Zobacz pełną wersję : Przyśpieszenie w Civic-ach 7 gen
Witam wie ktoś jakie są poszczególne przyśpieszenia w Civicach 7 gen bo za bardzo nie ma o tym informacji szczególnie interesuje mnie Type 2,0 do 100 km/h
http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/honda/civic/vii.html Pierwszy link z google...
No, no podoba mi się ta tabela :-) :-) :-) Sedan 1.6 wymiata (nie licząc typów Ri S). Ciekawe jak to jest w praktyce? ;-)
Haha faktycznie :D, nie zwróciłem uwagi. Ale hb i coupe wygląda już normalnie
Haha faktycznie :D, nie zwróciłem uwagi. Ale hb i coupe wygląda już normalnie
ze jak? To Ty chyba nie jezdziles coupe :)
Hmmm no fakt, nie jeździłem. Jedynie raz leciałem z coupe ( nie wiem czy 120 czy 125 koni) i przy ok. 120 km/h dostałem z pół długości także zakładałem że przyśpieszenie jest minimalnie lepsze, (wiem że różni są kierowcy itd ale wydaje mi się że seryjna coupe nie zejdzie ponizej 9 sek ?)... Jeśli coś jest nie tak to podaj linka z dobrymi danymi. :) Każda "dana" katalogowa może mieć mały błąd rzędu powiedzmy 0,3 s. Takie informacje nie powinny być traktowane jako laboratoryjnie dokładne wyniki :p
mariusz999
22-04-09, 17:05
Nie ma co porównywać takich danych katalogowych, przyspieszenie do 100 zależy od wielu czynników m.in od opon:), kreska prawde powie:D
Dokładnie, wszystko zależy od kierowcy. Katalogowo coupe z d17a2 ma 8,2-8,4s do 60mil, czyli wyjdzie <9s przeliczajac to na 100km/h :) Z moim reflexem na pewno nie zejdę poniżej 9, ale jest to mozliwe :)
Tutaj masz wyniki amerykanców na 115HP i 127HP silniczku :) http://www.civicforums.com/forums/60-honda-civic-racing-street-encounters-competition-racing/247621-1-4-mile-times-d17a1-d17a2.html
O kurcze, nie wiedziałem że aż taka różnica :p A tak juz z ciekawości, ile waży takie EM2 ? 100 km/h osiąga na końcu 2 czy już na 3 ?
Kiedyś bawiliśmy się w Borsku g-techem,i wyszło iż do 60 mil mam minimalnie poniżej 9 sek, zdziwiłem się, zainteresowałem się tematem okazało się że 60 mil =96 km/h i do tej predkości jest 2, gdy chcemy mieć dokładnie 100 km/h trzeba już wpiąć 3, zmiana biegu plus sama 3 (w sprintach spod świateł w momencie wrzucenia 3 mam wrażenie że przeciwnik włącza nitro :p) daje prawie sekundę różnicy...
Nie neguję iż coupe jest szybsze :) ciekawie mnie jedynie skąd 1,5 sek różnicy w autach bardzo podobnych :D
Nie wiem jak jest w Vtec-u ale u mnie 2 bieg konczy sie odcinką na 100km/h, pewnie zalezy jeszcze jakie kto ma rozmiar koła, przekłamania licznika itp. Ja ciągle ubolewam nad tym że coupe wersja kojarząca sie ze sportem ma tak mierne silniki (osiągowo)
A ja mam takei pytanko, czym jezdzi sie przyjemniej np w sedanie 1.6 vtec czy 1.7 bez vtec ale wiecej koni...?
ja jeździłem sedanem 1.6 vtec z 2002r i teraz mam 1.7 vtec i powiem szczerze że te kilkanaście koni różnicy nie robi ale w obu przypadkach jeździłem na vtecu
Ciekawe jak to by wychodziło na 1/4, bo tak naprawdę komu potrzebne 0-100, kiedy każda ustawka jest dłuższa :) Z czego wynikają różnice między ep2 a em2? Kto to wie, może te 15-17HP więcej robi ta małą różnicę ;) Co do wagi coupe, to zagadka, bo danym w dowodzie nie można wierzyć. Ja np w swoim mam napisane, że moje em2 waży 950kg, co jest niemożliwe, skoro ej2 ważyło 1030 :) Oba autka, zarówno ep2, jak em2 są fajne, ale chyba w obu przypadkach trzeba przyznać, że mają za słabe silniki :/ Złotym środkiem pomiędzy type R, a małolitrażowym vteciem byłby 160HP motorek od civa Si w coupejce :) To już by mogło fajnie jeździć.
Grzesieklodz
23-04-09, 16:26
ja w dowodzie ma 1200 kg a podobno na USA była wersja coupe z K20 :]
nie było, ale tam właśnie robią swapa na k20, ale na k20a3, a nie a2, więc type R ciągle góra :)
Ciekawe kiedy w PL ktos zrobi swap k20
ja mialem okazje w Krakowskiej Hucie wjechac na wagę i wyszlo 1140 kg dodam ze w baku byly opary.
to dlaczego każdy z nas ma inna mase wpisaną ? ja mam 1182kg
w dowodzie mam 1170, wydaje mi sie ze rozne wersje wyposazeniowe
eee, raczej wpisywali jak chcieli :) Moja waga jest najlepsza, zwłaszcza, że to wersja z full wyposażeniem a waga taka jakby bez silnika była ważona ;)
Ciekawe kiedy w PL ktos zrobi swap k20
!