Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy jak odgrzybiamy układ to ten filtr PP kabinowy wyciągamy na czas zabiegu???

Hrabia Von Lesser
29-04-09, 22:14
Czy jak odgrzybiamy układ to filtr PP kabinowy wyciągamy na czas zabiegu???

Oczywiście najlepiej od razu nowy, ale sam procez "z" czy "bez"...?

tomek
30-04-09, 14:34
Dzisiaj akurat nabijałem klimę i zakupiłem sobie środek do odgrzybiana. Fachman, który mi nabijał klimę tłumaczył mi, że aby odgrzybić to trzeba zdemontować filtr pp i z tego miejsca spryskać wsjo - chyba, że jak będzie nie widoczne to użyć do tego celu załaczonego do preparatu wężyka.
Na to wychodzi, że tak czy owak bez zdjęcia filtra pp nie obejdzie się - chyba, że chcesz same kratki i wywiewy odgrzybić.

Leeo
30-04-09, 16:52
Ja dzisiaj miałem odgrzybianą i nabijaną klimę w najbardziej polecanym przez forum zakładzie w moim mieście. Znają się na rzeczy i nie demontowali mi filtra przed odgrzybianiem, więc chyba nie trzeba ;) Tylko u mnie nie było nic spryskiwane, tylko była to taka jakby inhalacja ;) Stało sobie na wycieraczce takie urządzenie do rozpylania i puszczało chmurkę :D

tomek
02-05-09, 09:36
Wczoraj odgrzybiałem, wyciągnąłem filtry pp /2 wkładki/, oraz zdemontowałem wentylator bo z jego miejsca było dopiero możliwe wsunięcie w tunel całej załączonej do preparatu rurki. Wsadziłem ta rurkę i wyciągając powoli spryskiwałem cały czas, dodatkowo spryskałem dokładnie miejsce gdzie były filtry pp - zamknąłem tunel /bez filtrów/ i włączyłem klimę na ok 1-2 min. na średnich obrotach. Po wyczyszczeniu filtrów pp wsadziłem je z powrotem ale przed tym trochę jeszcze psiknąłem tam gdzie one są, żeby trochę preparat również na nie podziałał /na wszelki wypadek :)/ i znowu klima na 1-2 min. Na samym końcu wsunąłem wężyk preparatu do każdej kratki i wyciągając spryskiwałem - auto po całym zabiegu musi trochę postać bo jest bardzo intensywny zapach.
Dodam, że ten preparat co miałem po spryskaniu tworzył piankę, która znacznie zwiększała swoją objętość -podobnie jak ta do okien tylko ta szybko znikała.
Na opakowaniu preparatu zalecali tylko spryskać miejsce gdzie są filtry pp.

Leeo
02-05-09, 11:38
Ciekawe jaką to ma skuteczność w porównaniu do profi odgrzybiania, gdzie auto przed około godzinę pracuję na włączonym wentylatorze, obiegu wewnętrznym i wyłączonej klimie a w środku rozpylany jest gaz przez czarną skrzyneczkę ustawioną pod schowkiem. Zabieg kosztuje 70zł + koszt spalonego przez godzinę paliwka :)

agent
02-05-09, 16:40
A na akumulatorze nie polata wentylator godzinę? Po co włączony silnik jak klima wyłączona ma być?

Leeo
02-05-09, 18:31
dieselki maja chyba większe akumulatorki, to może i jest taka możliwość. Ja tam w moim benzyniaku wolałem nie ryzykować, zwłaszcza, ze mam jeszcze ori akumulator i zamierzam go eksploatować przez trochę czasu :)

Sensor
02-05-09, 22:29
Jakiego środka używacie do odgrzybiania klimy?

Jet-Set
04-05-09, 12:21
Tylko u mnie nie było nic spryskiwane, tylko była to taka jakby inhalacja ;) Stało sobie na wycieraczce takie urządzenie do rozpylania i puszczało chmurkę :D
To urządzenie to prawdopodobnie ozonator, bardzo dobrze czyści całe powietrze, zabija bakterie i grzyby.

tomek
04-05-09, 16:09
Jakiego środka używacie do odgrzybiania klimy?

Ja użyłem preparatu do czyszczenia i odkażania klimatyzacji "CLIM" firmy atas srl. Cena 16.50zł /starcza na 2-3 zabiegi/.
Jak na razie jest OK.

