PDA

Zobacz pełną wersję : Znikajacy olej do wspomagania

TOMHADWAO
16-05-09, 17:00
Witam
Mam pytanko ucieka mi olej do wspomagania (Aerodeck 2.0i TD 1999r)na wysokosci przgubu jest laczenie metalowego przewodu z gumowym i tam wlasnie mi wykapuje olej ale na gumowym przewodzie jest tuleja metalowa i opaska nie pomaga jak to mam uszczelnic czy konieczna jest wymiana przewodu gumowego.

Poli77
16-05-09, 20:53
Mam podobna sytuacje - w zasadzie zostaje tylko wymiana. Cena w serwisie tego weza moze zabic, mechanicy polecali mi dorobic, bo niestety zamiennikow brak.

darkwap
16-05-09, 21:00
Mam podobna sytuacje - w zasadzie zostaje tylko wymiana. Cena w serwisie tego weza moze zabic, mechanicy polecali mi dorobic, bo niestety zamiennikow brak.

a ja kupiłem litr płynu za 60 zł i co jakiś czas wymieniam.

litr kupiłem latem ubiegłego roku i jeszcze mam 2 setki.

jakby przeliczyć to nie opłaca się naprawiać wolę co jakiś czas dolać

Poli77
16-05-09, 21:12
Ciii, bo sie wyda zrobilem to samo - litr wystarcza na ponad rok, wiec wymiana weza nie trzyma kalkulacji, obiecalem sobie, ze kiedys to jednak zrobie.

TOMHADWAO
16-05-09, 21:20
wszystko oki ale mnie zapiernicza plyn jak z kranu przez noc mi zbiorniczek wycieknie moze ktos wie ile kosztuje taki przewod ???

Poli77
16-05-09, 21:23
jesli mnie pamiec nie myli to w ubieglym roku 300 - 400 pln, moze znajdziesz uzywke od rovera 420d. Cyba lepiej wymontowac i poszukac zakladu dorabiajacego weze olejowe, powinno wyjsc taniej za wymiane tylko fragmentu.

TOMHADWAO
16-05-09, 21:31
waz jako waz jest caly tylko cieknie mi pod tuleja metalowa co jest na gumowym wezu w ktorego wchodzi metalowa rurka

Poli77
17-05-09, 13:32
czyli przypuszczalnie guma stracila juz swoje wlasciwosci i sie rozciagnela - rozlasowala i dlatego nowy zacisk nic nie daje; poszukaj zakladu, ktory dorabia weze i wymien wszystkie odcinki gumowe - tak chyba bedzie najrozsadniej

TOMHADWAO
17-05-09, 19:01
no wlasnie na ten pomysl kolega mnie tez naprowadzil rozszczelnia mi ten przwod i nowy zalacza podobno jest to koszt 20-30zł jutro bede wiedzial jest to zakład hydrauliczny .dzieki za wszystkie rady pozdrowionka

abarth81
18-05-09, 19:17
kolego wyciągnij wąz i podjedz do jakiejś firmy zjamującej sie hydrauliką siłową dadza ci nowy przewód i zakują końcówki zapłacisz max 80 zł

TOMHADWAO
21-05-09, 11:38
no to teraz mogę napisać cały przewod od zbiorniczka do maglownicy wymontowalem zastapiłem go zbroionym wężem gumowym za 8.70 zł (2m) opaski zaciskowe (zbiorniczek,maglownica) płyn Hondowski 60zł.(jest rożnica w uzytkowaniu) zero wyciekow i śmigam jak nówką.pozdrawiam NIEDOWIARKOW (FACHOWCOW MECH.) KTORZY WRECZ PANICZNIE MOWILI MI ŻE TO NIE WYTRZYMA.

Poli77
21-05-09, 14:23
mam nadzieje, ze kupiles waz tzw. olejowy, samo zbrojenie to nie wszystko, nie kazda guma wytrzyma dluzsza eksploatacje - ale pomysl sam w sobie dobry, nie bylo problemow z przeprowadzeniem, obcieraniem, itd.?

TOMHADWAO
21-05-09, 17:45
nawet jak mi wytrzy ma 12m-c to moge go wymienic sam przewod org.450zl.brutto plus wymiana to koszt okolo 600zl.ja to zrobilem za niecale 10zl nie ma problemu z przeprowadzeniem, opaskami samozaciskowymi mocowany do innych przewodow takze teraz mam przewod orginal do sprzedania albo zrobienia i za jakis czas wymienic na org.troche to honda skaplikowala .pozdrawiam