PDA

Zobacz pełną wersję : Czujniki parkowania

berater
09-06-09, 21:09
Jestem tu nowy, więc witam wszystkich.
Użytkownikiem hondy civic 1,4 5D z 1998 roku jest mój ojciec.
Zarejestrowałem się by poszukać rad i sugestii nt. montażu czujników parkowania w czarnej listwie zderzaka tylnego. Opcja "szukaj" nic nie dała. Będę montował samodzielnie zestaw z alledrogo, bez wyświetlacza, tylko z buzzerem.
Nie znam samochodu i liczę na Waszą pomoc.
Będę wdzięczny za wszelkie rady, sugestie. Gdyby ktoś miał jakiś manual, zdjęcia, informacje o ew. zasadzkach przy montażu będę zobowiązany za wysyłkę na berater@wp.pl
Bardzo mnie interesuje:
1. czy konieczny jest demontaż zderzaka ?
2. czy listwa czarna jest demontowalna na tyle, że można ją zamontować ponownie?
3. czy pod listwą jest miejsce by zmieściły się czujniki zlicowane z listwą?
4. Którędy wprowadzić najlepiej przewody do bagażnika?
5. czy są problemy z podłączniem do świateł cofania?
Pozdrawiam,
berater

drex87
09-06-09, 21:26
cos słabo szukałes http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=44557

suchy2004
09-06-09, 21:36
Jestem tu nowy, więc witam wszystkich.
Użytkownikiem hondy civic 1,4 5D z 1998 roku jest mój ojciec.
Zarejestrowałem się by poszukać rad i sugestii nt. montażu czujników parkowania w czarnej listwie zderzaka tylnego. Opcja "szukaj" nic nie dała. Będę montował samodzielnie zestaw z alledrogo, bez wyświetlacza, tylko z buzzerem.
Nie znam samochodu i liczę na Waszą pomoc.
Będę wdzięczny za wszelkie rady, sugestie. Gdyby ktoś miał jakiś manual, zdjęcia, informacje o ew. zasadzkach przy montażu będę zobowiązany za wysyłkę na berater@wp.pl
Bardzo mnie interesuje:
1. czy konieczny jest demontaż zderzaka ?
2. czy listwa czarna jest demontowalna na tyle, że można ją zamontować ponownie?
3. czy pod listwą jest miejsce by zmieściły się czujniki zlicowane z listwą?
5. czy są problemy z podłączniem do świateł cofania?
Pozdrawiam,
berater

ad 1. Jest konieczny.
ad 2. Jest niedemontowalna, jest zintegrowana na stale ze zderzakiem.
ad 3. Nie rozumiem drugiej czesci pytania;p - "zlicowane z listwą"
ad 4. O ile sie nie myle patrzac od tylu po lewej stronie jest kratka wentylacyjna widoczna po zdjeciu zderzaka
ad 5. Trzeba wpiąć się w przewód od żarówki w jednej z lamp, wiec tak jak wszedzie.

mickee
09-06-09, 21:47
Nie trzeba demontować zderzaka.
W zależności od czujników może uda Ci się zlicować je z listwą ale nie liczyłbym na to. Listwa nie jest aż tak gruba.
Przewody wprowadzałem pod lampą-odkręciłem ją i rozłożyłem równo na płasko przewody na dole otworu, potem pozostaje już tylko przykręcić lampę.
Jedyny "kłopot" to znaleść właściwy przewód od żarówki wstecznego-czyli nie ma żadnych problemów.

MikeFoto
09-06-09, 21:53
ad 5. Trzeba wpiąć się w przewód od żarówki w jednej z lamp, wiec tak jak wszedzie.

Tylko uściślę. Trzeba się wpiąć pod żarówę cofania :) aby układ załączał się w momencie wrzucenia wstecznego.

berater
10-06-09, 06:16
cos słabo szukałes http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=44557 Rzeczywiście, dzięki wszystkim za pomoc i cenne uwagi.

