PDA

Zobacz pełną wersję : Czujniki cofania / parkowania - gdzie centralka?

oleey
19-06-09, 20:24
Na początku witam wszystkich forumowiczów jako początkujący posiadacz Civica Sedan 1.6 VTEC po lifcie, rocznik 2003.

Ponieważ samochodzik kupiłem kilka dni temu, próbuję rozwikłać różne drobne usterki, których poprzedni właściciel nie naprawił.

Pierwsze moje pytanie to lokalizacja centralki czujników parkowania, w które wyposażona jest honda. Niestety po wrzuceniu wstecznego nie słychać żadnego pikania nawet przy bliskiej odległości od przeszkody. Kable od czujników wchodzą do wnętrza pojazdu przez odpowiedni otwór w okolicy światła przeciwmgielnego, na pewno nie do bagażnika. Wszystko wygląda jak firmowa instalacja, a nie jakaś samoróbka. Fakt instalacji czujników wpisany jest do książki gwarancyjnej przez salon Hondy.

Pozdrawiam wszystkich i cierpliwie czekam na jakieś sugestie!

emano
19-06-09, 21:31
kolego u mnie(3d) centralka jest pod plastikową klapką,tą gdzie masz dostęp do tylnej lewej lampy(w bagażniku).U mnie działa czujnik od ok 2,50m na początku wyświetla odległość a od ok 1m dochodzi do tego dźwięk.Instalacja założona w ASO jako dodakowa opcja.

oleey
19-06-09, 21:58
Dzięki, sprawdzę w okolicach lamp, z tym że u mnie światła wstecznego są na klapie bagażnika. Tam nie zauważyłem żadnej instalacji. Poza tym nie ma żadnego dodatkowego wyświetlacza albo nawet diod informujących o odległości, wiec pewnie czujnik jest tylko dźwiękowy.

LemonR
19-06-09, 23:42
U mnie jest w bagażniku z prawej strony za wykładziną. Również zakładana przez ASO. Czujnik jest wyłącznie dźwiękowy i działa tak:
jeden krótki pisk po wrzuceniu wstecznego (kontrola działania)
potem pikanie po pojawieniu się przeszkody, pikanie zwiększa swoją częstotliwość wraz ze zmniejszaniem się odległości do przeszkody
ostatni jest sygnał ciągły około 30cm od przeszkody
potem jest taki głuchy dźwięk........................ no tu żartowałem :-)

oleey
20-06-09, 09:52
No i wszystko się wyjaśniło... niestety centralka odeszła w niebyt razem z poprzednim właścicielem. Zostały jedynie końcówki czujników zwinięte w bagażniku :( W każdym razie dzięki za sugestie! Pozdrawiam

cvc d15
20-06-09, 14:11
niestety centralka odeszła w niebyt razem z poprzednim właścicielem.
tak OT, niestety poprzedni właściciele potrafią wyjąć różne dziwne rzeczy, u mnie 4 zwrotnice głośnikowe. Oczywiście kpl głośników i to nie tanich pozostał i po !! 3m !! kabla głośnikowego w każdych drzwiach :confused:

oleey
20-06-09, 14:26
A tak BTW to do takich czujników można podpiąć jakąkolwiek centralkę, np. z Allegro za parę złotych??? Na zdjęciach na Alle-drogo centralki mają gniazdka pasujące do moich końcówek. Kupiłbym po prostu najtańszą z sygn. dźwiękową i po zawodach. Co myślicie?

emano
20-06-09, 16:46
ja uważam,że powinno działać,ale ręki nie dam ;)

Leeo
20-06-09, 16:47
najlepiej kupować czujniki VALEO i takie często montują w serwisach. Brat kupił kiedyś jakiś krzak z allegro za 60zł to niezbyt precyzyjnie to działa. Może podjedz do jakiegoś elektryka, który zakłada czujniki i dopasuj centralkę. A oprócz końcówek został wskaźnik/głośniczek? Może najlepiej po prostu kupić komplecik nowy valeo i po kłopocie. Koszt na allegro 180zł.

BTW: opisz swoje auto w odpowiednim dziale to porozkminiamy ;)