PDA

Zobacz pełną wersję : Za duzo oleju w silniku - civic d15z1

kozik555
08-04-06, 20:02
Witam wszystkich mam taki niecodzienny problem gdy sprawdzałem stan poziomu oleju w silniku to na bagnecie tam gdzie jest dziurka oznaczająca maximum było drugie tyle i niewiem dlaczego autko było zagrzane i odczekane z 3 min sprawdzane było na równej powierzchni a autko mam od niedawna i olej jeszcze nie był zmieniany.

Dzida
08-04-06, 20:06
1. Zobacz jutro rano.

2. Jak będzie cały czas tak dużo ponad górną kreską lepiej nie pal silnika.

Nie ma żartów ziom, to niebezpieczne. Musisz spuścić ziom albo odessać ze 2 setki :)

kozik555
08-04-06, 20:16
OK ale to ktos nalał za duzo czy co autko ma 128tys przebiegu do silnika według ksiązki ma wchodzic 3,3l a umnie jest gróbo ponad tą max kreske silnik chodzi oki mogło by sie cos stac.

Dzida
08-04-06, 20:23
Uszczelka pod głowicą. Jeszcze nie nie stała, ale może się stać.

Powąchaj olej, zobacz czy nie śmierdzi wachą, albo czy nie ubyło płynu chłodniczego, a olej nie jest bliższy budyniowi :)

kozik555
08-04-06, 20:46
Płynu chłodniczego tez jest ponad max kreske a olej nie jest jak budyń a zapach oleju to jak poznac bo tak jak by go delikatnie czuc benzyną.

Dzida
08-04-06, 20:52
Odsuń się od samochodu na jakiś kawałek, na świeże powietrze, zrrób 3 głębokie wdechy i wtedy powąchaj bagnet.

kozik555
08-04-06, 21:07
OK ale czym to moze byc spowodowane

LIO
08-04-06, 21:13
zmieniales niedeawno olej ?
jesli tak, to moze ktos wlal za duzo
jesli nie to co, dopiero teraz to zauwazyles ?

byc moze wlanela uszczelka pod glowica i plyn chlodniczy wlewa sie do oleju
mozliwe ze paliwo zmieszalo sie z olejem, (cos juz bylo o tym na forum niedawno)

tak czy siak nie jezdzij, dopóki nie rozwiazesz problemu

kozik555
08-04-06, 21:33
Oleju nie zmieniałem bo nie dawno kupiłem auto płynu chłodniczego jest tez ponad max a chyba troche czuc benzyne w oleju i co to moze byc.

Dzida
08-04-06, 21:36
troche czuc w oleju benzyne

Benzyny w oleju.

_Qba_
08-04-06, 22:08
ja mam d15b2 i tez powinno wejsc chyba 3.3l a wchodzi mi mniej. z tego co pamietam jak wlalem ok 3l to bylo juz za duzo. i kilka razy jeszcze pozniej sprawdzalem i nic nie opadlo. wiec moze tez masz za duzo wlane jezeli sugerowales sie danymi z ksiazki

kozik555
09-04-06, 12:27
Dzisiaj patrzyłem jeszcze raz stan jest taki sam w oleju nie czuc benzyny płyn chłodzący tez nie ucieka ani go nie czuc w oleju i nie wiem co mam zrobic boje sie zapalac silnik zeby sie cos nie stało.

tomi
09-04-06, 13:24
a moze masz z innego modelu albo samochodu bagnet oleju ;)

Dzida
09-04-06, 13:45
Wyysij troche oelju i tyle. Proste :)

reXio
09-04-06, 16:20
Ile masz tego oleju za duzo?

Ja mam po zmianie okolo 2 - 3 mm powyzej gornej kropki i tragedii z tego nie robie.

Jednak Ty napisales ze masz "raz tyle" - czyli ile? tyle wiecej nam MAX co jest pomiedzy MIN i MAX?!

I taka mala uwaga - kupujesz uzywane auto - zmieniasz oleje, filtry, plyny swiece!!!

Dzida
09-04-06, 16:28
"drugie tyle"

kozik555
09-04-06, 17:48
Oleju jest jakies 1,5 cm powyzej kropki oznaczającej max. a bagnet jest taki ze są dwie dziurki jedna na dole co oznacza minimum i dróga wyzej max.

Dzida
09-04-06, 17:59
to zlej ziom i nie jeździj...

Piotrek Klag
09-04-06, 20:44
Oleju jest jakies 1,5 cm powyzej kropki oznaczającej max. a bagnet jest taki ze są dwie dziurki jedna na dole co oznacza minimum i dróga wyzej max.

istnieej kilka możliwosci - większosc juz masz ... ale jeszcez jedno - bardzo czesto mechanicy leją na oko olej i sprawdzaja prawie od reki podfaczss gdy wstępne sparawdzneie musi sie odbyc po przehechaniu jakiegos momentu o odczekaniu około 5-10 minut - mi przelał mechanik plej juz nie raz wiec jedziesz i niech Ci upuści i finał.