Wykażcie cierpliwość i powiedzcie jak się zabrać do zdejmowania zderzaka tylnego.
Może gdzieś jest instrukcja.
Pozdrawiam,

berater
11-06-09, 23:04
Proszę napiszcie jakie zasadzki czekają przy zdejmowaniu zderzaka tylnego.
Czy średni zaawansowany technicznie księgowy poradzi sobie bez kanału i specjalistycznych narzędzi?

vtec
11-06-09, 23:08
A nie łatwiej by było założyć taki czujnik parkowania jak ma ten civic?

http://img84.imageshack.us/img84/7866/342vi2ic.jpg

Montaż zajmie 5 minut, ściągać zderzaka nie trzeba i jest w zasadzie bezawaryjny :p

mickee
12-06-09, 07:05
Tylko, że ten "czujnik" nie sprawdza się przy wąskich przeszkodach typu słup :D

suchy2004
12-06-09, 17:56
Nie trzeba demontować zderzaka.

A jak zamontujesz czujki?i przeciągniesz kable? Bo przez tylne nadkola, to raczej kiepski pomysł...

mickee
13-06-09, 12:50
Normalnie, że tak się wyrażę.
Montowałem i jakoś nie miałem z tym problemów. Wywierciłem 4 otwory, upchnąłem w nich czujniki. Kable przeciągnąłem do bagażnika pod prawą lampą (odkręciłem ją i umieściłem na dole otworu na płasko wszystkie cztery przewody). Następnie przykręciłem lampę i tyle.
Pobawiłem się jeszcze z przymocowaniem przewodów od wewnętrznej strony zderzaka - odkręciłęm dwie śruby mocujące na dole żeby odgiąć zderzak i dałem samoprzylepne ... hmmm nie wiem jak to nazwać, takie kwadraciki przez które przeciąga się opaski zaciskowe. Trochę gimnastyki przy tym było ale się dało. Zresztą mocowanie przewodów jest niepotrzebne, naciąga się je z wyczuciem i blokuje przykręcając lampę.
Napewno jest to szybsza metoda i nie trzeba ściągać zderzaka. Nie narażasz go na zarysowania.

Absynt
14-06-09, 14:55
Przerabiałem montaż czujnika miesiąc temu i zdecydowanie polecam zdjać zderzak, w końcu to żadna filozofia. Zdecydowanie wygodniej sie pracuje!

Wykażcie cierpliwość i powiedzcie jak się zabrać do zdejmowania zderzaka tylnego.

Zdjęcie zderzaka to demontaż plastikowych kołków na krawędzi bagażnika oraz śrub przy wnęce koła.

ściągasz zderzak, wyciągasz podłogę w bagażniku.
Po zdjęciu zderzaka na wysokości lewej lampy zobaczysz taki prostokątny profil (podłużnica czy coś, sam nie wiem co to jest) i tam masz wporwadzić kable. Wyjście jest w połowie długości bagażnika po lewej stronie (prostokątna gumowa zaślepka). Robisz otwór w zaślepce i kawałkiem drutu przepychasz kable:)

suchy2004
14-06-09, 18:34
Dokładnie, ja nie wyobrażam sobie jak to można zrobić bez zdejmowania zderzaka;p
Samo wywiercenie dziur spoko, ale co zrobić gdy już włożysz czujki i przewody opadną ci na dół zderzaka, którędy wyciągniesz je w górę do lampy?

Wczoraj zdjąłem zderzak i zobaczyłem że pod nim są plastikowe wpusty takie jak przy drzwiach tylko o większej średnicy. Myślę że to dobre miejsce na przeciągniecie przewodów...

mickee
14-06-09, 19:14
Moim założeniem było nie ściąganie zderzaka. I poradziłem sobie bez problemu. Najlepiej byłoby pokazać jak to robiłem na żywo no ale to raczej nie wyjdzie.
Jak przewody wpadną do środka to bez problemu włożysz rękę i je wyciągniesz. Zajrzyj pod spód ile jest tam miejsca. Jak odkręcisz lampę to zobaczysz ile masz miejsca żeby spokojnie przewody poprowadzić między zderzakiem a blachą.

Na pewno jak się zdejmie zderzak to możesz zrobić wszystko super ekstra profesjonalnie ale ja się uparłem, że go nie ściągnę (lenistwo i strach że coś spierniczę) i poszło bez przeszkód.

Tak czy inaczej czujniki można zakładać ściągając zderzak lub nie. Pozdrawiam.