PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy nabytek – montowanie odcięcia... proszę o rady!

TrAcer90
24-06-09, 13:29
Witam od paru dni jestem posiadaczem Hondy Civic 1.6 D16Z6 EG5 1992r. . Z tego powodu jestem bardzo, bardzo zadowolony ;)
Niestety samochód nie posiada żadnych zabezpieczeń, więc postanowiłem zamontować chodź jedno sam ;) I tutaj mam do was wielką prośbę mianowicie potrzebuje waszej rady :) Z kąd wziąć (+) po zapłonie (nie może zanikać podczas i po odpaleniu)? Oraz czy (–) podpięty do gołej blachy auta będzie dobrym rozwiązaniem? I przed ostatnie pytanie :P ... Gdzie idą kable od pompy? Szukałem na forum lecz nie znalazłem dokładnych informacji.
I teraz najważniejsze posiadam w swojej Hondzie LPG ;) i zastanawia mnie to czy ma sens zamontowanie odcięcie pompy paliwa? Z mojego rozumowania wychodzi na to, że bez problemu będzie można odpalić auto na LPG i odjechać ;/ Dlatego zastanawiam się nad odcięciem obwodu zapłonu (tego co już wprawia w ruch rozrusznik) tylko gdzie idą kable od tego końcowego zapłonu?
Pozdrawiam, jeśli za czytelnie nie napisałem swojego postu, wybaczcie ;) Na pewno się poprawie z czasem ;)

81saren
24-06-09, 14:54
kolego nieradze pisac na forum takich rzeczy co i jak gdzie robisz....
Do tego brakuje jeszcze gdzie autko stoi i jakies fotki dla zainteresownych. :D
HGW kto tu siedzi i co robi na forum moze akurat szuka zdobyczy.

Tak pozatym kable od pompy ida hmmm.. od pompy zielono zolty...bodajze.
kabelek od rozrusznika i dzie do stacyjki..

MANUALLLLLLL sie klania

MikeFoto
24-06-09, 15:24
W kilku ogólnych radach:
- przejrzyj dokładnie manual - a konkretnie schematy elektryczne.
- znajdz i zlokalizuj w aucie taki kabelek po przecieciu którego auto nie odjedzie :) (oczywiscie rób to "z głową") - ja nie podpowiem co konktetnie - przemyśl
- przetnij go, dorób z 15m kabla i poprzepychaj go jak sie tylko w samochodzie, od silnika = do bagaznika i spowrotem
- na koncu zrób przełącznik
- przełącznik gdzies ukryj ale tak bys był w stanie go przełaczyc nie budzac podejrzen ze "odbezpieczasz auto"
- unikaj standartowych miejsc chowania tego typu przełączników (np w mieszku lewarka biegów) - pokombinuj

TrAcer90
24-06-09, 23:09
mam specjalny modul do odciecia danego obwodu...
nad miejscem umocowania przełącznika bede dalej myslał, ale napewno nie zastosuje tradycyjnych metod...
MikeFoto dobry pomysl z tym długim kablem ;) czytałem manual lecz jakos nic z niego nie rozumiem... ;/
a mozesz mi chociasz powiedzić z kad wziasc (+) po zapłonie (nie może zanikać podczas i po odpaleniu)? oraz (-)

Kosciech
24-06-09, 23:19
Ze stacyjki, ze skrzynki bezpieczników

TrAcer90
24-06-09, 23:24
który najlepiej bezpiecznik?

czy bezpieczniki akcesoriów np. dmuchawy dostają napiecie po zapłonie ale czy nie tracą go przy odpalaniu?

MikeFoto
25-06-09, 08:15
który najlepiej bezpiecznik?

czy bezpieczniki akcesoriów np. dmuchawy dostają napiecie po zapłonie ale czy nie tracą go przy odpalaniu?

Najprościej - wyjmij bezpiecznik i sprawdz. Ewentulanie miernik w łapkę......

TrAcer90
25-06-09, 12:20
prędzej miernik, bo jak wyjme bezpiecznik to mi nic nie pyknie... ;)

TrAcer90
26-06-09, 14:13
podpiołem się pod jedno z akcesoriów z auta... odciecie sprawne i bardzo dobrze, taką mam nadzieje ukryte ;)

teg
20-07-09, 19:02
Tak tylko odświeżę temat. Warto pamietać, że złodziej jeśli bedzie miał czas, to bedzie szukal. A jesli bedzie szukal, to nie guziczka, magnesiku itp., tylko miejsca, gdzie instalujacy to zabezpieczenie podpial.

Spike
24-07-09, 13:30
zgadzam się z przedmówcą... ja montuję zabezpieczenia w autach od dłuższego czasu zawodowo i najlepszym zabezpieczeniem jest odpowiedni montaż, niezależnie czy założysz przełącznik (co moim zdaniem jest tandetą i najprędzej będzie widać z zewnątrz jak coś przełączasz) czy tez użyjesz kontaktronu, czy też zrobisz na switchu i lekkim przyciśnięciu. Najważniejsze jest abyś dobrze to ukrył, poizolował przewody tak żeby trudno było się do nich dostać nawet Tobie. "Jakbym miał kraść twój samochód",wiedziałbym gdzie szukać przewodów i potencjalny złodziej też wie, od razu zabierze się do źródła. Zapłon, rozrusznik, stały plus - to wszystko masz w wiązce do stacyjki... Jeśli sobie nie radzisz.... ja robię porządną odcinkę za jedyne 50zł. Powodzenia.