Zobacz pełną wersję : Czyszczenie zaworów
flinstoonek
15-05-09, 18:21
Miałem ostatnio nieprzyjemne zdarzenie związane z zerwanym paskiem rozrządu, na szczęście wystarczyło wymienić pasek bo d13b2 jest bezkolizyjny. Niestety jak odkręciłem pokrywę zaworów to się przeraziłem. Jest tam taki straszny syf że to jest po prostu masakra. I teraz takie pytanie, jak można porządnie wyczyścić zawory bez rozbierania silnika ? Bo normalnie centymetrowa warstwa starego oleju jest na brzegach oklejona.
Najlepiej jakimś preparatem do płukania silnika przed wymianą oleju, wlewasz, chodzi 15 min na wolnych, zlewasz olej z syfem i zalewasz nowy.
skolopendra
16-05-09, 16:25
jak odkręciłem pokrywę zaworów to się przeraziłem. Jest tam taki straszny syf że to jest po prostu masakra.
jeździłeś na złym oleju
wymień na tańszy,przejedz ok 2tyś i kup porządny i raz jeszcze wymień
flinstoonek
17-05-09, 11:52
jeździłeś na złym oleju
wymień na tańszy,przejedz ok 2tyś i kup porządny i raz jeszcze wymień
jeździłem na mobil1 10W40 bo taki był wlewany zanim kupiłem honde. Jaki radzisz mi kupic teraz ten gorszy a jaki mam wlać ten lepszy ? Moze jakaś mała rada ??
siemens_15
17-05-09, 12:00
Na początek bym wyczyścił silnik tym http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=20979
Później bym wlał dobry 10w40 np. Motul 6100
d13b2 bezkolizyjny??pierwsze słyszę ! Po prostu miałeś fart. a co do syfu to najczęściej tak się dzieję przy zbyt rzadko wymienianym oleju i niedogrzanym silniku
skolopendra
17-05-09, 16:32
jeździłem na mobil1 10W40
to ten zły olej :D
a o dobrych poczytaj tu:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=19768
flinstoonek
17-05-09, 19:34
d13b2 bezkolizyjny??pierwsze słyszę ! Po prostu miałeś fart.
kolego ten temat na forum był juz przerabiany i jak byś troche się orientował to bys sie dowiedział ze jest bezkolizyjny. to nie fart ;)
Wojtek Marki
17-05-09, 22:08
no wreszcie ktoś ogarnięty, SZACUNEK.z tym płukaniem to ostroznie,bo jak ten syf pójdzie w magistralę to wtedy będzie problem.regularna wym.oleju co 7-8 tys.moze zalagodzic sprawę.
siemens_15
17-05-09, 23:55
d13b2 bezkolizyjny??pierwsze słyszę ! Po prostu miałeś fart
D13B2 jest jednostką bezkolizyjną, jeżeli ktoś nie wie to niech się nie wypowiada i nie wprowadza ludzi w błąd.
flinstoonek
18-05-09, 15:53
Na początek bym wyczyścił silnik tym http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=20979
Później bym wlał dobry 10w40 np. Motul 6100
znaczy się jest tak ze nie bierze mi nic oleju, wymieniam mniej więcej co 8, 9 tys i nie dolewam w tym czasie nawet kropli i teraz tak, czy jak wleje płukanke i później zaleje go tym Motulem to sprawa mi na 100 % nie ulegnie zmianie i czy nadal nie bedzie mi nic brał oleju ??Bo o to sie troche boje ??
skolopendra
18-05-09, 16:05
wymieniam mniej więcej co 8, 9 tys i nie dolewam w tym czasie nawet kropli
skoro nie bierze to i po wypłukaniu brać nie powinno ,raczej;)
kup płykanke Motula, zastosuj i nie słuchaj bajek o tym, że coś się wypłucze i może brać olej. Nic się nie stanie.