Za dużo oleju może Ci wydmuchac uszczelke spod pokrywy a może i cos więcej wiec nie ma żartów - ciśnenie jest niestabilne wiec upusć i finał i sie nie zastanawiaj przez co to jest bo jak niedawmno kupiłeś auto to powininieś sam zmienic olej, filtry i rozrząd a nie zadawać tego typu pytania...

Zatem zamaist głowieniaa tak czy siak zmień ten olej i koniec - po co tyle pierdzielenia - zastosuj sie chłopie do zasady nr jeden po świeżo co kupionym aucie - płyny i filtry + rozrząd nowe i koniec!

reXio
09-04-06, 21:26
Zatem zamaist głowieniaa tak czy siak zmień ten olej i koniec - po co tyle pierdzielenia - zastosuj sie chłopie do zasady nr jeden po świeżo co kupionym aucie - płyny i filtry + rozrząd nowe i koniec!

DOKLADNIE! Nie bede sie i Ciebie powtarzal :)

Ale osobiscie 1,5 cm mi smierdzi czyms niedobrym - tyle sie nawet slepy mechanik nie pomyli... :570:

Piotrek Klag
09-04-06, 22:41

DOKLADNIE! Nie bede sie i Ciebie powtarzal :)

Ale osobiscie 1,5 cm mi smierdzi czyms niedobrym - tyle sie nawet slepy mechanik nie pomyli... :570:

nie do końca - problem jest taki - ile zostaje oleju w bloku itd - po pomiarze masz prawie max i narasta Ci jak zaczyna sie jazda- nie jest to oczywiscei reguła - mi sie mechanik mylil o powiedzmy 2 mm na bagnecie i i tak kazałem upuszczać - mi oleju nie bierze(mimno 207.000 km i jeżdże na półsyntetyku fabrycznym Opla) i niech bedzie na 3/4 - w najgorszym przypadku na maxa tym bardziej że akurat wtedy se uszczelke pod pokrywą zmieniłem wiec chciałem miec czysiutki silnik i mam do tej pory jak należy ;)

kozik555
14-04-06, 10:36
Wczoraj upusciłem troche oleju i na bagnecie po sprawdzeniu było równiutkie max i pojezdziłęm troche postawiłem autko i sprawdzam dzisiaj a tu z 1mm powyzej max wczoraj było idealnie benzyny nie czuc nie ma takze płynu chłodzącego wiec sam juz niewiem chyba ze przez noc skapało troche z zakamarków.

Dzida
14-04-06, 12:31
1 mm to kwestia ustawienia inaczej auta, albo skapnięcia wszystkiego...

Ramzes
14-04-06, 14:34
koles wszystko jest OK jak masz rowno na MAX a nawet 1min wiecej to sie nic nie dzieje!! nie szukaj dziury w calym!! kiedys wlalem do passata za duzo oleju ok 2cm wicej i nic zlego sie nei stalo:) pasek byl chyba zadowolony:) cos czuje ze nic nie moglo sie stac bo to autko pali wiecej oleju niz PB takze... ale to taka dygresja byla:P

jacek5m
07-06-06, 12:55
Witam,
mialem ostatnio wymieniany olej; 153kkm, gtx magnatec 5/40 ;)

i tak z ciekawosci po kilku dniach zerkam na miarke a tam jakies ~1cm ponad gorna poziom :/

autko teoretycznie stalo na plaskim; teoretycznie bo delikatny spadek jest; ale pytanie
na ile taki delikatny spadek ma wplyw; auto bylo zimne; po postoju 8h

dzis stoje w innym miejscu; sprawdzic na zimnym ?! czy uruchomic, poczekac az sie nagrzeje i odczekac nastepnie 5 minut ??

jechac upuszczac ??
wiem ze to szkodliwe na uszczelki ?!
co radzicie ??

Pozdr
J

Piotrek Klag
07-06-06, 13:51
jechac upuszczac ??
wiem ze to szkodliwe na uszczelki ?!
co radzicie ??
Pozdr
J

jeżeli 1 cm i to na plaskim to upuszczaj i to szybko

a dlaczego tak sie mogło stac to pisałem 4 posty wyżej

Mati_1979
10-06-06, 23:07
musisz sprawdzic w jakim stanie jest filtr oleju

jacek5m
12-06-06, 10:19
filtr wymienialem przy wymianie oleju
bede upuszczal :/

a poza tym zauwazylem ze wiecej mi pali :/, ostatnio 7,8; a zazwyczaj w granicach 7
mam belki na dachu, ale czy az litr wiecej by spalal ??

czy cos innego moglo sie stac? bede szukal na forum, ale jak macie sugestie piszcie :)
Pozdro
J