Sensor
06-05-09, 09:54
Na allegro znalazłem taki ozonator do klimatyzacji http://www.allegro.pl/item629017937_odgrzybianie_klimy_ozonem_ozonowanie _ozonator.html Czy ktoś go używa?

agent
06-05-09, 10:38
Ale to jest oferta na usługę ozonowania a nie ozonator.

Sensor
06-05-09, 16:11
Zgadza się. Przepraszam za wprowdzenie w błąd.

Marek Podlaskie
09-05-09, 13:27
U mnie tylko napelnil klime za 50 zl i nic nie mowil o odgrzybianiu.Natomiast gdy zapytalem mowil ze jak klima smierdzi to trzeba to zrobic.Wiec pewnie w najblizszym czasie to zrobie.Ale narazie nic nie capi wiec ok.Klima chlodzi ,ale w Mazdzie to mrozilo.

Leeo
10-05-09, 13:27
a gdzie robiłeś? Jak na swoinskiego, to dziwne, bo mi babka powiedziała, że jak już zaśmierdzi, to nie będzie co odgrzybiać :P

Marek Podlaskie
10-05-09, 19:24
Leeo tam gdzie Ty.Tylko napelnil.Powiedzial ze odgrzybic trzeba ,ale narazie nie capi ,wiec darowalem.Nie wiem jak w Hondzie,ale juz pisalem ze w Mazdzie wymienialmi filtr klimatyzacji.Ciekawe czy w Hondzie jest cos takiego.Ale zadna rewelka.W Mazdzie juz od 15 stopni chlodzilo .To bylo gites

barman
13-05-09, 19:30
Leeo tam gdzie Ty.Tylko napelnil.Powiedzial ze odgrzybic trzeba ,ale narazie nie capi ,wiec darowalem.Nie wiem jak w Hondzie,ale juz pisalem ze w Mazdzie wymienialmi filtr klimatyzacji.Ciekawe czy w Hondzie jest cos takiego.Ale zadna rewelka.W Mazdzie juz od 15 stopni chlodzilo .To bylo gites

chyba chodzi o filtr kabinowy, w VII gen jest za schowkiem, zaleca się co max rok wymianę, bo nie jest to za zdrowe jeździć cały czas wdychając grzybki i inny syf :rolleyes:

Marek Podlaskie
13-05-09, 20:52
chyba chodzi o filtr kabinowy, w VII gen jest za schowkiem, zaleca się co max rok wymianę, bo nie jest to za zdrowe jeździć cały czas wdychając grzybki i inny syf :rolleyes:

Konkretnie chodzi o filtr klimatyzacji ,ktory wymienialem w Mazdzie.Kabinowy to co innego.Ale nie wiem jak jest w Hondzie.Moze tylko kabinowy.

tomek
16-05-09, 09:15
nabiłem klimę i "odgrzybiłem" - przed odgrzybianiem nie capiło a teraz capi :mad: chyba powtórzę grzybobranie

matss17
27-07-13, 00:31
A mi capi jak mam włączony normalny nawiew, a przy klimie nie? Śmierdzi taka wilgocią, jakby mokra szmata gdzieś tam była :P Filtr zmienilem pare dni temu bo parowały mi szyby. Takze filtr OK co z tym fante zrobic panowie ?

weran
08-05-15, 11:18
Odgrzybic mozna w rozny sposob: ozonowaniem, ultradzwiekami. granatem', czyli odpalic aerozol i zamknac auto, ale tez wpryskujac wezykiem srodek tam gdzie filtry w wentylator klimy i kratki. Mam pytanie, bo zamierzam uzyc ostatniej metody srodkiem Wurth? W instrukcji pisze zeby ten srodek wpsikac - wsunąć sondę do przewodu odprowadzającego wilgoć z parownika, a rozpuszczone zanieczyszczenia wydostają się na zewnątrz przez przewód odprowadzający wilgoć? Jak to jest w Honda Civic 2004 r. EP1? Czy jak wyjmie sie filtr to tam jest chlodnica klimatyzacji i psikac srodek w miejsce filtra czy tam jest jakis przewod wezyk o ktorym pisza w instrukcji Wurth?

genior
08-05-15, 11:46
wężyk odprowadzający jest wyprowadzony pod maskę, mniej więcej pośrodku, jak się położysz pod autem to powinieneś go dojrzeć
ja też próbowałem w ten sposób odgrzybiać, ale nic z tego nie wyszło bo się załamywał i za daleko się nie wsunął