PDA

Zobacz pełną wersję : Prędkościomierz, problem

TESS
15-05-09, 19:38
Wskazówka na prędkościomierzu lata mi od granicy do granicy, albo wogóle opada.
Kiedy lata i wariuje, mimo postoju nalicza mi kilometry na liczniku
A kiedy spadnie na zero, to mimo iż jadę nie liczy km.

Co to może być?

OBROTOMIERZ I POZOSTAŁE WSKAZÓWKI BEZ PROBLEMU

Kolega powiedział że mogła się zagiąć linka, ale to nie siedzi u mnie na lince tylko jest podpięte dwiema kostkami, elektronika.

Macie jakieś pomysły?

Filmik obrazujący problem
http://www.youtube.com/watch?v=9JVnxyolklM

Filmik był nakręcony jak stałem na światłach

Terrence
16-05-09, 19:45
Przede wszystkim proponuję reset (wyjmij bezpieczniek "back up" na parę sekund) + adaptację. Jeśli to nie pomoże, to odłącz VSS (Vehicle Speed Sensor) i zobacz co się dzieje - powinno wywalić "check engine", a wskazówka powinna leżeć.

skolopendra
16-05-09, 21:53
Wskazówka na prędkościomierzu lata mi od granicy do granicy,

wygląda jakby nie było gdzieś masy ,sprawdź wtyki w skrzyni +zegary z tyłu

siemens_15
16-05-09, 23:42
dokręć delikatnie śrubki z tyłu licznika

subbler
18-05-09, 15:12
hehe mam dokładnie to samo !! czasami jak przejadę po jakiejś dziurze..to licznik wariuje albo sam z siebie kładzie się na zero... przynajmniej przebieg mniejszy ;> ale za to jak rośnie spalanie na 100km przy obliczaniu potem ;P
Jak sprawdzisz to dokręcanie licznika, lub mase czy wtyki daj znać o efektach. Ja kiedyś wyczytałem, że to są objawy problemow z czujnikiem prędkości przy skrzyni biegów.. że niby zawilgocony, zaśniedziałe styki czy coś w ten deseń, ale nie miałem czasu tego sprawdzić.

TESS
18-05-09, 20:57
Dokładnie tak, czujnik przy skrzyni biegów.

Teraz jest wszystko okej, może wilgoć się dostała lub się poluzował... Nie wiem.

Nie był to problem zwarcia ani braku masy

Civic93
03-06-09, 07:02
no to ja mam zupełnie odwrotną sytuacje u mnie jak jest wilgoć to działa poprawnie, a jak jest suchy to 80km/h niewazne jaka predkość faktyczna zawsze pokazuje 80 ;/