PDA

Zobacz pełną wersję : brak ładowania- kontrolka

offgan
22-06-09, 11:42
Drodzy koledzy i koleżanki, mam taką sprawe, jakieś 3 tygodnie temu przypadkowo zgasł mi samochod ( nie zauwżyłem że jest na biegu poprostu) i zapaliła się kontrolka braku ładowania ( czerwony akumulator) poczekałem chwilke odpalilem ale ona nie zgasła, i od tego czasu swieci się dosyć czesto, wsumie gaśnie na krótkie chwile, a potem od nowa. Jeżdze tak już 3 tygodnie, z autem nie ma żadnych problemów. Jeżeli np alternator by nie dzialal to auto by mi już dawno przestao odpalać, a z tym nie mam najmniejszych problemow. Może to poprostu jakiś błąd w komputerze z tą kontrolką ?

Co ciekawe w aucie nie ma bezpiecznika odpowiadajaego za to.

Jeżdze civiciem sport z 2003r z silnikiem 1,7 cdti jeśli to do czegoś Wam pomoże.

Z góry dziękuje za pomoc

agent
23-06-09, 07:12
Podejrzewam że to co u mnie czyli padły diody na alternatorze. Jedyna róznica u mnie że mi aku się rozładował ale nie gasł. Ładowanie łatwo sprawdzić voltomierzem - powinno byc cos koło 13,5 -14 V. Na Twoje zmartwienie powiem Ci że wymontowanie alternatora to jakaś masakra jest w tym silniku - rozbierałem pół przodu.

offgan
23-06-09, 08:45
powiem Ci szczerze że nawet się nie dopatrzyłem tego alternatora w tym silniku, próbowałem go zlokalizować jakoś chociaż no ale mi nie wyszło.:D

agent
24-06-09, 08:02
Jest na dole po lewej stronie silnika jak stoisz przed maską- tam gdzie pasek. Dodatkowo jest jakoś sprzęglony z pompką podciśnienia. Podam Ci typ - może do czegoś Ci się przyda:
Hitachi 12E
12 V - 100 A i
miał numery: 897287 3923
LR 1100-504C