PDA

Zobacz pełną wersję : dzwiek przy hamowaniu

bcn
18-05-09, 12:17
a wiec jest tak: po rozgrzaniu hamulcow przednich, z lewego kola slysze wyrazne, dosc glosne szuranie/stukanie, przy nacisnieciu hamulca jeszcze glosniejsze.
efektywnosc hamowania normalna, temperatura raczej tez.
ewidentnie cos obciera, ale nie umiem znalezc co; ASO powiedzialo ze wszystko jest ok (aha, chyba ich stara)...
klocek/tarcza? zacisk? moze jakas oslona czegos? moze mieliscie cos takiego?
jutro mam przeglad po 160kkm, moze wymiana klockow pomoze? tylko ze te sa w dobrym stanie jeszcze... :confused:

chedder
18-05-09, 16:32
kiedy wymieniales tarcze i klocki ?

Mr_Harry
18-05-09, 17:39
U mnie było po 3 mm okładzin i już szurały. Miejsca gdzie nie ma blachy pod okładzina cierną (zwykle dwa otwory) gdzie okładzina jest zalana, żeby nie wyrwało jej od tej blachy. Właśnie te miejsca były jakieś chropowate/luźna okładzina i szurały. Można pojeździć do końca, ale szura, można wymienić.

jozek_marek
18-05-09, 19:40
jutro mam przeglad po 160kkm, moze wymiana klockow pomoze? tylko ze te sa w dobrym stanie jeszcze... :confused:

w 99% masz do wymiany klocki. Z miesiąc temu w swoim podobną sytuację przechodziłem. Okładzina była a coś tarło. Najpierw oberwałem z klocków te łapki które trą (trochę wieśniacko to wyglądało jak na światłach takie tarcie słychać z auta :p) a 2 dni później przyszły mi klocki i jest teraz git :)
Taty instrument :D Acc
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=36663

bcn
18-05-09, 21:06
no to ok, tak myslalem, ze to moze klocki. Ale "na oko" dobrze wygladaja...

elnaullo
20-05-09, 18:59
mam dokladnie ten sam problem ze strasznie glosnym tarciem, ale z tego co widze, okladzina powinna wystarczyc jeszcze spokojnie na jakies 2 tysie.... czy to oby na pewno klocki????

bcn
20-05-09, 19:11
wczoraj bylem w aso, bo akurat przeglad byl; klocki okazaly sie dobre, tarcze tez. pomoglo oczyszczenie klockow i zaciskow oraz bebnow. Moze u Ciebie tez to pomoze. Wyjmij klocki, podczysc zaciski z rdzy, ew spiluj troche klocek, zeby byl rowny, zobacz czy nie ma zadnych dziurek albo pekniec.