Zobacz pełną wersję : bagażnik dachowy Civic 5d 2004
Witam,
Ponieważ w dziale nie ma zbyt dużo tematów o bagażnikach dachowych postanowiłem jeden dorzucić.
Chciałbym kupić bagażnik dachowy do mojej Hani (5D 2004) i tutaj staję przed problemem:
1) jaką bazę kupić?
- thule
- mont blanc
- laprealpina
- inny producent?
Dodam, że w ASO mi powiedzieli, że oryginalna baza kosztuje 698 PLN, a to troszkę za dużo jak dla mnie...
2) jakie uchwyty rowerowe?
3) gdzie to najlepiej kupić? Jaki sklep polecacie na śląsku, a moze jakiś sprawdzony internetowy?
Proszę o opinie, spotkane rozwiązania, rady...
Co prawda nie mialem nigdy bagaznika na dachu ale wydaje mi sie ze ten jest nie glupi :
http://allegro.pl/item654214168_bagaznik_bazowy_honda_civic_5d_2005_ zamykany.html
Witaj
Firmowy (honda) jest do kitu. Wykonanie dobre, może nawet najlepsze, ale problem zaczyna się, gdy chcesz pojechać gdzieś z samym bagaznikiem bez ładunku. Przy niektórych prędkościach (60-85km/h) wpada w dziwny rezonans, aż autko całe się trzęsie. Myslałem, że to wina opon, (ząbkowanie) ale problem minął, gdy zdjąłem poprzeczki. Próbowałem potem montować na różne rozstawy, ale nic nie pomagało. Ja mam 5d. Może w 3d będzie lepiej. Znajoma ma w 5d thule i problemu nie ma, tylko strasznie sterczy poza obręb auta.
Zyczę dobrego wyboru
Pablo
I jeszcze jedno co do uchwytów rowerowych. Jeśli chcesz mieć sztywny bagaznik na rowery (dachowy), to polecam system ze zdejmowanym przednim kołem. Rowery nie kołyszą się na boki podczas jazdy, bo mają nisko środek ciężkości i nie boisz się, że je pogubisz. To taki system, jaki stosują zawodowe grupy kolarskie:rower wpinasz widełkami w zapięcie które jest na jednej poprzeczce, a tylne koło paskiem. przednie koło, jesli nie masz wolnego bagaznika montujesz jakimś paskiem do tylnego koła (ja stosuję gumy do bagazu z supermarketu za parę zł). Chyba, że jeździsz na krótkie trasy, to szkoda się bawić. Na allegro widziałem takie za ok 100 zł
http://moto.allegro.pl/item657596041_aluminiowy_uchwyt_montaz_roweru_za_w idelec.html#gallery
pozdrawiam
ja mam całość thule i regularnie wożę nim 2 rowery (civic 3d).
cenię sobie w nim szybki montaż (za wyjątkiem pierwszego razu), praktycznie brak hałasu, fajny system zamków.
wady: cena, ja swój kupiłem na allegro jako używany.
generalnie jeżeli często będziesz jeździł z rowerami to na pewno warto.... a jeżeli kupujesz bagażnik żeby dwa razy do roku rodzinę zawieść nad morze i z powrotem, może nie ma co inwestować, mając jednak świadomość, że może nie ciąć wówczas za bardzo. Możliwe, że kupując tańszy bagażnik będziesz musiał też wykazać się cierpliwością przy zakładaniu.... ale tego tak na prawdę nie wiem.
Co prawda troche pozno, ale jak to sie mowi lepiej pozno niz wcale - kupilem w koncu bagaznik do mojej Hani.
Wybralem Thule ze stopa 754(nastepca stopy 750), kit 1228, belki stalowe 761. Do tego wzialem 3 NorAutowskie uchwyty rowerowe aluminiowe Vertik 175. Calosc kosztowala mnie 992 zl... Wybralem NorAuto w Sosnowcu(kolo Auchana na Sroduli) ze wzgledu na dobra cene kit-a akurat mieli promocje za 50 zl :).
Pierwszy montaz - nie bylo tak zle. Wszystko jest napisane w instrukcji step by step - zajelo mi to 1h.
Pozdrawiam,
Piotrek
jak można to fotki na aucie bym prosił jak to sie prezentuje i troszkę relacji jak stabilne rowerki przy większych prędkościach.:)
ermd do Twojego wozu i tak bagażnik bazowy musi być inny :)
Wybralem NorAuto w Sosnowcu(kolo Auchana na Sroduli) ze wzgledu na dobra cene kit-a akurat mieli promocje za 50 zl :).
Pierwszy montaz - nie bylo tak zle. Wszystko jest napisane w instrukcji step by step - zajelo mi to 1h.
Piotrek
czesc, nie wiesz czyjeszcze jest ta promocja na kit'y? bo cena naprawde siwetna. masz 3d czy 5d ?
Pozdrawiam,