Zobacz pełną wersję : komora przed filtrem
Mam pytanko
-do czego służy REZONATOR POWIETRZA przed filtrem
-jakie jest jego zastosowanie
-co by się stało gdyby było jego brak
- na przykład była by od filtra rura w nadkole poprowadzona bo widziałem i coś takiego bez demontażu filtra i obudowy?
http://images38.fotosik.pl/111/963e2c4ad9ef1cc0.jpg (www.fotosik.pl)
Z tego co mi się WYDAJĘ jedynie wycisza on odgłos pracy silnika,ale to tylko moje przypuszczenia :P
moim zdaniem to jest chyba airbox ktory gromadzi zapas powietrza tak bardzo potrzebnego civikom podczas rozpedzania na niskich obrotach
Jak sądzę jego zastosowanie to wyhamowanie powietrza podczas jazdy - ilość powietrza dostarczana do silnika nie powinna się zmieniać w funkcji prędkości. Jedynie przepustnica powinna zmieniać ilość zasysanego powietrza w zależności od tego jak mocno wciśniemy gaz. Redukcja szumów w układzie dolotowym też jest jego funkcją.
Tak bardziej fizycznie to ktoś napisał (wklejam skopiowane):
Długość i objętości przewodów wydechowych i ssących wynikają z obliczeń i badań laboratoryjnych. Ponieważ przepływ gazu/powietrza nie jest równomierny ze względu na cykliczność otwierania zaworów, w przewodach zachodzą zjawiska falowe. Rzecz jest bardziej istotna przy wydechu ze względu na wyższe ciśnienia, ale strona ssąca również podlega fizyce. Bez nadmiernej dydaktyki można powiedzieć, że w pewnych warunkach ciśnienie zasysanego powietrza w momencie otwarcia zaworów ssących może być zwiększone (korzystnie) lub zmniejszone (niekorzystnie)wskutek kontrolowanego przepływu powietrza. Ten rezonator ma za zadanie wytłumić drgania POWIETRZA (fal akustycznych) w układzie dolotowym.
Oczywiście jazda bez niego nie spowoduje drastycznego spadku mocy. Ale przy pewnych, wysokich obrotach może nastąpić interferencja i chwilowy spadek ciśnienia dający zauważalne zmniejszenie osiągów silnika.
ja tam to wypiepszyłem zaraz po zakupie auta dzwięk silnika był bardzo przyjemny co do osiągów to się nie zmieniły ważne aby długośc i średnica rury były takie jak wyliczyła fabryka
kolektor szumow, nie ma wplywu na osiagi, mozna go pominac jest to dodatkowe wyciszenie auta a zarazem zabezpieczenie przed zasana woda.
Tzw. rezonator.
Spróbuj go wyjąć i natychmiast zobaczysz zmianę w dźwięku silnika.
Każde wciśniecie gazu powoduje dosyć głośne bzyczenie/ buczenie. Tak jak mądrze napisał kolega powyżej ma to również poprawić pracę silnika.