Zobacz pełną wersję : Konstrukcja lampki bagażnika. problem
Szukałem na forum i tego tematu raczej nikt nie poruszał. Dokładałem sobie oświetlenie Bagażnika bo oryginalne nie miałem i wszystko na początku chodziło bez problemów. Ostatnio demontowałem boczek i przy składaniu zwarłem na chwile przewody od lampki. I tu pojawił się problem. Kable są ok., natomiast obwód jest jakby przerwany w miejscu ze zdjęcia (zdjęcie nie jest mojej lampki ale element taki sam).
http://images38.fotosik.pl/104/c0b4a432e222be2cm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c0b4a432e222be2c)
Wiecie co to za element?
I czy mogę zamiast niego wlutować kawałek
diablo18423
22-04-09, 00:06
to mi wygląda na diodę prostownicza jak twierdzisz ze jest spalona to wymień na taka samą. Ale wiesz o tym ze taka dioda to tylko w jedną stronę przewodzi prąd
Co prawda nie zaglądałem do swojej lampki czy jest tam dioda prostownicza ale praktycznie na co dzień demontuję takie lampki przeważnie w niemiaszkowych wynalazkach i są tam diody prostownicze 1A . Raczej mało możliwe żeby się ona spaliła ale bywa i tak. najlepiej podłącz swoją lampkę do drugiej hani i zamiennie.
to mi wygląda na diodę prostownicza jak twierdzisz ze jest spalona to wymień na taka samą. Ale wiesz o tym ze taka dioda to tylko w jedną stronę przewodzi prąd
wielkie dzieki za oświecenie, okazało sie że wszystko praży ale z racji tego że sam wszystko robiłem to nie mam orginalnej wtyczki i przy podłączaniu pomyliłem kable.
jeszcze raz dzieki.
temat do zamkniecia lub usuniecia
A możesz mnie "oświecić" :D jak masz podłączoną ta lampkę i kiedy ona się zapala?
Skąd wziąć taki plastik do lampki ? Mam okienko i kabel do tego podświetlenia ale nie wiem skąd załatwić samą lampkę.
A możesz mnie "oświecić" :D jak masz podłączoną ta lampkę i kiedy ona się zapala?
Tak trochę na dziko. Nie mam oryginalnej wiązki do lampki i puściłem plus od akumulatora (teraz już z bezpiecznikiem). Masę wziąłem jakoś z karoserii. Końcówki kabli jakoś podcinałem i mam :) Dlatego że nie mam wtyczki to przy ponownym montażu musiałem pomylić kable i lampka nie świeciła.
Zapala się jak przełączę pstryczek w lampce na ON ;)
Jest opcja żeby bodaj plus wziąć z klapy, tak żeby mogła się świecić tylko przy otwartej szybie.
Skąd wziąć taki plastik do lampki ? Mam okienko i kabel do tego podświetlenia ale nie wiem skąd załatwić samą lampkę.
samą lampke to najpewniej w dziale giełda, mały koszt, ja dałem chyba 10 zł
Jesli masz wszystko to tylko podłączysz i będzie grało.
A ja bardziej od strony działania lampkki... Po co tam ta dioda potrzebna?
A ja bardziej od strony działania lampkki... Po co tam ta dioda potrzebna?
oprócz lampki w bagażniku jest jeszcze czerwona lampka w zegarach informująca o niedomkniętym bagażniku, obie korzystają z tego samego czujnika otwarcia klapy bagażnika (masa po otwarciu), ale zasilane są zza innych bezpieczników (inne obwody zasilania). zadaniem tej diody (+ drugiej diody która jest w zegarach przy lampce otwarcia bagażnika) jest zapobieganie przepływowi prądu z jednego obwodu zasilania do drugiego. usuniecie diody z lampki spowoduje ze do obwodu zasilania oświetlenia kabiny będzie przepływał prąd z obwodu zasilania kontrolek w zegarach. Tak jest przynajmniej w ej9
Też zakupiłem sobie taką lampkę bo seryjnie miałem tylko zaślepkę i będzie trzeba wyrzeźbić trochę instalacji bo niestety kostki nie ma.
o, rzeczywiście to chyba jest to ;] Dzięki za wyjasnienie