itp., tylko miejsca, gdzie instalujacy to zabezpieczenie podpial.
zgadzam się z przedmówcą... ja montuję zabezpieczenia w autach od dłuższego czasu zawodowo i najlepszym zabezpieczeniem jest odpowiedni montaż, niezależnie czy założysz przełącznik (co moim zdaniem jest tandetą i najprędzej będzie widać z zewnątrz jak coś przełączasz) czy tez użyjesz kontaktronu, czy też zrobisz na switchu i lekkim przyciśnięciu. Najważniejsze jest abyś dobrze to ukrył, poizolował przewody tak żeby trudno było się do nich dostać nawet Tobie. "Jakbym miał kraść twój samochód",wiedziałbym gdzie szukać przewodów i potencjalny złodziej też wie, od razu zabierze się do źródła. Zapłon, rozrusznik, stały plus - to wszystko masz w wiązce do stacyjki... Jeśli sobie nie radzisz.... ja robię porządną odcinkę za jedyne 50zł. Powodzenia.