Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : komora przed filtrem

KUBI2410
01-05-09, 15:07
Mam pytanko
-do czego służy REZONATOR POWIETRZA przed filtrem
-jakie jest jego zastosowanie
-co by się stało gdyby było jego brak
- na przykład była by od filtra rura w nadkole poprowadzona bo widziałem i coś takiego bez demontażu filtra i obudowy?
http://images38.fotosik.pl/111/963e2c4ad9ef1cc0.jpg (www.fotosik.pl)

Szejklo
02-05-09, 01:18
Z tego co mi się WYDAJĘ jedynie wycisza on odgłos pracy silnika,ale to tylko moje przypuszczenia :P

HBHONDA
04-05-09, 10:19
moim zdaniem to jest chyba airbox ktory gromadzi zapas powietrza tak bardzo potrzebnego civikom podczas rozpedzania na niskich obrotach

Mr_Harry
08-05-09, 19:14
Jak sądzę jego zastosowanie to wyhamowanie powietrza podczas jazdy - ilość powietrza dostarczana do silnika nie powinna się zmieniać w funkcji prędkości. Jedynie przepustnica powinna zmieniać ilość zasysanego powietrza w zależności od tego jak mocno wciśniemy gaz. Redukcja szumów w układzie dolotowym też jest jego funkcją.
Tak bardziej fizycznie to ktoś napisał (wklejam skopiowane):

Długość i objętości przewodów wydechowych i ssących wynikają z obliczeń i badań laboratoryjnych. Ponieważ przepływ gazu/powietrza nie jest równomierny ze względu na cykliczność otwierania zaworów, w przewodach zachodzą zjawiska falowe. Rzecz jest bardziej istotna przy wydechu ze względu na wyższe ciśnienia, ale strona ssąca również podlega fizyce. Bez nadmiernej dydaktyki można powiedzieć, że w pewnych warunkach ciśnienie zasysanego powietrza w momencie otwarcia zaworów ssących może być zwiększone (korzystnie) lub zmniejszone (niekorzystnie)wskutek kontrolowanego przepływu powietrza. Ten rezonator ma za zadanie wytłumić drgania POWIETRZA (fal akustycznych) w układzie dolotowym.
Oczywiście jazda bez niego nie spowoduje drastycznego spadku mocy. Ale przy pewnych, wysokich obrotach może nastąpić interferencja i chwilowy spadek ciśnienia dający zauważalne zmniejszenie osiągów silnika.

micc20
12-05-09, 09:36
ja tam to wypiepszyłem zaraz po zakupie auta dzwięk silnika był bardzo przyjemny co do osiągów to się nie zmieniły ważne aby długośc i średnica rury były takie jak wyliczyła fabryka

mkocot
23-05-09, 21:05
kolektor szumow, nie ma wplywu na osiagi, mozna go pominac jest to dodatkowe wyciszenie auta a zarazem zabezpieczenie przed zasana woda.

jackon
23-05-09, 23:20
Tzw. rezonator.
Spróbuj go wyjąć i natychmiast zobaczysz zmianę w dźwięku silnika.

Każde wciśniecie gazu powoduje dosyć głośne bzyczenie/ buczenie. Tak jak mądrze napisał kolega powyżej ma to również poprawić pracę silnika.