PDA

Zobacz pełną wersję : Klima w EP4 HB3 '05 :/

jozek_marek
04-05-09, 18:48
Witam Panów... mam pytanie za 3piwa!! :D
Pewnie zauważyliście, że w końcu jest ciepło, przydałoby wozić się autkiem po mieście z zamkniętymi szybkami i słuchać przyjemnej dla ucha muzyczki. Jesteście w *****i***j sytuacji, gdy u Was tak jest.
Jak już kiedyś zauważyliście, prawie rok temu zakupiłem (zakupiła mamusia :P) Civica, lecz jest problem z Klimką :/ mianowicie... jest to tzw AUTOMAT i przy ~25* gdy w kabinie robi się ciepło, nawet gorąco po załączeniu klimki słychać jak załącza się sprężarka, lecz powietrze, które wydobywa się z nawiewów jest tylko delikatnie schłodzone, tak delikatnie, że trzeba otwierać szyby bo nie ma sensu korzystania z takiej klimy.
Po zakupie auta został zrobiony przegląd auta, wymieniony filtr przeciwpyłkowy, klima nabita nowym freonem. I od samego początku nie było widać efektów. W ASO po nabiciu stwierdzono, że nie ma żadnych rozszczelnień i jest OK.
Na różnych forach szukałem odp i kazano: wymienić filtr przeciwpyłkowy, nabić jeszcze raz klimę, wymienić jakiś filtr przy osuszaczu czy jakoś tak. co tam jeszcze... czytałem nawet, żeby wymienić osuszacz i skraplacz :eek: no ale bywa... :p A... i jeszcze że może być zabrudzony jakiś tam zawór.
A Waszym zdaniem co może być przyczyną?? może mieliście taki problem? proszę o pomoc!! ;)

Mój?? Nie, taty... :/ Acc
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?p=587282#post587282

mariusz999
04-05-09, 19:59
Jeżeli jest to klima automatyczna, to może jakiś czujnik temperatury fixuje? (bo chyba takie są) były sprawdzane?

jozek_marek
04-05-09, 20:09
Jeżeli jest to klima automatyczna, to może jakiś czujnik temperatury fixuje? (bo chyba takie są) były sprawdzane?

są, są. jeden bodajże pod szybą a drugi na desce pomiędzy kierownicą a konsolą środkową. taki otwór jakby na monety. Tak przynajmniej mi się wydaje. Ale żeby sprawdzić czy chodzi to należy podłączyć drugi, czy wystarczy w jakiś sposób kable zmostkować?? Bo dostęp do takich czujników nie jest zapewne łatwy... W gruncie mógłby być inny efekt gdyby któryś czujnik piardł... u wujaszka w passku gdy padł czujnik od climatronica to przy +30* pokazywał -10 i dawał na maxa gorąc. tak głupiał. a tu tak jakby podawał zaniżoną temperaturę wewnątrz kabiny. zewnętrzny termometr dobrze pracuje.

mariusz999
04-05-09, 20:41
mogą być błędne wskazania czujnika, tak jak w tym vw i efekt: słabo mrozi. A co do ich sprawdzenia to chyba mierzy się rezystancję czy coś takiego w danych temperaturach - opis jest w manualu. Tak mi to tylko przyszło do głowy...Pzdr.

jozek_marek
04-05-09, 20:57
muszę jeszcze raz poszukać i zassać manuala bo ostatni coś nie zgrywał się z windowsem. Chyba że z vistą gryzą się. na innym forum koleszka napisał mi, że najprawdopodobniej sprężarka piardła. ;/ patrzyłem już na allegro to nawet do 700zł i to nadal jest uzywka. pozostaje jak coś regeneracja :/

agent
04-05-09, 22:00
Ja bym popatrzył pod maską jak pracuje sprężarka tzn po włączeniu klimy sprzegiełko powinno załączyc spreżarkę i trzymać tak długo jak w środku nie zrobi się chłodno.

jozek_marek
04-05-09, 22:14
i po tym schłodzeniu kabiny powinna sprężarka się rozłączyć?? o to chodzi??

agent
05-05-09, 08:30
100% nie jestem pewien ale tak zaobserwowałem. Tzn. jak jest zimno na zewnątrz np z 10 stopnie to sprężarka chodzi dość krótko i ma dłuższe przerwy. Za to jak auto jest w środku nagrzane to zaraz po włączeniu chodzi dość długo zwłaszcza jak mam wentylator na 2 biegu (klimatyzacja manualna).

szymu
05-05-09, 20:41
Wydaje mi się, że czujnik możesz wyeliminować dając na maxa zimne powietrze (wtedy powinien mrozić niezależnie od temperatury). Jeżeli będzie leciało zimne (zmrożone ;p) powietrze to układ klimy (nabicie, sprężarka itd.) powinien być ok - w tej sytuacji prawdopodobnie wspomniany czujnik wariuje (żeby go sprawdzić musiałbyś mieć jego charakterystykę i mierzyć opór jaki daje... nie wiem czy takie dane znajdziesz w service manualu...). Powodzenia w walce z klima

jozek_marek
05-05-09, 21:09
dzięki kolego SZYMU za odpowiedź, ale w tym problem nie tkwi :/ czyli wiem, że czujnik jest najprawdopodobniej ok :P