PDA

Zobacz pełną wersję : Smierdzi benzyna + mieszanie oleju z benzyna.

codeguru
26-03-06, 14:06
Witam.

Mam problem w hani civic 92 d16z6.

Mianowicie na 100% z komory silnika przy wlaczonym nawiewie dostaje sie zapach benzyny, odczywalny tym bardziej im bardziej deptam.
Przy obrotach 1000 tez jest ale slabiej odczuwalny (wszystko postuj, nie w korku, wlaczony nawiew). Przy predkosci i wlaczonym nawiewie nei ma tego (albo minimalnie) pewnie przedmuc**** komore silnika i nie smierdzi.

Mam tez drugie spostrzezenei choc nei wiem czy w 100% sluszne, sprawdze na zimnym silniku za jakas godzinke i dam znac.

Po przejechaniu 500 km okolo milimetr podniosl sie poziom oleju i lekko podlatuje benzyna choc moze to naturalny zapach castrol magnatek polsyntetyk.

Dodam ze pali mi normalnie przy normalniej jedzie tylko czasami pedniete na autostradach 130 km/h - okolo 8 litrow na setek.

Sadze ze nei jest to jakis duzy wyciek, kwestia uszczelki jakiej ale nei wiem jakiej.

Odrzucam wydech (ostatnio wymieniony caly od kat i 2 tlumiki, przed wymiana tez smierdzialo). Odrzucam narazie piercienie - silnik chodzi znakomicie - nie zmniejsza sie ilosc oleju pozatym byly wymieniane kilkanascie tysiecy temu przez przez poprzedniego lwasciciela.

Poradzicie co moze byc przyczyna jednego i drugiego, mysle ze to moze byz jedna przyczyna, tylko nie mam pojecia co.

Dodam ze lekko "usmarowane" jest pod rozdzielaczem (iskry) z lewej strony (walka) wilnika - ale nie smierdzi tam benzyna, ani nie zwieksza sie to "usmarowanie" - pewnie jakas usczelka nei trzyma. Ale raczej tam nie ma mozliwowsci mieszania sie benzyny z olejem prawa? uszczelki zaworow byly wymieniane razem z pierceiniami.

Prosze o rady, bo jestem troche zdenerwowany tym, wszystko oprocz tego nareszcie z mojej hani hodzi ok.

YodaMaster.
28-09-06, 19:14
A jak sa zuzyte pierscienie to w aucie pojawia sie dziwny zapach? pytam bo ja mam na bank zuzyte pierscionki i czasem dziwny zapach w aucie

mozes
28-09-06, 19:42
A jak sa zuzyte pierscienie to w aucie pojawia sie dziwny zapach? pytam bo ja mam na bank zuzyte pierscionki i czasem dziwny zapach w aucieCo masz na myśli mówiąc dziwny zapach określ go jakoś (porównaj do czegoś) nikt wróżenia z fusuf tutaj nie robi.

YodaMaster.
28-09-06, 20:37
Uwierz mi stary ze nie mam pojecia do czego to porownac nigdy przedtem nie czulem takiego czegos. Wiem napewno ze to nie sprzeglo na bank, na bank tez nie od katalizatora. HEHE jego poprostu nie ma.

MacK
29-09-06, 09:08
a czy rurka od odmy jest na swoim miejscu? bo czasmi ktoś wyjmuje ją żeby nie brudziło olejem przepustnicy, może z tamtąd śmierdzi :?
a może śmierdzi z Charcoal Canister czyli ze zbiorniczka oparów benzyny, to taka czarna puszka pod filtrem paliwa na przedniej grodzi przykręcona, albo jakiś wężyk łaczący tą puszkę z Purge Control Solenoid może jest gdzieś niszczelny

YodaMaster.
29-09-06, 17:56
O kurka nie mam pojecia co to za nazwy hehehehe hanke mam od 2 miechow dopiero wiec sam rozumiesz. Dzis jak jechalem to zauwazylem jak jak zahamuje to smierdzi choc pewnosci nie mam czy to od hamowania.

Furious
29-09-06, 18:01
mi czasami smierdzi po katowaniu jak zaraz sie zatrzymam... pojawiło sie to po wywaleniu katalizatora

YodaMaster.
30-09-06, 00:26
no mi smierdzialo z katalizatorem i bez bo teraz juz nie mam, mysle ze to moga byc bremsy ale nic nie dalbym se uciac ze to napewno to